Exercițiu militar pe Nistru: tancurile rusești au primit ordin să intre în R. Moldova
Unități motorizate din cadrul Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR), ce staționează în Transnistria, au participat la un exercițiu militar în cadrul căruia blindate rusești au forțat râul Nistru, a relatat joi Radio Chișinău.
Conform unor informații, aplicațiile erau programate pentru sfârșitul săptămânii, dar au fost devansate și efectuate miercuri, potrivit postului de radio citat de Agerpres.
În cadrul acestui exercițiu, militarii ruși au primit ordin să forțeze râul Nistru pentru a debarca pe celălalt mal, în luptă întrând și transportoare blindate BTR-70, așa cum a informat agenția oficială transnistreană Novosti PMR.
În timpul forțării Nistrului, un preot era urcat pe un tanc, după cum se poate vedea din fotografiile difuzate de mass-media moldovene.
Aplicațiile au fost urmărite de numeroși spectatori civili, care i-au întâmpinat la final pe militarii ruși la țărm cu flori, "ca pe niște învingători", după ce "au lichidat cu succes inamicii de pe malul drept', scrie presa transnistreană, citată de portalul Deschide.md.
"A avut loc un exercițiu pentru depășirea obstacolelor de apă pe râul Nistru. S-au înregistrat unele dificultăți, însă datorită exercițiilor frecvente totul a decurs la cel mai ridicat nivel", a declarat un conducător al blindatei BTR-70 din cadrul unităților de infanterie ale GOTR.
"Efectivul a făcut față cu succes tuturor sarcinilor", a raportat comandantul GOTR, colonelul Dmitri Zelenkov.
Guvernul de la Chișinău a declarat săptămâna trecută că, din cauza simpatiei "pacificatorilor ruși" față de regimul separatist de la Tiraspol, operațiunea de menținere a păcii din stânga Nistrului s-a transformat într-un factor de conservare a conflictului transnistrean, notează Radio Chișinău.
La rândul sau, delegația moldoveană în Comisia Unificată de Control (CUC) și-a exprimat, acum două zile, îngrijorarea în legătura cu pregătirile pentru desfășurarea neautorizată a unor exerciții militare ce prevăd forțarea râului Nistru, care ar putea genera noi tensiuni în zona de securitate.
Într-o declarație a delegației moldovene în CUC se menționează că astfel de acțiuni "susținute de conducerea contingentului Federației Ruse" sunt "provocatoare și sfidătoare" și "încalcă mecanismul existent al desfășurării misiunii de pace".
În acest context, Deschide.md evocă decizia din luna mai a Curții Constituționale de la Chișinău conform căreia prezența pe teritoriul Republicii Moldova a oricăror trupe sau baze militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională.
Exerciții similare, cu implicarea tehnicii blindate care a forțat Nistrul, au fost organizate de GOTR și anul trecut, sub pretextul prevenirii unor pretinse "amenințări teroriste".
Anul acesta, manevrele au loc pe fondul tensiunilor dintre Chișinău și Moscova după ce guvernul moldovean l-a declarat pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin, emisarul președintelui rus Vladimir Putin în Transnistria, drept persoană indezirabilă, ca urmare a unor afirmații denigratoare și ofensatoare ale acestuia la adresa Republicii Moldova.
În ultimele zile, Rogozin a lansat o serie de atacuri după ce România a interzis vinerea trecută avionului în care se afla dreptul de a survola teritoriul său, argumentând că vicepremierul rus figurează pe lista cu sancțiuni a UE. Astfel, oficialul rus a trebuit să facă cale întoarsă și nu a mai participat împreună cu președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, la festivitățile organizate de regimul separatist transnistrean la Tighina cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la începerea misiunii de menținere a păcii pe Nistru.