Tornada din Oklahoma, vazuta din spatiu. "A fost mai puternica decat o bomba atomica"

tornada

NASA a facut publica o serie de imagini care arata cat de devastatoare a fost tornada care afectat luni orasul Moore, o suburbie din Oklahoma City.

Una dintre imaginile realizate de un satelit NASA a surprins furtuna ce a dat nastere tornadei din Oklahoma, relateaza Huffington Post.

Puternica tornada a provocat moartea a cel putin 24 de persoane, desi bilanturi neoficiale anuntau pana la 91 de decese. Peste 100 de persoane au fost salvate de serviciile de interventie dupa tornada.

Tornada care a avut o latime de 3 km a distrus totul pe o lungime de 32 de kilometri, devastand cartiere intregi si spulberand doua scoli. "Meteorologii sunt de parere ca tornada a fost de 600 de ori mai puternica decat bomba atomica de la Hiroshima", relateaza dailymail.co.uk.

Este o tornada de catogoria EF-5, nivelul maxim al clasificarii", cu rafale de vant cu viteze de peste 320 de kilometri pe ora, a declarat pentru AFP Kelly Pirtle de la laboratorul national ce studiaza furtunile cele mai puternice in cadrul agentiei oceanografice si atmosferice americane (NOAA).

Citește și
Oklahoma
"Afara era apocalipsa". Marturiile pline de groaza ale victimelor tornadei din Oklahoma
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"Avand in vedere amploarea pagubelor, am stabilit ca este vorba despre o tornada EF-5", a precizat ea din Norman, in Oklahoma.

Aceasta inseamna ca tornada care a distrus numeroase locuinte, doua scoli si un spital a fost insotita de "rafale de vant cu viteza de peste 320 de kilometri pe ora", a adaugat ea. Depresiunea a fost clasificata initial de nivel EF-4, cu o viteza de 260-320 de kilometri pe ora.

Acest fenomen este relativ comun in Statele Unite, subliniaza NOAA. Majoritatea se produc in statele din Marile Campii: Texas, Oklahoma, Kansas dar si in Florida.

Cu 1.200 de tornade in medie pe an, Statele Unite sunt tara cu cel mai mare numar de tornade din lume. Pe locurile urmatoare se afla Argentina si Bangladesh, precizeaza agentia. "Doar 2 la suta dintre tornadele din Statele Unite ating acest nivel", a subliniat anterior Andrew Barrett, meteorolog la Universitatea Reading (Marea Britanie).

Culmea ghinionului, aceasta a afectat un oras, un fenomen din fericire mult mai rar decat tornadele insele. Marile Campii americane sunt zonele cele mai propice pentru furtuni, "prin urmare, din punct de vedere statistic, mai propice pentru aparitia tornadelor", a explicat pentru AFP Jean-Marie Carrière, director de previziuni la Météo-France.

Tornadele sunt intotdeauna asociate cu furtuni foarte violente, numite "furtuni supercelulare", un fenomen complex care face inca obiectul cercetarilor. Dar desi se cunoaste bine contextul in care pot lua nastere tornadele, acestea raman dificil de prevazut cu precizie. "Sunt cazuri in care sunt intrunite toate conditiile si totusi acestea nu se produc", a subliniat Carrière.

Acest fenomen meteorologic exista si in Europa. Depresiuni de nivelul EF-4 au EF-5 s-au produs deja in Franta. In schimb, "nimic nu permite sa se afirma ca tornadele devin mai frecvente sau mai puternice", a asigurar Ross Reynolds. "Exista o mare variatie de la un an la altul", a adaugat el.
Potrivit specialistilor, este "foarte dificil" de spus daca schimbarile climatice cresc frecventa sau puterea tornadelor.

Citeste si: Omenirea, in pericol. Fenomentul care va ucide pe capete locuitorii planetei a inceput

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Barack Obama, dupa tornada care a devastat Oklahoma.
Barack Obama, dupa tornada care a devastat Oklahoma. "America este alaturi de cetatenii ei"

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a vorbit, marti, despre pagubele provocate de tornada din Oklahoma.

"Afara era apocalipsa". Marturiile pline de groaza ale victimelor tornadei din Oklahoma

Marturiile pline de groaza ale supravietuitorilor uriasei tornade care a lovit luni sudul Statelor Unite au impresionat presa americana.

Momentul in care
Momentul in care "cea mai mare tornada din istorie" a distrus un oras intreg VIDEO

Doua scoli au fost complet distruse de tornada devastatoare care a lovit luni orasul Moore din Oklahoma City, relateaza dailymail.co.uk.

Tornada devastatoare a cauzat cel putin 24 de morti in Oklahoma. Obama: E stare de dezastru natural
Tornada devastatoare a cauzat cel putin 24 de morti in Oklahoma. Obama: E stare de dezastru natural

GALERIE FOTO. Cel putin 24 de persoane au murit in urma unei tornade care a facut ravagii luni dupa-amiaza in orasul Moore din suburbiile Oklahoma City (sudul Statelor Unite). 

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.