Trei copii, victime ale unui atac cu clor in Siria. Inregistrarea sfasietoare care i-a facut pe membrii ONU sa planga. VIDEO


Ultimul update: Luni 20 Aprilie 2015 06:58
Data publicarii: Vineri 17 Aprilie 2015 16:05
Categorie: Stiri externe
siria

Membrii Consiliului de Securitate al ONU au izbucnit in plans dupa ce medicii sirieni au difuzat o inregistrare video cu incercarile esuate de resuscitare a trei copii victime ale unui atac cu clor in martie, relateaza Reuters.

Copiii, cu varste de unu, doi si trei ani, parintii si bunica lor au fost ucisi intr-un atac la 16 martie in localitatea Sarmin din provincia nord-vestica Idlib, a declarat doctorul Mohamed Tennari, directorul spitalului in care a fost dusa familia.

Guvernul si fortele de opozitie din Siria au negat folosirea bombelor cu clor, despre care Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice sustine ca au fost lansate din elicoptere. Fortele aeriene siriene sunt singura parte din conflict care dispunede elicoptere.

Tennari, doctorul Zaher Sahloul, presedintele Societatii medicale siriano-americane, si Qusai Zakarya, un supravietuitor al atacului cu gaz sarin din Ghouta, in apropiere de Damasc, in august 2013, au luat cuvantul in cadrul reuniunii informale organizate de Statele Unite.

Ambasadorul american la ONU, Samantha Power, a declarat ca a fost "o intalnire extrem de neobisnuita si foarte emotionanta". "Daca au fost ochi neinlacrimati in sala, eu nu i-am vazut", a spus ea. Alti cativa participanti au declarat ca multe persoane au plans.

"Cei responsabili de atacuri trebuie trasi la raspundere", le-a spus Power reporterilor.

"Daca nu actionam, altii vor crede ca pot face astfel de lucruri fara sa fie pedepsiti si ar fi un rezultat deplorabil", a declarat ambasadorul Noii Zeelande la ONU, Jim McLay.

Consiliul de Securitate a esuat anul trecut in a deferi razboiul civil din Siria, care a intrat in cel de-al cincilea an, Curtii Penale Internationale pentru posibila urmarire a crimelor de razboi si crimelor impotriva umanitatii. Rusia, sustinuta de China, a votat impotriva acestei propuneri.

Atacul de la Sarmin a avut loc la zece zile dupa ce cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au condamnat folosirea armelor cu clor in Siria si au amenintat sa ia atitudine daca acestea vor mai fi folosite. Clorul nu este o substanta interzisa, dar folosirea lui ca arma este interzisa de Conventia privind armele chimice din 1997, la care Siria a aderat in 2013.

 

Sursa: Mediafax

Saracia, razboiul si groaza din viata unui imigrant.
Reportaj Euronews despre aderarea Romaniei la Schengen. Cum sunt vazuti granicerii care
VIDEO PROTVPLUS.RO