Reacția NATO după încetarea Tratatului INF: ”Rusia portă toată răspunderea”

×
Codul embed a fost copiat

NATO consideră că ”Moscova poartă răspunderea exclusivă pentru încetarea existenţei Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF)”, susţinând ferm decizia SUA de a se retrage din acest pact încheiat în 1987.

Rusia nu a făcut ”niciun pas demonstrabil de a reveni la respectarea obligaţiilor sale internaţionale”, a menţionat Consiliul Atlanticului de Nord într-un comunicat.

”Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru încetarea tratatului”, susţine Alianţa în comunicatul citat de AFP.

NATO va răspunde într-o manieră ”măsurată şi responsabilă” la riscurile semnificative pe care le comportă racheta rusească 9M729 la adresa securităţii aliaţilor, subliniază principalul organism decizional al Alianţei Nord-Atlantice.

Aceste rachete sunt ”mobile, dificil de detectat şi pot atinge orice oraş european în doar câteva minute”, a explicat în mai multe rânduri în ultimele luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Citește și
Siberia
Dezastru ecologic în Siberia. Milioane de hectare de pădure au ars în ultimele săptămâni
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

”Am adoptat un set de măsuri echilibrate, coordonate şi defensive pentru a ne asigura că postura de descurajare şi de apărare a NATO rămâne credibilă şi eficientă”, a subliniat Alianţa în acelaşi comunicat.

”NATO continuă să aspire la o relaţie constructivă cu Rusia, când acţiunile acesteia din urmă vor permite” acest lucru, a asigurat vineri Alianţa Nord-Atlantică, pledând pentru un ”sistem internaţional eficient de control al armelor, dezarmării şi neproliferării”.

Tratatul INF, încheiat în 1987, a permis distrugerea aproape în totalitate a unei categorii întregi de rachete nucleare cu rază intermediară în Europa şi a puţin peste 4% din arsenalul nuclear total al celor două ţări.

NATO nu vrea să se angajeze într-o nouă cursă a înarmărilor după încetarea Tratatului INF între SUA şi Rusia, dar se va asigura că ”rămâne credibilă capacitatea sa de descurajare”, a anunţat vineri secretarul general al Alianţei.

”Noi nu dorim o nouă cursă a înarmărilor, dar ne vom asigura că descurajarea noastră este credibilă” în faţa desfăşurării noului sistem de rachete ruseşti ”capabile să transporte focoase nucleare şi să lovească oraşele europene în câteva minute”, a declarat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă la sediul NATO din Bruxelles.

 

Mai multe ţări din NATO învinovăţesc Rusia

 

Mai multe ţări membre ale NATO au învinovăţit vineri Rusia pentru încetarea aplicării Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), pact din care SUA s-au retras oficial, transmite Reuters.

Ministrul de externe britanic Dominic Raab a declarat că Moscova poartă responsabilitatea pentru încetarea INF şi a subliniat că Regatul Unit a susţinut pe deplin răspunsul NATO.

''Rusia a cauzat căderea tratatului INF prin dezvoltarea şi desfăşurarea în secret a unui sistem de rachete care încălca tratatul şi care poate ţinti capitalele din Europa. Desconsiderarea sistemului internaţional bazat pe reguli ameninţă securitatea europeană'', a scris Raab pe Twitter.

Potrivit Xinhua, ministrul de externe german Heiko Maas a avertizat că expirarea INF ar putea avea drept rezultat o nouă cursă a înarmării nucleare.

Într-o declaraţie dată publicităţii joi noaptea, Maas a spus că expirarea INF înseamnă că ''Europa îşi pierde o parte din securitatea sa''. ''Sunt convins că astăzi trebuie să reuşim, încă o dată, să ne supunem regulilor privind dezarmarea şi controlul armamentelor pentru a împiedica o nouă cursă a înarmării nucleare'', a spus şeful diplomaţiei germane.

El a lansat un apel către Washington şi Moscova de a salvgarda noul tratat START, semnat în 2010, în vederea scăderii arsenalului de rachete nucleare strategice.

La rândul său, Ministerul de Externe polonez a afirmat vineri că Rusia are pe umerii săi întreaga responsabilitate pentru încetarea INF.

''Lipsa de pregătire a Rusiei de a reveni la conformarea cu INF nu le-a lăsat Statelor Unite nicio alternativă'', a menţionat diplomaţia de la Varşovia.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Rusia anunță încetarea tratatului INF. Cursa înarmărilor ar putea fi reluată
Rusia anunță încetarea tratatului INF. Cursa înarmărilor ar putea fi reluată

Rusia a anunţat vineri încetarea Tratatului de dezarmare nucleară privind Forţele Intermediare Nucleare (INF) 'la iniţiativa' SUA, în timp ce Washingtonul urma să facă un anunţ oficial în acest sens privind retragerea.

Dezastru ecologic în Siberia. Milioane de hectare de pădure au ars în ultimele săptămâni
Dezastru ecologic în Siberia. Milioane de hectare de pădure au ars în ultimele săptămâni

Incendiile uriașe care afectează de săptămâni întregi mai multe regiuni din Siberia s-au transformat într-o catastrofă ecologică. 

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.