Ofensiva rusă înregistrează progrese lente, dar evidente în estul Ucrainei. Guvernatorul din Luhansk spune că rușii controlează peste 90% din provincia estică.

Și ar fi ocupat două treimi din Severodonețk, orașul de importanța strategică de pe linia frontului, distrus deja în mare parte de bombardamente. "E tot mai dificil, dar rezistăm. Luptăm pentru fiecare centimetru pe linia frontului", spune comandantul şef al forţelor armate ucrainene.

Bombardamentele au distrus deja o mare parte din Severodonețk, în Luhansk, în timp ce forțele rusești încearcă sa inconjoare orasul. Localnicii aproape că nu mai ies din adăpostruri.

Femeie: “Sunt bolnavi, au temperatură, și nu sunt medicamente. Au plecat mulți (din Severodonețk). Îi auziți (cum tușesc). Toți suntem bolnavi aici”.

Bărbat: „Am nevoie ...Trebuie să supraviețuiesc. Nu mă mai gândesc la bombardamente, explozii, și toate cele”.

Unii sunt furioși că primarul și responsabilii locali au plecat și i-au abandonat. Prea puțin le pasă dacă ruși sau ucrainenii îi conduc. Vor doar ca viața lor să revină la normal.

Bătrân: “Toți au fugit și ne-au spus și nouă că trebuie să plecăm. ‘Dar de ce?’. ‘Ce-o să fie?’. ‘Vei fi ucis’, ziceau. Ce fel de conducător ești tu?”

Rachetele care, după spusele ruşilor ar ţinti doar puncte stategice, au lovit în ultimele ore și zeci de locuinţe la Zaporojia, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Un mall din  Zaporojia a fost bombardat

O altă rachetă a lovit un centru comercial din Zaporojia. Iar camerele de supraveghere din mall au surprins momentul exploziei. O persoană a murit şi trei au fost grav rănite.

De zile intregi se desfășoară un adevarat duel de artilerie între ruși și ucraineni și în preajma orașului Izium, ocupat de ruși. Un cătun e prins la mijloc.

“Numai noaptea trecuta au fost 11 explozii in preajma casei mele. 11 cratere! Dumnezeu le mai ține socoteala. Am stat în beci în genunchi și l-am implorat pe Dumnezeu să le dea puțină minte și bunătate oamenilor", a declarat un localnic.

Trupele ucrainene ocupă poziții de apărare nu departe de Izium.

Nick Paton Walsh, jurnalist pe securitate internațională: “Rușii sunt la doar un kilometri distanță, de cealaltă parte a colinei”.

Soldații ucraineni au moralul bun, mai ales datorită arsenalului primit din străinătate. Cu echipamentele militare occidentale, reușesc să scoată din luptă tancuri și alte vehicule militare rusești, dar și să ia prizonieri.

Soldat ucrainean: “Sunt puști crescuți în era Putin și nu cunosc alt fel de guvernare. Raționamentul lor este ‘Putin a zis asta și nu ne poate minți, deci ce facem e corect’. Ca niște zombi. E ca și cum le-ar fi fost formatat creierul pentru că nu scoți de la ei decât fraze gata -făcute. Niște amărâtț. E trist să te uiți la ei”.

Atac la metrou, în Harkov

La doar câteva zile după ce metroul din Harkov a fost redeschis circulaţiei, o bombă a lovit intrarea intr-o staţie. Cateva persoane au fost ucise chiar in timp ce se pregateau sa coboare pe peron.

Volodmir Zelenski: “Ocupantii au lovit din nou Harkovul. Sunt cel putin 9 morti si 19 raniti, toți civili. Un băiețel de 5 luni și tatăl lui au fost uciși. Printre răniți e și o fetiță de 9 ani”.

Responsabilii Ucrainei cer insistent ca Statele Unite și aliații lor să le livreze lansatoare multiple de rachete, sisteme avansate, care pot lansa baraje de rachete la distanțe de sute de kilometri și ar putea schimba soarta războiului. Potrivit CNN, administrația Biden se pregăteșete să aprobe livrarea acestor sisteme de armament in zilele urmatoare.

Reacție TV Rusia: "Dacă americanii fac asta, în mod clar vor încălca o linie roșie și vom fi martorii unei tentative de a provoca un foarte dur răspuns din partea Rusiei".

De la Moscova, au venit noi tirade împotriva Occidentului.

Lavrov: "Occidentul ne-a declarat un război total nouă, întregii lumi rusești - nimeni nu-l mai ascunde acum. Vedeți cum Statele Unite și sateliții lor își dublează, triplează, își măresc de patru ori eforturile de a ne restrânge țara? Folosind pentru asta cea mai largă gamă de instrumente, de la sancțiuni economice unilaterale, până la propagandă complet falsă în spațiul media global".

Vladimir Putin vrea o mare asociere euro-asiatică, să facă faţă noilor provocări internaţionale.

Vladimir Putin: „Chiar și în ciuda situației globale, a confruntării inițiate de așa-zisul "Occident colectiv", cei care nu ne vor binele și vor să se amestece în eforturile noastre de integare, este absolut evident că tot mai mulți parteneri străini își exprimă interesul sporit pentru Uniunea economică Euroasiatică.”