Americanii si rusii nu sunt gata pentru o colaborare militara, desi Trump insista. "Toata povestea cu Rusia e un siretlic"
Apropiere prudenta de Rusia. Acesta este mesajul transmis de inalti oficiali ai administratiei Trump, in primele actiuni diplomatice in Europa.
Secretarul de stat american, care s-a intalnit cu omologul sau rus, a spus ca Washingtonul ia in considerare colaborarea cu Moscova, in anumite domenii, dar Statele Unite isi vor urma propriile interese. La randul sau, seful Pentagonului a declarat ca Washingtonul NU este gata pentru o colaborare militara cu Rusia.
Prima deplasare in strainatate a noului secretar de stat american Rex Tillerson a fost in Germania, unde a participat la reuniunea tarilor din grupul G20. Cu ocazia aceasta a avut si o intrevedere - separata - cu omologul sau rus, Serghei Lavrov. Statele Unite doresc o cooperare cu Rusia, daca Moscova isi indeplineste angajamentele, a spus Tillerson. In special cele luate in cadrul acordurilor de la Minsk, pentru incheierea conflictului din estul Ucrainei.
"Am avut o intrevedere productiva cu ministrul Lavrov. Asa cum am spus limpede in cursul audierilor de confirmare in Senat, Statele Unite vor lua in considerare colaborarea cu Rusia numai daca aceasta va fi in beneficiul poporului american. Daca nu, Statele Unite isi vor apara interesul, vor apara valorile Americii si ale aliatilor sai", a declarat seful diplomatiei americane.
Tilerson - fost director general la Exxon Mobil - a fost perceput ca un apropiat al regimului Putin, dupa cum l-au acuzat si manifestantii anti G20.
Pe de alta parte, la Bruxelles, secretarul american al apararii a vorbit despre relatiile cu Rusia, dupa ce s-a intalnit cu omologii lui din NATO. "Acum nu suntem in pozitia sa avem o cooperare la nivel militar, dar liderii nostri politici incearca sa gaseasca un teren comun, astfel incat Rusia, daca isi respecta angajamentele, sa poata reveni la un anume parteneriat cu NATO”, a spus James Mattis.
Vladimir Putin a spus ca, in ceea ce priveste lupta impotriva terorismului, vrea "restabilirea dialogului" intre serviciile de informatii rusesti si cele americane, sau ale altor state occidentale. Dar n-a ratat ocazia sa mai denunte o data ceea ce el numeste "provocarile constante ale NATO".
Presedintele Donald Trump s-a pronuntat in repetate randuri pentru imbunatatirea relatiilor cu Moscova. Dar noile initiative diplomatice ale administratiei sale in Europa vin in timp ce in Statele Unite au iesit la iveala contacte problematice ale colaboratorilor lui Trump cu Rusia, din perioada campaniei electorale de anul trecut. Legaturi care ridica semne de intrebare, dupa ce serviciile de informatii americane au stabilit ca hackerii rusi au piratat e-mailurile democratilor, adversarii lui Trump in alegeri. Din cauza acuzatiilor de acest fel, trei colaboratori ai presedintelui american au fost fortati sa demisioneze.
"Toata povestea asta cu Rusia e un siretlic”, a declarat Trump. “Si, apropo, ar fi grozav daca am putea fi alaturi de Rusia, ca sa intelegeti. Maine o sa spuneti: 'Donald Trump vrea sa fim cu Rusia, e groaznic!' Nu e groaznic, e bine!"
Sursa: Pro TV
Etichete: razboi, SUA, NATO, donald trump, vladimir putin, serghei lavrov, rusi, diplomatie, inarmare, rex tillerson, james mattis,
Dată publicare:
17-02-2017 08:25