Marturiile lichidatorilor de la Cernobil, la 30 de ani dupa dezastru: "Totul pare linistit, dar e inspaimantator sa fii aici"


Ultimul update: Vineri 29 Aprilie 2016 07:08
Data publicarii: Marti 26 Aprilie 2016 19:23
Categorie: Stiri externe

Ucraina marcheaza, intr-o atmosfera sumbra, 30 de ani de la cel mai mare dezastru nuclear din istorie.

Explozia reactorului numarul patru al Centralei Nucleare de la Cernobil a aruncat in atmosfera radiatii de sute de ori mai puternice decat bomba de la Hirosima. Norul radioactiv a acoperit o buna parte a Europei, inclusiv Romania. Nu exista date oficiale privind numarul total al victimelor, estimat, insa, in diverse rapoarte, la mii sau chiar zeci de mii. Peste trei milioane de oameni, dintre care aproape un milion de copii, au fost expusi radiatiilor.

Primele comemorari au avut loc in jurul orei unu noaptea, cand, in urma cu trei decenii, s-a produs cel mai grav accident nuclear din istorie.

Vasili Markin, lichidator: "Am fost acolo si am ajutat cu toata convingerea. Acum, ce sa mai avem de pierdut? Suntem pensionari."

Pe 26 aprilie 1986, un incendiu, iscat in timpul unor teste de siguranta la reactorul numarul patru al centralei de la Cernobîl, a fost urmat de o explozie nimicitoare. Deflagratia a aruncat in atmosfera opt tone de material radioactiv, contaminand o zona de 60 de kilometri in jurul centralei. Norul radioactiv s-a intins, insa, deasupra celei mai mari parti a Europei si a acoperit inclusiv Romania.

Oleksandr Dzikunov, lichidator: "Doar imaginati-va... A fost ca un vulcan, ca un crater. Totul pare linistit, calm, acum, dar este inspaimantator sa te afli aici."

Liderii sovietici au incercat intai sa ascunda adevarul. Daca prima alerta publica a fost data de Suedia, pe 28 aprilie, Mihail Gorbaciov a avut prima reactie publica abia pe 14 mai.

Pripiat, oraselul evacuat la 36 de ore de la producerea accidentului, este o localitate fantoma, care pare incremenita in timp.

Pare greu de crezut, dar locul atrage si turisti. In 2011, guvernul a hotarat sa permita accesul vizitatorilor in anumite locuri din perimetrul zonei de excludere.

"Stiam de dezastru si mereu am vrut sa vedem ce este aici" - spune un vizitator.

Cei care se incumeta sa viziteze zona sunt insotiti de ghizi, nu au voie sa se indeparteze de un traseu stabilit si nu trebuie sa atinga nimic.

"Din cate am auzit, nivelul de radiatii este destul de mic in zonele pe unde suntem lasati sa mergem, nu iti pune viata in pericol. De aceea am decis sa imi asum riscul" - explica un alt turist.

Desi nu mai produce energie din 2000, complexul nuclear de la Cernobil are si acum 2500 de angajati. Majoritatea lucreaza la ridicarea unui nou invelis gigantic din otel care sa sigileze reactorul patru. Vechiul sarcofag, construit in graba, in 1986, peste reactorul care ameninta sa explodeze inca o data, nu este etans si oricum a inceput sa se fisureze.

Noul invelis, in forma de arca, mai inalt decat Statuia Libertatii, care poate acoperi mai bine de zece terenuri de fotbal, are o garantie de cel putin un secol. Costul giganticului proiect se apropie de doua miliarde de dolari, bani donati de aproape 40 de tari.

VIDEO PROTVPLUS.RO