Ucrainenii susțin că au demascat o rețea de spioni ruși în Europa. Cine s-ar afla pe statele de plată ale SVR-ului rusesc

spion, rusia

Rețeaua ucraineană de colectare de informații din surse deschise (Molfar OSINT) a făcut publice datele a 167 de persoane despre care se spune că sunt angajați ai serviciului de informații externe al Rusiei.

Datele indică faptul că majoritatea rețelelor de spionaj din țările occidentale foloseau o acoperire diplomatică, cunoscută în limbajul spionilor sub numele de "acoperire oficială".

Pentru a evita suspiciunile, spionii ruși și-au luat slujbe cu ziua la ambasade, au lucrat ca jurnaliști și au obținut locuri de muncă în organizații culturale pentru a servi drept acoperire pentru adevăratul lor scop: să se infiltreze în organizații pentru a răspândi dezinformarea despre Ucraina înainte de invazia la scară largă, relatează publicația Kyiv Post.

Cum au intrat ucrainenii pe fir

Potrivit lui Artem Starosiek, directorul executiv al agenției Molfar OSINT, descoperirea identităților spionilor de top ai Rusiei a început cu un pont: cineva a predat o bază de date cu angajați probabili ai Serviciului rus de informații externe.

Starosiek a explicat că, deși spionii acționau în secret, "unele lucruri nu pot fi ascunse nici măcar de către spioni. Mai ales, atunci când trebuie să facă cel puțin unele activități publice în timp ce acționează ca diplomați".

Citește și
Vladimir Putin
Cele mai mari temeri ale președintelui Rusiei. Secretele lui Vladimir Putin care „îl protejează” de spioni și asasini
Moartea suspectă a unui turist portughez în Bucegi: anchetă redeschisă după 18 luni. Alpinistul a decedat într-o excursie organizată pe vreme foarte proastă

Suspiciunile s-au transformat în confirmări, întrucât cei de la Molfar au reușit să localizeze numerele de telefon ale presupușilor spioni și să le verifice, cu ajutorul unor roboți, în Telegram. Acolo, detectivii au acționat rapid pentru a localiza alte baze de date, atât publice, cât și private, care să permită confirmarea ulterioară a cazului.

Combaterea spionilor ruși din Europa este esențială pentru Ucraina, explică Starosiek, deoarece aceștia au fost agenți trimiși să acționeze ca destabilizatori în "țările lor gazdă și la nivel internațional".

Spionii pot părea altfel normali, cum ar fi în cazul lui Georgii Mikhno, care deține rangul de ambasador și care a absolvit Academia Diplomatică a Rusiei și prestigioasa Universitate de Stat Lomonosov din Moscova. Cu toate acestea, ambasadorul era mai mult decât atât, întrucât Mikhno este și ofițer al Direcției "A" a Serviciului de Informații Externe al Rusiei, unde a condus Departamentul pentru Cooperare Pan-Europeană.

În timp ce lucra ca diplomat, Mikhno a fost membru al delegației ruse la Consiliul Europei de la Strasbourg, Franța, iar mai târziu a fost reprezentant permanent adjunct al Federației Ruse la organizațiile internaționale din Viena, Austria. În diferite perioade, a fost șeful unei divizii din cadrul Departamentului pentru cooperare paneuropeană și director adjunct al Departamentului pentru noi provocări și amenințări al Ministerului rus de Externe.

Salariați ai SVR-ului rusesc

Anterior, Mikhno a lucrat la misiunea rusă la ONU din New York, unde Rusia deține un loc în Consiliul de Securitate. În prezent, datorită rolului de lider la ONU, Rusia poate bloca investigații în lucruri precum răpirea copiilor ucraineni, spune Starosiek.

"Oamenii din întreaga lume trebuie să realizeze că această problemă nu este doar despre subminarea credibilității Ucrainei în rândul aliaților noștri. Această problemă este mult mai profundă. Impactul Rusiei va atinge din ce în ce mai multe țări, schimbând nu doar politica lor, ci și securitatea națională", explică Starosiek.

Andrei Grebenshchikov, un angajat al departamentului "A" al Serviciului rus de informații externe, care a lucrat sub acoperire diplomatică în calitate de prim-secretar al Ambasadei Rusiei la New York, este un alt spion a cărui acoperire a fost descoperită de experții OSINT.

Fără a se folosi de rețelele de socializare, ci de dosare și baze de date publice, Molfar a reușit să stabilească faptul că Grebenshchikov a fost primul secretar al Diviziei de dezarmare multilaterală din cadrul Departamentului pentru afaceri de neproliferare și dezarmare, înainte de a fi al doilea secretar al Secției politice a Ambasadei Rusiei în Canada.

În timp ce se afla la Ottawa, rusul s-a angajat în activități de propagandă, inclusiv prin scrierea unui articol pentru The Globe and Mail intitulat "Cooperați cu Rusia pentru a pune capăt crizei din Ucraina", care încerca să prezinte invazia Rusiei ca fiind vina Ucrainei și se referea la anexarea Crimeei ca fiind o simplă "reunificare".

Cercetările pentru a confirma că acești oameni erau, de fapt, spioni ruși au ajuns la un crescendo care a confirmat suspiciunile lui Molfar: O bază de date cu statele de plată ale SVR-ului rusesc (Serviciul de Informații Externe) care arăta că suspecții primiseră, de fapt, salarii de la serviciul rus de informații externe.

"Prin această investigație, urmărim să reducem influența Rusiei în întreaga lume. Suntem recunoscători pentru sprijinul acordat de mass-media. Astfel, vom continua să desfășurăm investigații care să acopere dușmanii Ucrainei și să demonstreze crimele de război ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei", subliniază Starosiek.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
CIA caută spioni ruși care să spună „adevărul” despre ceea ce se întâmplă în Rusia
CIA caută spioni ruși care să spună „adevărul” despre ceea ce se întâmplă în Rusia

CIA încearcă să recruteze spioni ruși pentru a spune „adevărul” despre ceea ce se întâmplă în Rusia, scrie SkyNews.

Cele mai mari temeri ale președintelui Rusiei. Secretele lui Vladimir Putin care „îl protejează” de spioni și asasini
Cele mai mari temeri ale președintelui Rusiei. Secretele lui Vladimir Putin care „îl protejează” de spioni și asasini

Vladimir Putin are diferite metode pentru a se ține departe de spioni și asasini. Liderul rus are birouri identice amenajate în toată Rusia pentru a-i deruta pe cei care vor să-i facă rău.  

Plan de sabotaj în Polonia. Presupuși agenți ruși, arestați după ce au instalat camere ascunse
Plan de sabotaj în Polonia. Presupuși agenți ruși, arestați după ce au instalat camere ascunse

Planul de sabotaj al Rusiei în Polonia a fost demontat, iar șase presupuși spioni au fost arestați. Planul viza compromiterea căilor ferate, pentru ca polonezii să nu mai trimită arme Ucrainei.

Recomandări
Putin jubilează în ziua de Florii. Ucrainenii își arată cu degetul soldații, după ce Rusia a obținut un nou succes pe front
Putin jubilează în ziua de Florii. Ucrainenii își arată cu degetul soldații, după ce Rusia a obținut un nou succes pe front

Rusia a revendicat duminică capturarea unui nou sat pe frontul din estul Ucrainei, Novobahmutivka, în sectorul unde forţele ruse au avansat rapid în ultima perioadă, informează Reuters şi AFP.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu:
Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu: "S-a terminat cu poveştile"

Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Ea a fost însoțită la sediul Biroului Electoral Municipal (BEM) de mai mulți lideri PSD, în frunte cu președintele partidului, Marcel Ciolacu.