"Afara era apocalipsa". Marturiile pline de groaza ale victimelor tornadei din Oklahoma

Ultima actualizare: 24-05-2013 06:59
Oklahoma

Marturiile pline de groaza ale supravietuitorilor uriasei tornade care a lovit luni sudul Statelor Unite au impresionat presa americana.


51 de victime dintre care 20 sunt copii au murit iar alti 24 de copii sunt cautati printre resturi dupa ce doua scoli au fost rase complet si sute de case au fost distruse.

"Nu am mai vazut asa ceva in viata mea. Cand ne-au lasat sa plecam din cinematograf, afara era apocalipsa. Totul era la pamant. Nu mai erau masini in parcare. Toate au fost luate de vant si duse pe autostrada. O clinica a fost zdrobita de masini" a povestit Dean Lowe un locuitor din Moore care se afla la cinema in momentul in care tornada s-a dezlantuit, potrivit Huffington Post.

Echipele de salavare cauta inca zeci de copii disparuti sub daramaturile de la cel putin doua scoli. La una dintre aceste scoli, Plaza Towers, un profesor s-a aruncat asupra a sase copii pentru a-i proteja in momentul in care tornada a lovit orasul. Profesorul a fost grav ranit, relateaza Daily Mail.

Un fermier din Moore, Lando Hite a privit cu groaza la final cum cei 100 de cai ai sai au fost lasati morti in urma tornadei. "Am pierdut totul. Cred ca a mai ramas un singur cal in viata."

Aproximativ 75 de elevi si membri ai personalului se aflau in Scoala elementara Plaza Towers din Moore in momentul in care tornada a lovit localitatea, potrivit KFOR, un post afiliat CNN.

Echipe de salvatori cautau luni seara intre daramaturi posibili supravietuitori blocati sub ruine, insa autoritatile au prezentat aceste eforturi drept operatiuni de inlaturare a consecintelor tornadei, si nu de salvare.

Dupa ce zgomotul puternic produs de furtuna a inceput sa se diminueze, supravietuitorii au inceput sa iasa din adaposturi, in fata unor scene apocaliptice, ca de exemplu o parcare aratand dupa trecerea tornadei ca un cimitir de masini, potrivit postului.

Cadavrele celor ucisi in furtuna au fost trimise la Biroul medicului legist-sef din Oklahoma, a declarat Amy Elliott din cadrul Biroului. Cel putin 145 de persoane ranite au primit ingrijiri la trei spitale.

Guvernatorul din Oklahoma Mary Fallin a declarat in noaptea de luni spre marti ca oficialii fac tot ceea ce pot pentru a ajuta la gasirea persoanelor date disparute sau ranite.

Tornada a devastat drumuri, blocandu-le, si a ingreunat atat transporturile, cat si comunicatiile. De asemenea, peste 38.000 de clienti din Oklahoma nu aveau curent electric, potrivit unor furnizori locali. Aproximativ 300 de case au fost avariate sau distruse in Oklahoma, in weekend, a anuntat Ken Garcia, un purtator de cuvant al Crucii Rosii.

In total 28 de tornade au fost raportate in Oklahoma, Kansas, Illinois si Iowa, potrivit Serviciului National american de Meteorologie, Oklahoma si Kansas fiind statele cele mai afectate. O combinatie de factori - rafale puternice de vant si mase de aer umed si cald lovindu-se de mase de aer rece - pot favoriza o continuare, timp de mai multe zile, a unor fenomene meteorologice extreme, a avertizat un oficial. Alerte de tornada au fost in vigoare in unele zone din sud-estul statului Kansas, vestul si centrul statului Missouri, nord-vestul Arkansasului, centrul si estul Oklahomei si nord-vestul Texasului pana luni seara tarziu.

 

Sursa foto: CNN


 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO