Trump vrea să iasă din tratatul "Cer deschis". Ce impact va avea decizia asupra României


Ultimul update: Miercuri 09 Octombrie 2019 09:26
Data publicarii: Miercuri 09 Octombrie 2019 08:33
Categorie: Stiri externe
avion rusesc de observatie

Potrivit oficialilor citaţi de CNN, se așteaptă ca administrația Trump să anunțe că intenționează să părăsească tratatul „Open Skies" (Cer deschis), o mișcare ce este condamnată vehement de democrații din Congres.

Decizia Casei Albe de a părăsi tratatul, care va fi probabil luată în viitorul apropiat conform surselor CNN, ar putea duce la o escaladare a cursei înarmărilor. Şi asta deoarece acordul are ca scop tocmai controlul reciproc al forţelor militare.Ţările semnatare întreprind periodic inspecţii aeriene (de unde numele tratatului) în care sunt observate şi fotografiate bazele militare, posibilele instalaţii nucleare şi alte potenţiale ameninţări la adresa stabilităţii internaţionale. 

Şi România este implicată în acest acord, spaţiul nostru aerian fiind survolat în mod regulat de avioane ruseşti care verifică posibila desfăşurare a unor noi echipamente sau baze militare. De asemena, Forţele Aeriene Române au participat până acum la misiuni de fotografiere a bazelor militare ruseşti.

 

Ce este tratatul "Cer deschis"

 

Tratatul Cer deschis  a fost semnat de 25 de state în 1992, printre care şi România, iar de atunci i s-au alăturat alte nouă ţări. Rusia a aderat în 2001. Tratatul a instituit un regim de zboruri de observare, efectuate de avioane neînarmate deasupra teritoriilor statelor membre, având ca scop promovarea transparenţei activităţilor militare.

Fiecare avion de supraveghere din cadrul programului Open Skies este echipat cu o serie de senzori de ultima generaţie, camere optice panoramice şi de încadrare, camere video cu afişare în timp real, senzori cu termoviziune şi imagini radar.

Conform Departamentului de Stat, tratatul „este conceput pentru a spori înțelegerea și încrederea reciprocă, oferind tuturor participanților, indiferent de mărime, un rol direct în colectarea informațiilor despre forțele militare și activitățile care îi preocupă”.

 

Ieşirea SUA din tratat, "un cadou pentru Putin"

 

Acesta ar fi cel mai recent tratat internațional major din care administrația Trump se retrage. În august, SUA s-au retras în mod oficial din Tratatul privind forțele nucleare intermediare cu Rusia, care interzicea desfăşurarea în Europa a rachetelor cu o rază de acțiune între 500 și 5.500 de kilometri.

Analiștii se tem că ieșirea din acest tratat ar putea provoca o nouă cursă a înarmărilor cu Moscova. Armata americană urmează să testeze o nouă rachetă de croazieră non-nucleară lansată mobil, dezvoltată special pentru a provoca Rusia, relatează CNN.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat: „Continuăm să punem în aplicare tratatul și să respectăm pe deplin obligațiile care ne revin în baza acestui tratat, spre deosebire de Rusia", a spus purtătorul de cuvânt.

Casa Albă și Pentagonul nu au comentat situația până în prezent.

Democrații au criticat imediat posibila decizie a Casei Albe: „Iesirea din acest tratat, care este un important acord multilateral de control al armelor, ar fi încă un cadou din partea Administrației Trump pentru Putin".

Democrații responsabili pentru afacerile externe și servicii armate ale Casei Albe împreună cu democrații responsabili pentru serviciile armate ale Senatului și comisiile pentru relații externe ale Senatului au transmis o scrisoare către secretarul de apărare Mark Esper și către secretarul de stat Mike Pompeo în care condamnă potențiala decizie.

„Nu numai că nu există un caz de retragere din motive de securitate națională, dar nu a existat nici o consultare cu Congresul sau cu aliații noștri cu privire la această decizie consecventă. Orice acțiune a acestei administrații de a se retrage din tratatele internaționale critice fără aprobarea Senatului este îngrijorătoare și ne preocupă ", se arată conținutul scrisoarii.

Ambasada Rusiei la Washington a postat marți un tweet în care exprimă susținerea tratatului: „Considerăm #OpenSkiesTreaty un instrument important în asigurarea securității europene la același nivel cu documentul din Viena din 2011 privind măsurile de consolidare a încrederii și securității.”

În 2017, un avion neînarmat al Forțelor Aeriene Ruse a zburat peste Capitoliul, Pentagon, Agenția Centrală de Informații și Andrews Base Joint la o altitudine mică, acest lucru fiindu-i permis în baza tratatului.

SUA au acuzat în trecut Moscova că a impus restricții privind survolarea enclavei Kaliningrad, o zonă sensibilă pentru ruși, situată între Polonia și Lituania.

Donald Trump, despre situația din Siria. „Nu i-am abandonat pe kurzii sirieni”
Donald Trump, despre situația din Siria. „Nu i-am abandonat pe kurzii sirieni”
Posibile consecințe ale retragerii trupelor americane din Siria. ”Un impuls pentru Rusia”
Posibile consecințe ale retragerii trupelor americane din Siria. ”Un impuls pentru Rusia”
Cum a fost filmat Putin de ziua lui în cea mai săracă zonă din Rusia. Imaginile difuzate de Kremlin
Cum a fost filmat Putin de ziua lui în cea mai săracă zonă din Rusia. Imaginile difuzate de Kremlin
FULLSCREEN
Trump vrea să iasă din tratatul "Cer deschis". Ce impact va avea decizia asupra României
  • /

Sursa: CNN

VIDEO PROTVPLUS.RO
chile
Sportivi din lotul de karate al României, prinși în mijlocul luptelor de stradă din Chile
Noi amenințări ale lui Boris Johnson privind Brexit. Ce le-a transmis deputaților
Comentarii „rasiste” ale lui Donald Trump. Ce le-a transmis opozanţilor săi
Ruşii vor să construiască o "autostradă radioactivă". Cât de periculoasă e pentru şoferi
Bulgaria va scăpa de MCV. Comisia Europeană: ”Progresele înregistrate, suficiente”
Panică pe străzile din Oslo. Un bărbat înarmat a furat o ambulanţă și a lovit trecătorii
Tânăr încătușat la metroul din Londra
A fost încătușat la metrou după ce i s-a descărcat telefonul. Ce au constatat polițiștii
Benjamin Netanyahu renunţă la mandatul de a forma noul guvern
Alegeri Canada. Justin Trudeau a câștigat un nou mandat, dar nu și majoritatea în guvern
Accident șocant în SUA. Un șofer a intrat cu mașina într-un camion cu lemne
Român arestat în Italia după ce și-a atacat iubita cu un cuțit, în fața copilului
Când ar putea relua zborurile în Europa avioanele Boeing 737 MAX