Trump și Biden s-au întâlnit în Biroul Oval de la Casa Albă: „Felicitări și aștept cu nerăbdare o tranziție lină”
Joe Biden, actualul președinte al Statelor Unite, aflat la final de mandat și viitorul lider american, Donald Trump, s-au întâlnit în Biroul Oval de la Casa Albă.
Amândoi au spus că speră într-o tranziție lină de putere, după o campanie dură. Între timp, peste Ocean continuă numirile controversate în funcții cheie, care vor influența categoric politica și justiția în următorii ani.
Joe Biden: ”Domnule președinte ales și fost președinte, Donald, felicitări și aștept cu nerăbdare o tranziție lină”.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Donald Trump: ”Mulțumesc foarte mult. Politica este dură. În multe cazuri nu este ceva frumos, dar astăzi este frumos. Apreciez foarte mult o tranziție care este atât de lină, va fi cât se poate de lină. Apreciez asta, Joe”.
Însă, acum 4 ani, când a fost învins la prezidențiale, Trump a refuzat să-l invite pe Joe Biden la Casa Albă. Republicanul a pretins, în mod fals, că nu a pierdut alegerile din 2020.
Karine Jean-Pierre, reprezentant securitate Casa Albă: ”Președintele (Biden) respectă voința poporului american și vrea să se asigure că lucrurile se se desfășoară în conformitate. Asta crede el că merită poporul american”.
În discuția de la Casa Albă, care a durat aproape două ore, Biden a subliniat că sprijinul continuu pentru Ucraina este în interesul securităţii naţionale a Statelor Unite - susțin oficialii de la Washington.
Între timp, președintele ales i-a acordat și mai multă influență celui mai bogat pământean, care a donat cel puțin 75 de milioane de dolari pentru a sprijini realegerea lui Trump.
Elon Musk va conduce - împreună cu Vivek Ramaswamy - antreprenor multi-milionar în domeniul tehnologiei și un susținător hotărât al republicanului - un nou înființat departament pentru eficiență guvernamentală. Va avea rolul „să desființeze birocrația și „să reducă reglementările în exces”.
Există temeri că această decizie va genera concedierii masive în rândul uriașului aparat de stat federal.
Pe de altă parte, republicanii din Senat l-au ales pe John Thune pentru a conduce camera, anul viitor. Spre dezamăgirea lui Elon Musk, care-l susținea pe senatorul de Florida, Rick Scott.
John Thune, noul președinte al Senatului american: „Avem un mandat de la poporul american, un mandat nu numai de a curăța mizeria lăsată de agenda Biden-Harris-Schumer, ci și de a îndeplini prioritățile președintelui Trump.”
Senatorul de Dakota de Sud, Thune, în vârsta de 63 de ani, este văzut drept un politician echilibrat.
Totodată, Partidul Republican şi-a păstrat majoritatea și în Camera Reprezentanţilor, conform proiecţiilor presei americane.
Donald Trump a anunțat, ieri, că ales-o pe Tulsi Gabbard, pentru funcția de director al Serviciului Naţional de Informaţii.
Gabbard, în vârstă de 43 de ani, este, de fapt, o fostă democrată. În 2022, a ales să iasă din partid și a devenit un critic dur al administrației Biden. Aceasta s-a remarcat prin susținerea unor teorii ale conspirației și declarații pro-ruse.
Mai mult, în 2017, a vizitat în secret Şiria, unde s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad, considerat de multe state occidentale un "criminal de război".
Iar lista numirilor cel puțin bizare continuă. Pentru funcția de procuror general, Trump l-a ales pe Matt Gaetz, un personaj acuzat de comportament sexual neadecvat.