Ucraineancă din Harkov: "Tot ce vreau e un cer liniştit, un cer liniştit şi pâine proaspătă"
ONU este gata să-şi mobilizeze resursele umane şi logistice pentru a ajuta la salvarea vieţilor omenesti din oraşul Mariupol, asediat în continuare de forţele ruse.
Vezi aici cele mai recente informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
Este promisiunea secretarului general Antonio Guterres, după intrevederea cu Serghei La-vrov. Este o criză în interiorul unei crize a spus Guterres.
Dar, Lavrov i-a răspuns, că este puțin, probabil să continue, discuțiile cu Ucraina pentru evacuarea, civililor din Mariupol. Între timp, rușii au continuat bombardamentele, mai ales la Harkov, si Zaporojie.
Pe străzile din Harkov, echipele de salvatori aleargă de la o intervenție la alta, sub focul necruțător al artileriei ruse. Numai luni 5 oameni au fost uciși și alți nouă au fost răniți de proiectile care au lovit zone rezidențiale.
Armata rusă foloseşte aceeaşi tactică utilizată de terorişți şi de rebelii din Siria: atacă de două ori aceeaşi ţintă la interval de câteva minute, pentru a-i ucide pe cei care vin să-i ajute pe supravieţuitori. De teamă bombardamentelor, oamenii îşi duc zilele ascunşi prin adăposturi, fără hrană și apă.
Femeie, din Harkov: "Tot ce vreau e un cer liniştit, un cer liniştit şi pâine proaspătă".
Femeie: "Nu am mai văzut oameni de două luni. Oamenii stăteau linișțiți pe bănci, se bucurau de aerul curat de afară, de verdeață. Acum, nu i-am văzut timp de două luni. Foarte greu, foarte greu".
Potrivit autorităţilor locale, o treime din clădirile din Harkov, al doilea oraş că mărime din Ucraina, au fost avariate de când a început războiul.
Soldat: "Când auzi mina venind ai 2 - 3 secunde la dispoziţie să te pui la adăpost. Altfel, eşți terminat. (Sper că sunteţi norocoşi, băieţi)...Şi noi sperăm..."
O echipă de la o televiziune portugheză a fost condusă de militarii ucraineni pe linia frontului din provincia Herson.
Soldat: "Noi nu apărăm doar Ucraina acum, apărăm libertatea întregii lumi...."
Centrul de comandă a fost stabilit într-un fost centru cultural, deja răvăşit de bombardamente.
10.000 de oameni trăiau în această localitate înainte de începerea războiului, dar cei mai mulţi au luat calea pribegiei. Nici măcar o casă n-a scăpat neatinsă.
Soldat: "Un avion rusesc a bombardat zona. Ultima bombă a căzut exact peste şcoală. Nu era niciun obiectiv militar în interiorul şcolii. Vor doar să distrugă infrastructură civilă".
Continuă bombardardamentul asupra Azovstal
Nu contenesc bombardamentele nici asupra combinatului siderurgic Azovstal, ultimul bastion al rezistenței din Mariupol. O a treia groapă comună a fost descoperită lângă Mariupol. Primarul local susține că localnicii ar fi fost obligați de soldații ruși să participe la îngroparea cadavrelor, în schimbul hranei.
Volodomir Zelenski: "Rusia poate cheltui resurse enorme pentru a sprijini războiul și pentru a se opune întregii lumi libere. Poate să ia de la poporul său tot ceea ce ar putea fi folosit pentru dezvoltarea Rusiei și să-și direcționeze resursele pentru a distruge viețile vecinilor. Dar lecțiile istoriei sunt binecunoscute. Dacă ai de gând să construieșți un Reich milenar, vei pierde. Dacă ai de gând să-ţi distrugi vecinii, vei pierde".