Trei copii, victime ale unui atac cu clor in Siria. Inregistrarea sfasietoare care i-a facut pe membrii ONU sa planga. VIDEO
Membrii Consiliului de Securitate al ONU au izbucnit in plans dupa ce medicii sirieni au difuzat o inregistrare video cu incercarile esuate de resuscitare a trei copii victime ale unui atac cu clor in martie, relateaza Reuters.
Copiii, cu varste de unu, doi si trei ani, parintii si bunica lor au fost ucisi intr-un atac la 16 martie in localitatea Sarmin din provincia nord-vestica Idlib, a declarat doctorul Mohamed Tennari, directorul spitalului in care a fost dusa familia.
Guvernul si fortele de opozitie din Siria au negat folosirea bombelor cu clor, despre care Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice sustine ca au fost lansate din elicoptere. Fortele aeriene siriene sunt singura parte din conflict care dispunede elicoptere.
Alegeri 2024
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
18:39
USR acuză: Ministrul de Interne folosește poliția pentru a-i sancționa pe fanii lui Lasconi pentru mesajele de pe Facebook
Tennari, doctorul Zaher Sahloul, presedintele Societatii medicale siriano-americane, si Qusai Zakarya, un supravietuitor al atacului cu gaz sarin din Ghouta, in apropiere de Damasc, in august 2013, au luat cuvantul in cadrul reuniunii informale organizate de Statele Unite.
Ambasadorul american la ONU, Samantha Power, a declarat ca a fost "o intalnire extrem de neobisnuita si foarte emotionanta". "Daca au fost ochi neinlacrimati in sala, eu nu i-am vazut", a spus ea. Alti cativa participanti au declarat ca multe persoane au plans.
"Cei responsabili de atacuri trebuie trasi la raspundere", le-a spus Power reporterilor.
"Daca nu actionam, altii vor crede ca pot face astfel de lucruri fara sa fie pedepsiti si ar fi un rezultat deplorabil", a declarat ambasadorul Noii Zeelande la ONU, Jim McLay.
Consiliul de Securitate a esuat anul trecut in a deferi razboiul civil din Siria, care a intrat in cel de-al cincilea an, Curtii Penale Internationale pentru posibila urmarire a crimelor de razboi si crimelor impotriva umanitatii. Rusia, sustinuta de China, a votat impotriva acestei propuneri.
Atacul de la Sarmin a avut loc la zece zile dupa ce cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au condamnat folosirea armelor cu clor in Siria si au amenintat sa ia atitudine daca acestea vor mai fi folosite. Clorul nu este o substanta interzisa, dar folosirea lui ca arma este interzisa de Conventia privind armele chimice din 1997, la care Siria a aderat in 2013.