Ucraina critică Polonia, unul dintre cei mai puternici susținători ai săi în războiul contra Rusiei. Care este motivul
Ucraina a criticat deschis Polonia, unul dintre cei mai fideli și mai puternici susținători ai săi în războiul dus de Kiev împotriva Rusiei invadatoare. Ucrainenii sunt nemulțumiți de subvențiile acordate fermierilor polonezi.
Subvenţiile pe care Polonia le-a acordat fermierilor săi ca răspuns la creşterea bruscă a exporturilor de cereale din Ucraina nu sunt în conformitate cu normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), a declarat luni ministrul adjunct al economiei din Ucraina, Taras Kacika, citat de Reuters.
Guvernul polonez a aprobat subvenţii de 10 miliarde de zloţi (2,4 miliarde de dolari) pentru agricultura poloneză, pentru a-i ajuta pe fermierii locali să facă faţă concurenţei reprezentate de supraoferta de pe piaţă de cereale din Ucraina, care s-au acumulat în Polonia şi în alte ţări din Europa de Est.
"Aceste subvenţii depăşesc cu mult ceea ce este permis de normele OMC. Poate părea o evoluţie minoră, dar ele pot fi o sursă de perturbări (comerciale) în întreaga lume", a declarat Kacika la o conferinţă a Consiliului Internaţional al Cerealelor (IGC) organizată la Londra.
Polonia este unul dintre marii susținători ai Ucrainei, însă cerealele ucrainene îi dă mari dureri de cap
Polonia a fost unul dintre cei mai puternici susţinători ai Kievului după invazia rusă din 2022, însă problema cerealelor ucrainene a dat bătăi de cap, în an electoral, guvernului polonez, care se bazează pe sprijinul din partea electoratului rural.
Polonia, Bulgaria, Ungaria, România şi Slovacia au devenit rute de tranzit alternative pentru cerealele ucrainene pentru a ajuta la compensarea exporturilor care se făceau de obicei prin porturile ţării de la Marea Neagră.
După invazie şi blocarea porturilor ucrainene, milioane de tone de cereale s-au acumulat în ţările vecine, împingând în jos preţurile pentru fermierii locali şi determinând guvernele respective să introducă unilateral interdicţii de import pentru produsele alimentare ucrainene.
La 2 mai, Uniunea Europeană (UE) a ajuns la un acord care permite celor cinci ţări să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui ucrainene, permiţând însă tranzitul pentru export în alte părţi, inclusiv în alte ţări ale UE.
UE a liberalizat toate importurile din Ucraina
Comisia Europeană, care supervizează politica comercială a UE, afirmă că interdicţiile vor fi eliminate treptat până la jumătatea lunii septembrie, moment în care se aşteaptă la îmbunătăţiri în ceea ce priveşte scoaterea cerealelor din Ucraina şi trecerea acestora prin ţările de tranzit.
"Nu vedem niciun impact negativ real asupra pieţelor interne ale acestor state şi lucrăm intens cu UE pentru a asigura buna funcţionare a tuturor rutelor comerciale", a declarat Kacika.
El a adăugat că perturbările comerciale cauzate de război "duc la presupuneri, speculaţii şi practici comerciale nedrepte (când) în realitate comerţul este un factor cheie care poate stabiliza pieţele".
UE a liberalizat toate importurile din Ucraina pentru o perioadă iniţială de 12 luni, începând cu iunie 2022, pentru a ajuta Kievul în eforturile sale de a respinge invazia Rusiei. Luna trecută, blocul european a fost de acord să prelungească suspendarea taxelor pentru încă un an.
Sursa: Agerpres
Etichete: Ucraina, Polonia, cereale, războiul din Ucraina, subvenții, aliat, critici,
Dată publicare:
12-06-2023 16:48