Catastrofa ecologica: Deseurile toxice din Ungaria au ajuns in Dunare
UPDATE: Ungaria se lupta din rasputeri cu poluarea provocata de noroiul rosu, dupa ruperea unui bazin cu deseuri industriale. Apele toxice au ucis pestii din primul rau lovit de dezastru si au ajuns pana in Dunare.
Pe teritoriul maghiar, nivelul de alcalinitate al fluviului, care indica poluarea, a depasit cotele normale. Inca nu e foarte grav. Totusi, daca mai creste, spun expertii, ar putea fi o catastrofa care depaseste granitele Ungariei.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Autoritatile maghiare arunca tone de substante chimice in paraiele din zona, incercand sa opreasca unda de poluare sa ajunga in Dunare.
Oricum apele contaminate au ajuns in fluviu, e drept mult mai diluate, prin intermediul raului Raba. Astfel ar putea fi afectate toate tarile traversate de Dunare, pana la varsarea in Marea Neagra. Inclusiv Romania. Si nu este din pacate singura amenintare.
Daca namolul se usuca, se transforma in praf si se ridica. Daca il inhalezi, poate cauza probleme mari de sanatate. Sunt metale grele in acest namol si cu o oarecare radioactivitate.
Mai exact, aceste particulele de metale grele ar putea fi raspandite de vant la mare distanta. Iar cei care vor respira aerul infestat, risca enorm.
In Ungaria, oricum situatia este tot mai disperata de la o zi la alta. Intreg ecosistemul raului Marcal - direct lovit dupa accidentul industrial de la inceputul saptamanii - a fost distrus a anuntat un oficial maghiar.
Oamenii din Kolontar dar si cei din satele invecinate isi plang mortii.
Premierul ungar Viktor Orban a declarat si ca locuintele aflate in calea viiturii n-ar mai trebui reconstruite. Si a insistat ca Ungaria nu are nevoie de fonduri din strainatate, ci de estimari ale expertilor pentru a combate consecintele poluarii.