Ucraina suspendă coridorul de transport în Marea Neagră ca urmare a activităţii crescute a aviaţiei militare ruse
Ucraina a suspendat folosirea noului său coridor pentru exportul cerealelor prin Marea Neagră din cauza ameninţării reprezentate de avioanele de luptă ruseşti, a informat, joi, compania de consultanţă Barva Invest din Kiev.
„Dorim să vă informăm asupra unei suspendări temporare a traficului naval către şi dinspre (porturile ucrainene). Actuala interdicţie este în vigoare pe 26 octombrie, dar este posibil să fie prelungită”, precizează pe Telegram sursa citată, potrivit Reuters, scrie Agerpres.
Oficialii ucraineni încă nu au comentat anunţul.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Respectiva companie afirmă că suspendarea folosirii acelui coridor naval este de fapt în vigoare de două zile, la ordinul armatei care a avertizat asupra unor ameninţări ca urmare a activităţii crescute a aviaţiei militare ruse în zonă.
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercurea trecută că aviaţia rusă va desfăşura acţiuni de patrulare permanentă cu avioane MiG-31 echipate cu rachete hipersonice aer-sol Kinjal deasupra Mării Negre, ceea ce va permite Moscovei să controleze de asemenea zona Mediteranei.
După ce Rusia s-a retras în iulie din înţelegerea care permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor maritim sigur, Ucraina a organizat un „coridor umanitar” pentru a ocoli blocada rusească de facto asupra porturilor sale din Marea Neagră. Guvernul de la Kiev a notificat atunci Organizaţia Maritimă Internaţională asupra stabilirii unei rute temporare de transport maritim, care trece şi prin apele teritoriale ale României.
Potrivit oficialilor ucraineni şi unor surse din sectorul transportului naval, peste 40 de nave au folosit până în prezent acest coridor şi au fost astfel exportate prin porturile ucrainene circa 1,5 milioane de tone de mărfuri.
Producătorii agricoli ucraineni au estimat săptămâna aceasta că până la 2,5 milioane de tone de produse alimentare ar putea fi exportate lunar prin acest coridor, ceea ce ar compensa aproape integral impactul deciziei Rusiei de a se retrage din acordul privind exportul cerealelor prin Marea Neagră.