La Kiev începe, vineri, primul proces pentru crime de război. Judecat va fi un soldat rus care ar fi împuşcat un civil neînarmat.

 

Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

 

Între timp, armata Ucrainei încearcă să apere sudul ţării, bombardat masiv de forţele Kremlinului. În ciuda pierderilor masive de trupe și de echipamente, forțele ruse avansează pe mai multe fronturi în est. Situaţia se complică şi în zona combinatului Azovstal.

Șansele de salvare a luptătorilor Azov rămași în interiorul combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol sunt tot mai dificil de conceput.

Noi imagini surprinse din satelit arată amploarea pagubelor asupra uzinei în urma bombardamentelor constante ale ruşilor din ultimele două luni. Cu toate astea, militarii ucraineni încearcă să le ţină piept.

Vicepremierul ucrainean a declarat că au loc negocieri cu Rusia în încercarea de a permite evacuarea a 38 de soldați răniţi grav.

Pe de altă parte, încă o navă a Rusiei a fost lovită în Marea Neagră, în apropiere de Insula Şerpilor. Ambarcaţiunea, folosită pentru transport logistic, nu s-a scufundat, dar are avarii grave, a spus un purtător de cuvânt al Administrației militare regionale din Odesa. Moscova nu a confirmat incidentul militar.

Deşi forţele Kremlinului bat în retragere în jurului oraşului Harkov, al doilea ca mărime al Ucrainei, zona e încă departe de a fi una sigură.

Alex Rossi, corespondent Sky News:Zona în care ne aflăm a fost recent eliberată de forţele ucrainene, dar, după cum vedeţi, situaţia e într-o dinamică continuă. Partea aceea a fost atacată recent, iar aceste vehicule au fost distruse de forţele ruseşti”.

Buncărele rușilor, unde au încercat să își păstreze pozițiile de atac, au fost, de asemenea, distruse, iar vehiculele folosite au fost ciuruite de gloanțe. Ocupanţii au plecat în grabă, o dată cu mai mulți locuitori.

Rușii ar folosi chiar și muniție cu fragmentare și proiectile incendiare asupra locuințelor

Pe front, rămân două câmpuri de luptă importante. Rușii încearcă să cucerească regiunile Luhansk și Donețk.

Localitatea Marinka din Donbas este bombardată zilnic de armata rusă, care folosește tot ce are, de la elicoptere, avioane și până la tiruri de rachete GRAD.

Rușii folosesc muniție cu fragmentare și proiectile incendiare asupra locuințelor.

După săptămâni de rezistență, trupele ucrainene s-au retras din orașul Rubijne din regiunea Lugansk, potrivit mai multor relatări din zonă.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Înfrângerea strategică a rușilor este evidentă pentru toată lumea, chiar și pentru cei care continuă să se asocieze cu ei, doar că Rusia nu are încă curajul să recunoască acest lucru. Sunt nişte lași și încearcă să ascundă adevărul în spatele atacurilor cu rachete, aeriene și de artilerie”.

Într-un interviu acordat unei televiziuni italiene, preşedintele Zelenski a spus că este "dispus să discute" cu Vladimir Putin, "dar fără ultimatumuri".

Negocierile ruso-ucrainene continuă prin teleconferinţă, dar fără progrese.