Șase turiști au murit după scufundarea unui submarin în largul stațiunii egiptene Hurghada
Șase turiști ruși au murit după scufundarea unui submarin turistic în Marea Roșie, în largul stațiunii egiptene Hurghada.
În afara echipajului, la bord se aflau 45 de ruși, inclusiv copii. Dintre cei 39 de pasageri salvați, nouă au fost răniți, 4 fiind în stare critică. Deocamdată nu se cunosc circumstanțele în care s-a scufundat ambarcațiunea de agrement, care le permite turiștilor să admire reciful de corali până la 25 de metri adâncime.
Submarinele „Sindbad” organizează excursii de mai mulți ani. Acesta nu este primul incident grav în care sunt implicate ambarcațiuni turistice, în Hurghada. În noiembrie anul trecut, 11 oameni au pierit după naufragiul unei alte ambarcațiuni. În momentul respectiv, autoritățile egiptene au atribuit dezastrul unui val uriaș, dar supraviețuitorii au depus mărturie despre probleme de siguranță la bord.
UPDATE: Ambasada Rusiei în Egipt a transmis că toți cei 45 de turiști aflați la bordul submarinului, inclusiv copii, erau cetățeni ruși.
Incidentul a avut loc în jurul orei locale 10:00, la aproximativ 0,6 m (1 km) de țărm, se spune.
Alte 29 de persoane au fost salvate. Răniţii, inclusiv patru în stare critică, au fost transferaţi la spitalele din apropiere.
Direcţia de Securitate a Mării Roşii a primit un raport privind scufundarea submarinului turistic, care ar fi avut loc în apropierea portului, în faţa portului de agrement al unui „hotel celebru” care nu a fost numit în presa locală.
21 de ambulanţe ar fi fost trimise la locul accidentului şi au transportat răniţii la spitalele locale, potrivit presei locale.
Cei 44 de pasageri de la bord, „de naţionalităţi diferite”, plecaseră într-o excursie pe mare pentru a vedea recifele de corali şi peştii tropicali.
Nava, care se numeşte „Sindbad”, se poate scufunda la adâncimi de până la 72 de picioare (21 de metri).
Sindbad organiza excursii turistice în zona Hurghada de mai mulţi ani. Compania respectivă spune că deţine două dintre cele doar „14 submarine reale de agrement” din lume. Compania mai spune că permite turiştilor să călătorească până la 25 de metri adâncime în mare pentru a explora „500 de metri de recif de corali şi populaţia sa marină”. Site-ul web al Sindbad Submarines precizează că are 44 de locuri pentru pasageri, două locuri pentru piloţi şi „o fereastră de vizionare rotundă de dimensiuni considerabile pentru fiecare pasager”.
Acesta nu este primul incident în care sunt implicate ambarcaţiuni turistice în Hurghada, menţionează BBC. În noiembrie, o ambarcaţiune turistică numită Sea Story s-a scufundat, bilanţul fiind de 11 morţi şi dispăruţi - inclusiv un cuplu britanic - şi 35 de supravieţuitori. La momentul respectiv, autorităţile egiptene au atribuit dezastrul unui val uriaş de până la 4 metri, dar BBC a vorbit cu supravieţuitorii care au declarat că au existat probleme de siguranţă. Anchetatorii britanici au declarat luna trecută că, în ultimii cinci ani, în zonă au avut loc 16 incidente în care au fost implicate nave, dintre care unele s-au soldat cu decese.