Trimisul special al lui Trump pentru Ucraina şi Rusia are un plan de care Putin s-ar putea bucura

vladimir putin
AFP

Cu o singură postare, preşedintele ales Donald Trump a spus lumii cum ar putea arăta sfârşitul războiului din Ucraina.

Prin numirea lui Keith Kellogg ca trimis special pentru Ucraina şi Rusia, Donald Trump a ales, de asemenea, un plan foarte specific, anunţat dinainte, pentru cea mai spinoasă problemă de politică externă de pe agenda sa, scrie CNN.

„Sunt foarte încântat să îl nominalizez pe generalul Keith Kellogg pentru a servi ca asistent al preşedintelui şi trimis special pentru Ucraina şi Rusia”, a scris Trump pe Truth Social. „Împreună, vom asigura PACEA PRIN FORŢĂ şi vom face ca America şi lumea să fie din nou SIGURE!”, a adăugat preşedintele ales.

Keith Kellogg, fostul consilier pe probleme de securitate naţională al lui Trump, în vârstă de 80 de ani, şi-a prezentat planul său de pace în detaliu, încă din aprilie, într-un document pentru Institutul de politici America First.

Acesta începe prin a numi războiul „o criză evitabilă care, din cauza politicilor incompetente ale administraţiei Biden, a implicat America într-un război fără sfârşit”.

Citește și
Viitorul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, susține vaccinarea obligatorie anti-Covid-19
Cancelarul Germaniei este mai îngrijorat de susținerea lui Elon Musk a unui partid de extremă dreapta decât de insultele sale

Pe scurt, o încetare a focului va presupune îngheţarea liniilor frontului şi ambele părţi vor fi forţate să se aşeze la masa negocierilor. Dar totul devine complex în ceea ce priveşte detaliile pe termen lung.

SCHIMBAREA IMPLICĂRII SUA

În mare parte, documentul lui Kellogg critică acţiunile lui Biden, spunând că administraţia sa a oferit prea puţin ajutor letal şi prea târziu.

El spune că decizia lui Trump de a acorda primul ajutor letal Ucrainei în 2018 a transmis forţa necesară pentru a-l înfrunta pe Putin, dar că abordarea blândă a lui Trump faţă de liderul de la Kremlin - fără a-l demoniza, aşa cum a făcut Biden - îi va permite să ajungă la o înţelegere.

Kellogg arată că ar fi trebuit ca Ucrainei să i se dea mai multe arme înainte de invazia rusă şi imediat după aceea, pentru a-i permite să câştige. Însă acesta este punctul în care planul - pe care viitorul consilier pentru securitate naţională al lui Trump îl ia în considerare - nu mai este pe placul Ucrainei.

Kellogg spune că Statele Unite nu au nevoie să se implice într-un alt conflict, iar propriile stocuri de armament au fost afectate de ajutorul acordat Ucrainei, lăsând ţara potenţial expusă în orice conflict cu China cu privire la Taiwan. El afirmă că aderarea Ucrainei la NATO - în realitate o perspectivă foarte îndepărtată, oferită provizoriu Kievului în semn de solidaritate simbolică - ar trebui să fie suspendată pe termen nelimitat, „în schimbul unui acord de pace cuprinzător şi verificabil, cu garanţii de securitate”.

În primul rând, planul afirmă că ar trebui să devină „politica oficială a SUA de a căuta o încetare a focului şi o soluţie negociată”.

Viitorul ajutor din partea SUA - probabil acordat sub formă de împrumut - va fi condiţionat de negocierile Ucrainei cu Rusia, iar SUA vor înarma Ucraina în măsura în care aceasta se poate apăra singură şi va opri orice alte avansuri teritoriale ruseşti înainte şi după un eventual acord de pace. Această ultimă sugestie este probabil depăşită de avansul rapid al Moscovei în curs de desfăşurare în estul Ucrainei, iar actualul nivel ridicat al ajutorului din partea SUA îl face deja pe Kellogg să se simtă incomod, notează CNN.

ÎNGHEŢAREA LINIILOR DE FRONT

Liniile frontului ar urma să fie îngheţate printr-un armistiţiu şi va fi impusă o zonă demilitarizată.

Pentru a fi de acord cu acest lucru, Rusia ar beneficia de o reducere limitată a sancţiunilor şi de o reducere completă numai în cazul în care se semnează un acord de pace pe placul Ucrainei.

Reconstrucţia Ucrainei ar fi finanţată printr-o taxă pe exporturile de energie ruseşti.

Ucrainei nu i s-ar cere să renunţe la revendicarea teritoriului ocupat, dar ar fi de acord să urmărească acest lucru doar prin diplomaţie. Documentul admite însă că „acest lucru ar necesita un viitor progres diplomatic care probabil nu va avea loc înainte ca Putin să părăsească funcţia”.

Abordarea pare extrem de simplă şi rapidă, dar nu ia în calcul ceea ce Moscova ar putea cere şi nici la ce a folosit în trecut procesul diplomatic: pentru a urmări în mod cinic noi cuceriri militare.

Îngheţarea liniilor de front ar veni după câteva luni foarte violente, timp în care Moscova a încercat să cucerească cât mai mult teritoriu posibil.

În trecut, Kremlinul a ignorat încetarea focului şi şi-a urmărit obiectivele teritoriale - adesea negând cu desăvârşire acest lucru.

O zonă demilitarizată ar trebui, probabil, să fie supravegheată, eventual prin plasarea trupelor NATO sau a soldaţilor din alte ţări nealiniate între cele două părţi. Aceasta va fi cel puţin greu de menţinut şi de dotat. Ar fi enormă, acoperind sute de kilometri de frontieră, ceea ce presupune o investiţie financiară masivă.

Înarmarea Ucrainei, în măsura în care poate opri înaintarea ruşilor din prezent şi din viitor va fi, de asemenea, dificilă. Planul menţionează că Statele Unite produc 14.000 de cartuşe de artilerie de calibru 155 mm pe lună, pe care Ucraina le poate utiliza în doar 48 de ore. Paradoxal, Kellogg doreşte ca SUA să înarmeze mai mult Ucraina, dar acceptă şi că nu pot face acest lucru, observă CNN.

O SCHIMBARE DE VALORI

Câteva rânduri din document oferă o perspectivă mai largă asupra gândirii autorului. El spune că securitatea naţională, în modul America First, se referea la necesităţi practice.

„Biden a înlocuit abordarea Trump cu una internaţionalistă liberală care promova valorile occidentale, drepturile omului şi democraţia”, scrie el. Aceasta este o bază destul de sumbră de la care se poate construi un compromis privind securitatea europeană, notează Kellogg.

El adaugă că unii critici ai continuării ajutorului pentru Ucraina - în care pare să se includă - sunt „îngrijoraţi că interesele strategice vitale ale Americii sunt în joc în războiul din Ucraina, la fel potenţialul de implicare a forţelor militare americane, iar dacă America este angajată într-un război cu Rusia prin interpuşi, asta ar putea escalada într-un conflict nuclear”.

Aceste două fraze oferă fundalul final pentru acordul propus: războiul din Ucraina este despre valori pe care nu trebuie să le perpetuăm şi ar trebui să ne retragem din faţa ameninţării nucleare a lui Putin, opinează Kellogg. Este opusul unităţii actuale, în care Occidentul prioritizează valorile propriului său mod de viaţă şi securitate, bazându-se pe lecţia anilor '30 că dictatorii liniştiţi nu se opresc.

Planul oferă Ucrainei o şansă binevenită de a pune capăt violenţelor, într-un moment în care pierde pe toate fronturile şi duce o lipsă cruntă de oameni - un obstacol pe care s-ar putea să nu îl depăşească niciodată şi un domeniu în care Rusia o va depăşi probabil întotdeauna. Dar începe un proces în care un Putin viclean şi înşelător se va bucura, notează CNN. Exploatarea unei încetări a focului şi a slăbiciunii Occidentului este punctul său forte, momentul pe care îl aşteaptă de aproape trei ani. Planul acceptă oboseala Occidentului, faptul că producţia sa de armament nu poate ţine pasul cu cea rusă şi că valorile sale sunt păguboase. De asemenea, planul nu ţine cont de ceea ce va face Rusia pentru a tulbura viziunea Washingtonului.

Este un compromis sumbru pentru un război sumbru. Dar s-ar putea să nu-l poată pune capăt şi să deschidă în schimb un nou capitol în care unitatea şi sprijinul occidental încep să se destrame, iar Putin se apropie, atât la masa negocierilor, cât şi pe front, de obiectivele sale, conchide CNN.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO "Uniți într-o singură inimă!". Starul brazilian s-a căsătorit cu nepoata fostei soții, cu care are doi copii
FOTO "Uniți într-o singură inimă!". Starul brazilian s-a căsătorit cu nepoata fostei soții, cu care are doi copii
Citește și...
Cancelarul Germaniei este mai îngrijorat de susținerea lui Elon Musk a unui partid de extremă dreapta decât de insultele sale
Cancelarul Germaniei este mai îngrijorat de susținerea lui Elon Musk a unui partid de extremă dreapta decât de insultele sale

Cancelarul german Olaf Scholz spune că rămâne "rece" la criticile lui Elon Musk, dar se declară îngrijorat de faptul că miliardarul american susține partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Caricaturista Washington Post demisionează după ce caricatura cu Bezos în genunchi în fața lui Trump a fost respinsă
Caricaturista Washington Post demisionează după ce caricatura cu Bezos în genunchi în fața lui Trump a fost respinsă

Caricaturista Ann Telnaes a publicaţiei Washington Post a demisionat de la acest ziar după ce conducerea i-a respins o caricatură prin care sugera că patronul cotidianului, Jeff Bezos, încearcă "să obţină favoruri din partea lui Donald Trump". 

Groenlanda anunță că vrea independența față de Danemarca, după ce Donald Trump a sugerat că ar cumpăra insula
Groenlanda anunță că vrea independența față de Danemarca, după ce Donald Trump a sugerat că ar cumpăra insula

Prim-ministrul Groenlandei și-a reiterat apelul pentru independența față de Danemarca, după ce Donald Trump a sugerat că SUA ar putea achiziționa teritoriul arctic.

Recomandări
Crin Antonescu: Mă suspend din calitatea mea de candidat comun al Coaliţiei la alegerile prezidenţiale din 2025
Crin Antonescu: Mă suspend din calitatea mea de candidat comun al Coaliţiei la alegerile prezidenţiale din 2025

Crin Antonescu a anunțat, sâmbătă seara, într-o emisiune televizată, că ”la acest moment” consideră suspendată candidatura sa din partea Coaliţiei pentru alegerile prezidenţiale din 2025. 

Anul 2025 începe bine pentru fermieri. Nicio zonă din țară nu se mai confruntă cu secetă pedologică
Anul 2025 începe bine pentru fermieri. Nicio zonă din țară nu se mai confruntă cu secetă pedologică

Anul începe bine pentru fermieri. După un decembrie ploios, rezerva de apă din sol s-a refăcut. În acest moment, nicio zonă din țară nu se mai confruntă cu secetă pedologică, după cum arată măsurătorile meteo.  

Soldatul din forțele speciale americane care s-a aruncat în aer într-o Tesla Cybertruck nu era supărat pe Donald Trump
Soldatul din forțele speciale americane care s-a aruncat în aer într-o Tesla Cybertruck nu era supărat pe Donald Trump

Soldatul din forțele speciale identificat în interiorul camionetei Tesla Cybertruck care a explodat în fața Hotelului Trump din Las Vegas nu era supărat pe Donald Trump.