Transnistria se pregăteşte de război cu Moldova. Poziţia Kremlinului
Tensiunea creşte pe Nistru, după ce Parlamentul Moldovei a cerut retragerea trupelor ruseşti care asigură practic susţinerea regimului de la Tiraspol.
Transnistria este pregătită pentru un război cu Moldova şi poate mobiliza imediat zeci de mii de voluntari, a declarat miercuri preşedintele auto-proclamatei republici, Vadim Krasnoselski. Afirmaţia a fost făcută în contextul în care Parlamentul Moldovei a decis în iulie retragerea misiunii ruse de menţinere a păcii în Tranistria, în ciuda opoziţiei preşedintelui Igor Dodon şi a deputaţilor socialişti. Guvernul de la Chişinău a inclus ulterior cererea şi pe agenda Adunării Generale ONU.
„Suntem pregătiţi”, a spus Krasnoselski, într-o conferinţă de presă. „Putem mobiliza foarte repede miliţiile, sunt zeci şi zeci de mii de oameni care sunt gata să îşi apre ţara”. Liderul de la Tiraspol a declarat că, în cazul unei „invazii” moldoveneşti, Rusia va apăra regiunea separatistă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Moscova a fost întotdeauna alături de noi şi Moscova înţelege că în Transnistria trăiesc 220.000 de cetăţeni ruşi”, a conchis preşedintele de la Tiraspol. Acesta a evocat şi în zilele precedente perspectiva unui război, în cazul în care Chişinăul forţează reunificarea. Trupele ruseşti „menţin pacea, dacă pleacă, va fi război”, a spus el pe 24 august, potrivit Izvestia.
De altfel, duminică ambasadorul moldovean la Moscova a fost convocat la Ministerul rus de Externe. Aici i s-a atra atenţia asupra ”iniţiativei provocatoare a Chişinăului, care cere includerea retregerii totale a forţelor străine de pe teritoriul (Republicii) Moldova pe agenda celeii de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU. Rusia a subliniat că Moscova a examinat această măsură, care ignoră adevăratele motive ale prezenţei contingentului rus limitat în zona râului Nistru, drept o nouă acţiune dntr-un lanţ de acţiuni recente şi ostile ale unor politicieni de la Chişinău care nu vor o îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale”, se arată în comunicat al diplomaţiei Kremlinului. „Cei care iniţiază asemenea acţiuni, care nu corespund aspiraţiilor unei părţi semnificative a cetăţenilor (Republicii) Moldova, trebuie să înţeleagă că ele vor avea un efect negativ inevitabil atât asupra cooperării bilaterale, cât şi a procesului soluţionării crizei din Transnistria”.
Trupele ruse de menţinerea păcii au fost desfăşurate în regiune în baza Acordului cu privire la principiile soluţionării paşnice a conflictului armat în regiunea Transnistria din Republica Moldova, semnat cu Chişinăul pe 21 iulie 1992.
În acest moment, în Transnistria staţionează în jur de 1.200-1.300 de militari ruşi în cadrul Grupului Operativ de Trupe Ruse, creat din fostele efective ale Armatei a 14-a, plus aproximativ 400 de militari în cadrul contingentului rus de menţinere a păcii in stânga Nistrului. Regimul separatist de la Tiraspol nu ar avea mai mult de 7.000 de militari, conform presei moldoveneşto, însă ar putea dispune de o rezervă de circa 80.000 de oameni.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, Chisinau, ONU, invazie, moldova, trupe, Transnistria, igor dodon, Parlament,
Dată publicare:
31-08-2017 09:16