Turcia anunță că negocierile dintre Ucraina și Rusia au devenit „mai dificile”
Ministrul turc de Externe, Mevlüt Çavușoğlu, a declarat că, odată cu creșterea numărului de victime în războiul declanșat de Rusia, procesul de negociere devine mai dificil și că pentru a asigura pacea în Ucraina, este necesar să se acționeze.
Oficialul turc a vorbit despre acest lucru în discursul său susținut la București, în cadrul forumului NATO, scrie Obozrevatel. El a remarcat politica de mediere a Turciei în războiul dintre Ucraina și Rusia și a spus că aliații ar trebui să sprijine Turcia în lupta împotriva terorismului.
"Susținem în mod hotărât integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, inclusiv a Crimeei, și continuăm să oferim sprijin material Ucrainei. În același timp, luăm diverse măsuri pentru a limita conflictele și tensiunile", a declarat Çavușoğlu (foto articol).
Ca exemple de mediere de succes, el a citat punerea în aplicare a Acordului de la Istanbul privind cerealele, întâlnirea dintre AIEA și Rosatom din Zaporojie, schimbul de prizonieri și rolul Turciei în negocierile diplomatice, inclusiv găzduirea părților pentru discuții față în față.
"Simpla condamnare nu poate rezolva problema. De aceea, trebuie să acționăm și să fim creativi pentru a asigura pacea pentru Ucraina. Este exact ceea ce încercăm să facem în Turcia", a subliniat ministrul turc.
Erdogan crede că pacea trebuie rezolvată pe cale diplomatică
"De fapt, eforturile noastre au fost aproape de a da rezultate în primele săptămâni ale războiului, când am reunit doi miniștri de Externe în Antalya și mai ales când am reunit două delegații la Istanbul, la sfârșitul lunii martie. Pe măsură ce numărul de morți crește, devine din ce în ce mai dificil să se ajungă la o soluție negociată. Noi credem că și războiul și diplomația pot merge mână în mână", a subliniat Çavușoğlu.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că situația din Ucraina ar trebui rezolvată pe cale diplomatică. În opinia sa, "acordul privind cerealele" și schimbul de prizonieri au dovedit realismul unui astfel de scenariu;
Mevlüt Çavușoğlu a vorbit pentru prima dată despre soluționarea diplomatică a războiului din Ucraina. Anterior, oficialul turc a declarat că acesta se va încheia într-un fel sau altul la masa negocierilor , și nu prin succese pe câmpul de luptă. Dacă se mizează pe componenta militară, atunci războiul se poate prelungi zeci de ani.