UE ar putea deveni o putere nucleara, pentru a compensa slabiciunea SUA. "O escaladare fara precedent a puterii militare"
Un scenariu pe vremuri de neimaginat prinde contur in cancelariile europene. Uniunea Europeana ar putea deveni o putere nucleara capabila sa apere continentul in cazul in care nu va mai putea conta pe sprijinul SUA.
Si din punct de vedere politic, strategia s-ar putea schimba major. Liderii celor mai importante tari din Uniune sustin ideea unei Europe "cu mai multe viteze", in care NU toate tarile, participa la politicile comune, fie pentru ca nu vor, fie pentru ca nu pot.
Potrivit unor surse citate de cotidianul New York Times, arsenalul nuclear al UE ar urma sa fie construit in jurul arsenalului Frantei. Programul nuclear ar urma sa intre sub comandament european, sa aiba finantare si o doctrina militara stabilita la nivelul UE.
"Chiar daca nicio alta tara nu ar intra in clubul puterilor nucleare, in acest plan, schimbarea ar reprezenta o escaladare fara precedent a puterii militare a Europei, si o ruptura drastica de politica americana", noteaza jurnalistii americani.
Intr-un interviu pentru 6 publicatii europene, presedintele francez Francois Hollande spunea clar ca Uniunea Europeana trece printr-o schimbare de directie, care i se datoreaza lui Donald Trump. "Faptul ca Trump nu intelege corect ce inseamna Uniunea Europeana ne obliga sa demonstram coeziunea politica, importanta economica si autonomia strategica", crede el.
Declaratiile au servit ca preambul la summitul de la Versailles, despre viitorul Uniunii Europene. "Trebuie sa avem curajul sa acceptam ca unele tari merg inainte si pot avansa mai rapid decat altele”, a declarat Angela Merkel, sustinuta si de Francois Hollande. Italia si Spania au spus la randul lor DA unei Uniuni Europene "cu mai multe viteze", unde cei care vor mai mult fac mai mult" impreuna. Ar fi astfel posibil o cooperare mai restransa in domenii precum apararea, securitatea interna si terorismul sau armonizarea fiscala.
Romania nu sustine aceasta idee. Klaus Iohannis: "O Europa cu doua sau mai multe viteze nu este buna, nu ajuta pe nimeni. Europa celor doua viteze nu se refera la situatia de fapt. Este periculos sa statuam ca asa vrem sa fie si in viitor. Noi dorim sa devenim parte a nucleului si cred ca este abordarea cea mai sanatoasa."
O hotarare privind viitorul UE ar putea fi luata pana la sfarsitul acestui an.
Sursa: Pro TV
Etichete: ue, aparare, arme nucleare, angela merkel, inarmare, versailles,
Dată publicare:
07-03-2017 19:12