Ucraina a transformat un tun antiaerian sovietic într-o armă terestră mortală, care poate ucide zeci de ruși simultan
Soldații ucraineni au transformat un tun antiaerian din epoca sovietică într-o armă terestră rapidă, care poate ucide zeci de soldați ruși odată.
Potrivit Business Insider, care citează Daily Beast, unitatea de artilerie a Brigăzii 241 a Ucrainei a montat tunurile antiaeriene din epoca sovietică, KS-19, pe spatele camioanelor, astfel încât să poată fi transportate în și din luptă.
Conform informațiilor citate, unitatea a petrecut trei luni demontând tunurile și reconstruindu-le pe o platformă mobilă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Arma rezultată poate lovi ținte răspândite până la 328 de metri și poate ucide zeci de soldați cu o singură lovitură, se arată în raport.
Evgheni Iitvin, un sergent din unitate, a declarat pentru Beast că, în doar trei zile, unul dintre tunuri a "distrus deja 1.000" de soldați ruși.
KS-19 a fost introdus pentru prima dată în 1947, la câțiva ani după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.
În ciuda faptului că aliații occidentali ai Ucrainei i-au furnizat arme și muniții, multe dintre armele folosite de Ucraina împotriva Rusiei sunt relicve din Uniunea Sovietică.
Rusia folosește, de asemenea, echipamente vechi de decenii în Ucraina.
Brigada 241 a primit patru KS-19 în martie, arată publicația online Daily Beast. De asemenea, acestea sunt echipate cu tablete electronice, care costă 8.000 de dolari. Tabletele funcționează cu un dronă și un operator, pentru a urmări și a viza forțele ruse, se arată în raport.
Iitvin a declarat pentru Daily că proiectul a implicat, de asemenea, achiziționarea a patru camioane. Banii au provenit chiar de la soldații ucraineni, donatori și prieteni, se arată în raport.
Iitvin a mai spus că guvernul Ucrainei nu își poate permite să ofere unităților individuale sume atât de mari de bani pentru proiecte.
Ucraina s-a implicat tot mai mult în producția proprie de rachete, drone și muniții, pe măsură ce aliații săi occidentali au amânat furnizarea unor arme. De asemenea, încearcă să-și intensifice propria producție de rachete, drone și muniții.
Iitvin a declarat pentru Beast că "dacă Biden ar furniza arme, nu mi-ar mai trebui aceste tunuri."
Soldații ucraineni au trebuit să se bazeze pe finanțarea colectivă pentru a obține drone, ochelari de vedere pe timp de noapte, materiale medicale și alte articole, despre care spun că sunt critice pentru efortul de război.