Trump şi Biden domină competiţiile de Super Tuesday. Prima confruntare prezidenţială americană repetată din 1956
Preşedintele Joe Biden şi fostul preşedinte Donald Trump s-au impus, marţi, în competiţiile de nominalizare la nivel statal din întreaga ţară, pregătind o revanşă istorică în alegerile generale din noiembrie, transmite Reuters
Trump a câştigat voturile republicanilor din Alabama, Arkansas, Colorado, Maine, Carolina de Nord, Oklahoma, Tennessee, Texas şi Virginia, îndepărtând-o pe fosta ambasadoare la ONU Nikki Haley, singura sa rivală rămasă în cursă, dar care nu mai are o cale viabilă spre nominalizare.
Cu mai mult de o treime din delegaţii republicani puşi la bătaie în 15 state în Super Tuesday, performanţa dominantă a lui Trump aproape că i-a asigurat a treia nominalizare prezidenţială consecutivă, deşi va trebui să mai aştepte cel puţin una sau două săptămâni pentru a o elimina matematic pe Haley.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sondajele din mai multe state au rămas deschise, iar în Alaska este programată încheierea votului la miezul nopţii EST (0500 GMT miercuri).
Se aştepta ca actualul preşedinte Biden să treacă cu bine de competiţiile democrate, deşi activiştii care se opun sprijinului său puternic pentru Israel i-au îndemnat pe musulmanii americani şi pe progresişti să voteze "neangajaţi" în semn de protest în Minnesota, aşa cum au făcut-o anterior în Michigan.
Preşedintele a câştigat cu uşurinţă în Alabama, Arkansas, Colorado, Iowa, Maine, Massachusetts, Carolina de Nord, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont şi Virginia, a estimat Edison. De asemenea, el a câştigat un vot prin corespondenţă în Iowa care s-a încheiat marţi.
O altă campanie între Trump, în vârstă de 77 de ani, şi Biden, în vârstă de 81 de ani - prima confruntare prezidenţială americană repetată din 1956 - este una pe care puţini americani par să o dorească. Sondajele de opinie arată că atât Biden, cât şi Trump au cote de aprobare scăzute în rândul alegătorilor.
Imigraţia şi economia sunt principalele preocupări ale alegătorilor din ambele partide, au arătat sondajele Edison la ieşirea de la urne din California, Carolina de Nord şi Virginia. O majoritate a alegătorilor republicani din aceste state au declarat că susţin deportarea imigranţilor ilegali. Trump, care îi denigrează frecvent pe imigranţi, a promis să organizeze cel mai mare efort de deportare din istoria Statelor Unite dacă va fi ales.
Trump, care a dominat campania republicană în ciuda faptului că se confruntă cu o litanie de acuzaţii penale, a câştigat toate competiţiile de până acum, cu excepţia uneia.
"Vom câştiga fiecare stat în seara asta”
Trump a declarat pentru Fox că se concentrează asupra lui Biden, adăugând: "Vom câştiga fiecare stat în această seară".
Consilierii lui Trump au declarat că se aşteaptă ca acesta să obţină în mod oficial majoritatea delegaţilor republicani, nu mai târziu de 19 martie, când două treimi din state vor fi votat.
El este programat să înceapă primul său proces penal şase zile mai târziu la New York, unde este acuzat de falsificarea înregistrărilor de afaceri pentru a ascunde plăţile de bani pentru tăcere către o vedetă porno în timpul candidaturii sale la alegerile prezidenţiale din 2016.
Biden a declarat, într-un interviu acordat la Power 98 FM, un post de radio hip-hop şi R&B care deserveşte Charlotte, Carolina de Nord, că alegerile reprezintă o şansă de a ne confrunta cu "diviziunea extremă şi violenţa pe care le promovează republicanii MAGA", folosind acronimul pentru sloganul lui Trump "Make America Great Again".
De asemenea, alegătorii au votat şi în curse de mică importanţă, inclusiv în două competiţii din California pentru a identifica potenţialii succesori ai regretatei senatoare americane democrate Dianne Feinstein şi ai preşedintelui republican al Camerei Reprezentanţilor, recent demis, Kevin McCarthy.
În Arizona, senatoarea americană independentă Kyrsten Sinema, o fostă democrată, a declarat că nu va candida pentru realegere, pregătind o bătălie pentru locul ei care ar putea determina controlul Senatului, foarte divizat, anul viitor.
Megastarul pop Taylor Swift şi-a încurajat fanii să voteze într-o postare pe Instagram, deşi nu a susţinut anumiţi candidaţi. Campania lui Biden speră că Swift îi va susţine în cele din urmă candidatura, aşa cum a făcut-o în 2020.
Provocarea lui Haley a evidenţiat unele dintre potenţialele vulnerabilităţi ale lui Trump în alegerile generale. Ea a ajuns la 40% în unele competiţii statale şi susţine că arată că independenţii şi republicanii moderaţi nutresc nelinişte cu privire la un al doilea mandat Trump.
Aproximativ o treime dintre alegătorii din Carolina de Nord au declarat că Trump nu ar fi apt să servească în calitate de preşedinte, dacă ar fi condamnat pentru o infracţiune, în timp ce în Virginia, 53% au declarat că ar fi apt pentru această funcţie dacă ar fi condamnat.
Pe lângă cazul din New York, Trump se confruntă cu acuzaţii separate la nivel federal şi în statul Georgia pentru interferenţă electorală, deşi nu este clar dacă vreunul dintre cazuri va ajunge la proces înainte de alegerile din noiembrie. De asemenea, el se confruntă cu acuzaţii federale pentru păstrarea de documente clasificate după ce a părăsit funcţia.
Trump a pledat nevinovat în toate cele patru cauze penale.