Ucraina foloseşte drone pentru a împiedica recruţii să fugă în ţările vecine
Serviciul ucrainean de frontieră a anunţat sâmbătă că foloseşte drone în eforturile de a preveni fuga în străinătate a bărbaţilor care încearcă să se sustragă mobilizării în armată pentru a nu fi trimişi pe front în războiul cu Rusia, relatează Reuters.
Numai vineri 14 bărbaţi au fost opriţi la graniţa cu Republica Moldova în timp ce încercau să iasă ilegal din Ucraina, precizează respectivul serviciu, care a publicat şi o înregistrare video captată din dronă ce arată astfel de tentative.
În acest cel mai recent caz prezentat, instituţia ucraineană menţionează că acei bărbaţi au contactat pe internet persoane care organizează astfel de fugi din ţară şi care, în schimbul a 2.000 de dolari, le-au indicat ce rute să folosească.
Alegeri 2024
13:29
Liderul partidului DREPT face apel la susţinerea Elenei Lasconi şi cere demisia şefilor serviciilor secrete
13:26
„Victoria șoc” a lui Georgescu, în presa străină. „Niciodată nu am văzut o asemenea creștere comparativ cu sondajele”
12:59
Vîlceanu: Trebuie să îşi asume răspunderea toată echipa. Demisia acum, toţi!
12:44
Analistul Cristian Pîrvulescu, despre surpriza rezultatelor din turul I: PSD a căzut în groapa pe care a săpat-o altora
De când Rusia a lansat războiul împotriva Ucrainei în februarie anul trecut grănicerii ucraineni au împiedicat circa 20.000 de bărbaţi să fugă din ţară, cei mai mulţi la graniţele cu România şi Republica Moldova. Alţii s-au înecat în râul Tisa ori au murit de frig în munţii Carpaţi.
Conform legii marţiale adoptate odată cu lansarea invaziei ruse, bărbaţii apţi să servească în armată cu vârste între 18 şi 60 de ani au interdicţie de a părăsi teritoriul naţional.
În perioada de început a invaziei ruse armata ucraineană a beneficiat de un aflux de voluntari dornici să lupte, dar pierderile de pe front au forţat autorităţile să recurgă tot mai mult la mobilizări.
Preşedintele Volodimir Zelenski i-a demis în august pe toţi comandanţii comisariatelor militare din ţară, într-un efort de a elimina un vast sistem corupt prin care bărbaţii încorporabili se sustrag mobilizării prin oferirea unor sume de bani.
În acest timp, peste 650.000 de bărbaţi ucraineni cu vârste între 18 şi 64 de ani sunt înregistraţi ca refugiaţi în cele 27 de state ale UE, plus Elveţia, Norvegia şi Liechtenstein, conform datelor Eurostat.