Ucraina a inaugurat domul de otel pus peste reactorul de la Cernobil. Constructia a durat 7 ani si a costat 1.5 mild. de euro

Cernob il

Domul de izolare finantat de comunitatea internationala a fost plasat marti deasupra reactorului avariat al Centralei Nucleare de la Cernobil, un proiect fara precent care vizeaza sa asigure securitatea instalatiei in urmatorii 100 de ani, relateaza AFP.

Reactorul numarul 4 al Centralei, care a provocat cea mai mare tragedie nucleara din istorie, a fost izolat complet de o arcada metalica.

Constructia a durat 7 ani si costa peste 1.5 miliarde de euro. Marti, a av ut loc o ceremonie la fata locului, la care a participat si presedintele Ucrainei, Petro Poroshenko. Acesta a adus un omagiu angajatilor care au construit “sarcofagul initial” si care s-au expus voluntar unui nivel ridicat de radiatii.



“A fost proiectat sa dureze si sa proteze timp de 30 ani Kievul, Ucraina si restul lumii de o contaminare cu radiatii. 30 de ani mai tarziu, ne aflam aici, la doar 100 de metri de reactorul cu numarul 4 si putem spune ca aceasta constructie istorica a fost inaugurate cu succes”
a spus presedintele ucrainian, conform The Guardian.

Reactorul cu numarul 4 al centralei nucleare de la Cernobil a fost zguduit, la 26 aprilie 1986, de doua explozii. In timpul incendiului, care a mistuit reactorul timp de zece zile, au fost raspandite in atmosfera cantitati uriase de substante radioactive. Nu exista date oficiale privind numarul total al victimelor acestui dezastru - se stie insa ca 25.000 de oameni au murit numai dupa ce au participat la decontaminarea zonei.

Citește și
Cernobil -Agerpres
O evacuare de 3 zile s-a transformat in exil pe viata. Ce au gasit "copiii Cernobilului" cand s-au intors la locul tragediei
Prima reacție de la Moscova, după ce Joe Biden le-a dat voie ucrainenilor să atace Rusia cu rachete americane cu rază lungă de acțiune

Accidentul s-a produs in timpul unui test de siguranta - o procedura gresita a determinat o crestere dramatica a nivelului energetic: invelisul de grafit al reactorului a luat foc, iar produsele fisiunii radioactive au fost aruncate in atmosfera printr-o explozie violenta, 31 de oameni murind pe loc.

Efectele pe termen lung ale celui mai grav accident nuclear din secolul XX au lovit mii de oameni si continua sa faca victime. Belarus a fost tara cea mai grav afectata de dezastrul de la Cernobil, deoarece pana la 70 la suta din precipitatiile radioactive au cazut pe teritoriul sau.

Nici Romania nu a scapat de efectele catastrofei, masuratorile efectuate la vremea respectiva inregistrand o crestere foarte mare a radiatiilor, chiar de 10.000 de ori mai mari decat valorile normale inregistrate. Nu sunt statistici cu privire la romanii care au avut de suferit ca urmare a accidentului nuclear, dar specialistii sunt de parere ca exista o legatura intre acesta si cresterea cazurilor de cancer si leucemie.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Cererea FRF a fost respinsă de UEFA! "Am primit precizarea că nu"
NEWS ALERT Cererea FRF a fost respinsă de UEFA! "Am primit precizarea că nu"
Citește și...
Marturiile lichidatorilor de la Cernobil, la 30 de ani dupa dezastru:
Marturiile lichidatorilor de la Cernobil, la 30 de ani dupa dezastru: "Totul pare linistit, dar e inspaimantator sa fii aici"

Ucraina marcheaza, intr-o atmosfera sumbra, 30 de ani de la cel mai mare dezastru nuclear din istorie.

O evacuare de 3 zile s-a transformat in exil pe viata. Ce au gasit
O evacuare de 3 zile s-a transformat in exil pe viata. Ce au gasit "copiii Cernobilului" cand s-au intors la locul tragediei

Marti se implinesc 30 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobil. Cativa dintre cei care erau copii atunci s-au intors, pentru prima data, la locul care le-a schimbat vietile pentru totdeauna, cu ocazia comemorarii a trei decenii de la accident.

Viata incredibila a femeilor care locuiesc in satele parasite de langa Cernobil.
Viata incredibila a femeilor care locuiesc in satele parasite de langa Cernobil. "In Kiev, as fi murit cu mult timp in urma"

In satul Zalesye, cele mai multe dintre case sunt goale. Singura localnica este Rosalia, o batrana care a refuzat sa traiasca in alta parte.

Recomandări
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri

Proprietăţi în ţară şi străinătate, pensii şi salarii consistente, bijuterii, tablouri, lingouri de aur, conturi la bănci din România sau din afară se regăsesc în declaraţiile de avere depuse de candidaţii la alegerile prezidenţiale.

România se pregătește să intre pe piața microcipurilor, dominată de Asia. Cine le va produce în țară
România se pregătește să intre pe piața microcipurilor, dominată de Asia. Cine le va produce în țară

Într-o criză continuă de semiconductori, mai multe universități și companii din România vor să se afirme pe această piață dominată de Asia.

„20 de zile în Mariupol”, o cronică de război neficționalizată premiată cu Oscar, marți la PRO TV
„20 de zile în Mariupol”, o cronică de război neficționalizată premiată cu Oscar, marți la PRO TV

Filmul ucrainean 20 Days in Mariupol, care a fost filmat în interiorul orașului asediat în timpul asaltului forțelor ruse, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun documentar la ceremonia decernării premiilor Academiei americane de film de anul acesta.