Tornada devastatoare a cauzat cel putin 24 de morti in Oklahoma. Obama: E stare de dezastru natural

×
Codul embed a fost copiat

GALERIE FOTO. Cel putin 24 de persoane au murit in urma unei tornade care a facut ravagii luni dupa-amiaza in orasul Moore din suburbiile Oklahoma City (sudul Statelor Unite). 

UPDATE:

17:40 Conform unui bilant oficial, cel putin 24 de oameni au murit in urma tornadei din Oklahoma

Amy Elliott, un oficial statal, a declarat ca au fost gasite 24 de cadavre, cele mai multe fiind deja identificate

Peste 100 de persoane au fost salvate de serviciile de interventie dupa tornada.

Citește și
tornada
"Era monstruos". Clipele de groaza traite de italieni dupa ce o tornada a lovit nordul tarii
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Cateva persoane sunt date disparute in urma tornadei.

12:00 Agentia meteorologica nationala a evaluat tornada ca fiind de o forta EF-4, scara de amploare a tornadelor, ceea ce inseamna ca este o tornada cu rafale de vant intre 260 si 320 de kilometri pe ora.

 

09:15: Marturiile pline de groaza ale supravietuitorilor uriasei tornade care a lovit luni sudul Statelor Unite au impresionat presa americana

08:30 Bilantul tornadei care a devastat luni o suburbie a Oklahoma City a ajuns la 91 de morti, dintre care cel putin 20 sunt copii, a anuntat marti un oficial intr-un interviu pentru CNN. Amy Elliott, un oficial in domeniul sanitar la nivelul statului Oklahoma, a precizat ca au fost descoprite inca 40 de corpuri. Un bilant precedent anunta 51 de morti.

07:50  Tornada care a lovit orasul Moore este una dintre "cele mai mari si ucigatoare tornade din istorie", conform Daily Mail.

 

 

07:15 Din cei 51 de morti inregistrati pana acum, 20 sunt copii se arata intr-un nou bilant relatat de NBC News.
 

 

07:00 Barack Obama a decretat stare de dezastru natural in Oklahoma in urma tornadei care a lovit luni orasul Moore, relateaza AP.


Postul nu a furnizat numararea precisa a victimelor insa conform postului local KFOR/NBC, doua dintre persoanele ucise sunt o mama si copilul sau care se refugiasera intr-un congelator.

Anterior bilantul era de cel putin 37 morti, conform unui responsabil medical din Oklahoma City, in timp ce postul local KFOR afirma ca 24 de persoane sunt date disparute sub daramaturile scolii elementare Plaza Towers.

Conform jurnalistilor aflati la fata locului de la televiziunea locala KFOR, copii au fost "scosi" de sub daramaturile unei scoli din Moore, un oras de aproximativ 55.000 de locuitori, lovit puternic de aceasta tornada de mari dimensiuni.

Copii s-ar putea afla sub daramaturile scolii Plaza Towers, in apropiere de care se stransesera luni dupa-amiaza parintii ingrijorati, tinuti la distanta de echipele de salvare, conform presei locale.

Televiziunea locala, cu ajutorul unui elicopter, a transmis imagini cu case complet distruse pe zeci de hectare, cu stive de masini si oameni care cautau prin daramaturi. Cel putin un incendiu a fost semnalat.

Centrul medical din oras a fost evacuat, conform unui purtator de cuvant al CNN si toti pacientii au fost transportati catre alte spitale. Garda nationala a fost chemata.

Conform postului News 9, adaposturi de urgenta au fost amplasate in orasul Oklahoma City, mai ales in biserici. La sfarsitul dupa-amiezii, tornada a trecut de Moore si parea sa ameninte orasul Meeker.

Agentia meteorologica nationala a evaluat tornada ca fiind de o forta EF-4, scara de amploare a tornadelor, ceea ce inseamna ca este o tornada cu rafale de vant intre 260 si 320 de kilometri pe ora.

"Ne asteptam ca aceasta furtuna sa continue sa se mareasca in Oklahoma", a declarat anterior pentru postul american CNN guvernatoarea statului Mary Fallin, in timp ce serviciile de meteorologie au facut apel catre locuitori sa se protejeze.

Presedintele Barack Obama "urmareste evolutia situatiei", a declarat un responsabil al Casei Albe iar FEMA, serviciile de irgenta federale, sunt in alerta si se pregatesc ca acorde orice ajutor necesar.

Tornadele afecteaza des campiile Oklahomei insa ating rar zonele locuite asa cum s-a intamplat luni.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
"Rupe totul". O serie de tornade a provocat distrugeri in SUA: o persoana a murit

Cel putin o persoana a murit duminica, dupa ce o serie de tornade a afectat patru state, smulgand acoperisuri ale unor case, avariind linii de alimentare cu electricitate si trantind copaci la pamant, relateaza CNN.

"Era monstruos". Clipele de groaza traite de italieni dupa ce o tornada a lovit nordul tarii

In nordul Italiei, o tornada uriasa a provocat stricaciuni la sute de case. Sunt cel putin 12 raniti.

O tornada a maturat un oras din Georgia. Se indreapta catre New York si Washington D.C.
O tornada a maturat un oras din Georgia. Se indreapta catre New York si Washington D.C.

Autoritatile din sud-estul Statelor Unite sunt in stare de alerta dupa ce o tornada a maturat un orasel din Georgia. Vantul puternic si ploile torentiale au afectat si regiunile vecine, iar acum se indreapta catre nord.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.