Trump urmează să-şi desemneze partenerul de cursă în prima zi a unei Convenţii Republicane extrem de tensionate
Donald Trump urmează să-şi anunţe partenerul de cursă în campania electorală luni, în prima zi a unei Convenţii Republicane istorice, la Milwaukee, bulversată de o tentativă de asasinare a fostului preşedinte, relatează AFP.
Fostul om de afaceri, în vârstă de 73 de ani, care a sosit în fostul oraş industrial de pe malul Lacului Michigan, urmează probabil să fie primit cu o fervoare reîmprospătată de către zeci de mii de susţinători care aproape că şi-au pierdut eroul sâmbătă.
Mii de poliţişti au fost desfăşuraţi pe străzi.
”Dacă ei nu sunt anxioşi, nici eu nu sunt”, declară AFP Tim Hawkins, în vârstă de 57 de ani, care a venit de lacelălalt capăt al ţării.
Locul ales al Convenţiei este un imens complex sportiv, ai cărui pereţi sunt acoperiţi cu fotografii care-l glorifică pe al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, care vrea să fie şi al 47-lea.
Trei nume în buclă
Primul moment puternic al Convenţiei Republicane de la Milwaukee are loc luni, prin anunţarea persoanei alese de către Donald Trump să-i fie viitor vicepreşedinte, în cazul în care obţine o victorie la 5 noiembrie.
”El a confirmat că-şi va alege candidatul la postul de vicepreşedinte azi (luni)”, a declarat luni prezentatorul-vedetă de la Fox News Bret Baier, după ce a discutat cu Donald Trump.
Trei nume revin în buclă.
Cel al scriitorului de succes ales în Congres, J.D. Vance, al guvernatorului statului North Dakota Doug Burgum şi al influentului senator latino din Florida Marco Rubio. Însă Donald Trump, care se dă în vânt după lovituri de teatru în politică, poate anunţa pe altcineva, complet neaşteptat.
Partenerul de cursă al miliardarului urmează să susţină un discurs miercuri seara, în sala principală a Convenţiei, tapiţată în roşu.
Temele majore ale Convenţiei urmează să fie puterea de cumpărare, imigraţia, criminalitatea şi securitatea garantată de către o Americă puternică - potrivit unui motto, ”Să-i redăm din nou Americii grandoarea”, un slogan care aminteşte de sloganul lui Donald Trump din 2016.
Însă punctul culminant al acestui eveniment instituţional şi festiv urmează să aibă loc joi, când Donald Trump va fi desemnat candidatul oficial al republicanilor în alegeri.
Învestirea sa nu ridică cea mai mică îndoială, într-o seară spectaculoasă, punctată de ”eliberarea” a 100.000 de baloane baloane roşii, albe şi albastre.
Septuagenraul republican îşi păstrează programul extrem de discret, din motive de securitate.
”Ar fi trebuit să fiu mort”
Imaginea pe care toată lumea o are în minte - şi care a făcut înconjurul lumii - este a unui Donald Trump cu o ureche însângerată, cu pumnul ridicat, evacuat precipitat de gărzile sale de corp de la un miting de campanie în Pennsylvania.
”Nu ar trebui să fiu aici, trebuia să fiu mort”, a declarat fostul preşedinte într-un interviu, la bordul avionului său, către Milwaukee, acordat duminică New York Post (NYP).
Acest atentat a şocat o societate americană tot mai polarizată, învrăjbindu-i pe cei mai radicali activişti trumpişti, care îi acuză în mod deschis pe democraţi că poartă responsabilitatea tentativei de asasinat.
Securitate
Acest eveniment - la care iau parte peste 50.000 de participanţi, prmitea deja să fie un eveniment ultrasecurizat.
Perimetre întregi ale centrului oraşului au fost închise cu grilaje metalice mari şi au fost împânzite cu agenţi Secret Service, poliţia de elită, care este vizată de critici aprige din cauză că nu l-a protejat bine pe Donald Trump la mitingul său în aer liber de sâmbătă.
Însă programul dens al Convenţiei este menţinut.
”În afară de măsuri de securitate consolidate în afara perimetrului, nu va exista nicio schimbare a planificării”, declară AFP un apropiat al lui Donald Trump, David Bossie, un copreşedinte al Convenţiei.
”Este vorba despre o producţie a patru mari seri televizate în prime time de care suntem foarte mândri, pe care nu o vom modifica din cauza unui eveniment tragic”, a adăugat el.
Preşedintele Joe Biden şi-a modificat progranul şi a depus eforturi să scadă tensiunea în acest weekend care a marcat ţara.
”Nu există loc pentru acest fel de violenţă în America”, a declarat duminică democratul în vârstă de 81 de ani, şi a cerut naţiunii să se ”unească”.
Atentatul comis împotriva lui Donald Trump ar putea fi în favoarea republicanului pe plan electoral, consideră unii experţi.
Ei relevă cât de fragilizat este în prezent Joe Biden de probleme despre acuitatea sa mentală, îndemnat de aleşi din Partidul său Democrat să se retragă.
Un locuitor din Milwaukee, Martin Kutlzer, un simpatizant republican, susţine că nimeni nu se îndoieşte că cursa la fotoliul de la Casa Albă s-a ”întors”.
"Donald Trump va câştiga pentru că avem întotdeauna tendinţa să ne adunăm în jurul celor care au fost atinşi”, clamează mândru la AFP acest sexagenar.