Trupele Kievului încep să „curețe” tot mai mult Bahmutul de soldați ruși. „O iau la fugă. Nu înțeleg de ce mai vin”
„Rusia nu se grăbește în Ucraina pentru că desfășoară acolo o operațiune militară specială, și nu un război”. Declarația îi aparține purtătorului de cuvânt al lui Putin.
Vine în contextul în care armata ucraineană a lansat noi atacuri pe flancurile orașului Bahmut și a eliberat încă o bucată din pământul ocupat de ruși.
Potrivit unor surse, ucrainenii au speculat problemele pe care le au rușii în anumite puncte ale frontului și au atacat rapid, cu trupe de elită.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Armata ucraineană continuă să preseze flancurile rusești, la sud și la nord de Bahmut, după dezastrul de marți, când o întreagă brigadă inamică s-a retras de pe poziții. Ucrainenii curăță una câte una tranșeele ocupate de inamici. Numai în ultimele ore, au provocat pierderi serioase rușilor.
Andrei Bilețki: „În urma acțiunilor ofensive ale Brigăzii a 3-a de Asalt, unități ale brigăzii 72 a armatei ruse au fost înfrânte. Practic, companiile a 6-a și a 8-a ale acestei brigăzi au fost distruse complet. Grupul de recunoaștere al brigăzii a fost distrus, la fel și un număr mare de blindate”.
Ucrainenii au luat și prizonieri. De teamă să nu fie ucis, unul dintre militarii ruși s-a predat unei drone, care l-a condus mai apoi la pozițiile ucrainene. Pe drum, ai lui au început să tragă în el, pentru că militarii ruși au ordin să nu se lase capturați. Omul a ajuns, într-un final, în siguranță, în mâinile ucrainenilor.
În altă parte a frontului, dar tot în regiunea Donbas, o unitate ucraineană de artilerie susține eforturile infanteriei cu un tir precis. Folosesc din plin lansatoarele multiple de artilerie, dar și obuzierele capturate de la ruși.
Birou NATO în Japonia
Focul artileriei ucrainene se intensifică atunci când inamicul încearcă să ia cu asalt pozițiile lor.
Izia, comandantul unității: „Pe undeva, sunt niște grupuri care se târăsc spre noi, în altă parte o coloană care vrea să organizeze un asalt. Se târăsc spre noi, noi îi întâmpinăm și bang! acolo”.
„Benjamin”, comandantul tunului: „În mod obișnuit, atacurile lor durează în jur de 20 de minute, apoi o iau la fugă, cu echipamentul în flăcări. Nu înțeleg de ce mai vin încoace”.
Pe lângă lansatoarele de rachete, unitatea mai are și un obuzier, capturat de la ruși împreună cu muniția aferentă. Sunt folosite acum, cu succes, împotriva foștilor proprietari. Comandantul artileriștilor e mândru de asta.
La nivel global, agresiunea Rusiei împinge și Japonia în brațele NATO. Guvernul nipon poartă discuții pentru a deschide un birou de legătură NATO, care ar fi primul de acest fel din Asia.
Într-un interviu acordat postului CNN, ministrul japonez de Externe a explicat ca invazia Rusiei în Ucraina a făcut lumea mai puțin stabilă. Un birou NATO la Tokyo ar avea o greutate uriașă, în condițiile în care războiul din Ucraina și diviziunile tot mai profunde din Asia au făcut ca țări precum Japonia și Coreea de Sud să se apropie mai mult de partenerii lor occidentali – și să prezinte un front unit împotriva amenințărilor percepute mai aproape de casă, precum Coreea de Nord și China.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, razboi in ucraina, Kiev, soldati rusi, Bahmut,
Dată publicare:
11-05-2023 07:44