Tornada din Oklahoma, vazuta din spatiu. "A fost mai puternica decat o bomba atomica"
NASA a facut publica o serie de imagini care arata cat de devastatoare a fost tornada care afectat luni orasul Moore, o suburbie din Oklahoma City.
Una dintre imaginile realizate de un satelit NASA a surprins furtuna ce a dat nastere tornadei din Oklahoma, relateaza Huffington Post.
Puternica tornada a provocat moartea a cel putin 24 de persoane, desi bilanturi neoficiale anuntau pana la 91 de decese. Peste 100 de persoane au fost salvate de serviciile de interventie dupa tornada.
Tornada care a avut o latime de 3 km a distrus totul pe o lungime de 32 de kilometri, devastand cartiere intregi si spulberand doua scoli. "Meteorologii sunt de parere ca tornada a fost de 600 de ori mai puternica decat bomba atomica de la Hiroshima", relateaza dailymail.co.uk.
Este o tornada de catogoria EF-5, nivelul maxim al clasificarii", cu rafale de vant cu viteze de peste 320 de kilometri pe ora, a declarat pentru AFP Kelly Pirtle de la laboratorul national ce studiaza furtunile cele mai puternice in cadrul agentiei oceanografice si atmosferice americane (NOAA).
"Avand in vedere amploarea pagubelor, am stabilit ca este vorba despre o tornada EF-5", a precizat ea din Norman, in Oklahoma.
Aceasta inseamna ca tornada care a distrus numeroase locuinte, doua scoli si un spital a fost insotita de "rafale de vant cu viteza de peste 320 de kilometri pe ora", a adaugat ea. Depresiunea a fost clasificata initial de nivel EF-4, cu o viteza de 260-320 de kilometri pe ora.
Acest fenomen este relativ comun in Statele Unite, subliniaza NOAA. Majoritatea se produc in statele din Marile Campii: Texas, Oklahoma, Kansas dar si in Florida.
Cu 1.200 de tornade in medie pe an, Statele Unite sunt tara cu cel mai mare numar de tornade din lume. Pe locurile urmatoare se afla Argentina si Bangladesh, precizeaza agentia. "Doar 2 la suta dintre tornadele din Statele Unite ating acest nivel", a subliniat anterior Andrew Barrett, meteorolog la Universitatea Reading (Marea Britanie).
Culmea ghinionului, aceasta a afectat un oras, un fenomen din fericire mult mai rar decat tornadele insele. Marile Campii americane sunt zonele cele mai propice pentru furtuni, "prin urmare, din punct de vedere statistic, mai propice pentru aparitia tornadelor", a explicat pentru AFP Jean-Marie Carrière, director de previziuni la Météo-France.
Tornadele sunt intotdeauna asociate cu furtuni foarte violente, numite "furtuni supercelulare", un fenomen complex care face inca obiectul cercetarilor. Dar desi se cunoaste bine contextul in care pot lua nastere tornadele, acestea raman dificil de prevazut cu precizie. "Sunt cazuri in care sunt intrunite toate conditiile si totusi acestea nu se produc", a subliniat Carrière.
Acest fenomen meteorologic exista si in Europa. Depresiuni de nivelul EF-4 au EF-5 s-au produs deja in Franta. In schimb, "nimic nu permite sa se afirma ca tornadele devin mai frecvente sau mai puternice", a asigurar Ross Reynolds. "Exista o mare variatie de la un an la altul", a adaugat el.
Potrivit specialistilor, este "foarte dificil" de spus daca schimbarile climatice cresc frecventa sau puterea tornadelor.
Citeste si: Omenirea, in pericol. Fenomentul care va ucide pe capete locuitorii planetei a inceput