Topul celor mai poluate țări din UE. Pe ce loc se află România


Ultimul update: Vineri 21 Iunie 2019 11:19
Data publicarii: Vineri 21 Iunie 2019 11:13
Categorie: Stiri externe
Topul celor mai poluate țări din UE. Pe ce loc se află România

Poluarea aerului reprezintă, în prezent, cel mai mare risc pentru sănătate la nivel mondial

Se estimează că poluarea va contribui la 7 milioane de decese premature în fiecare an, relevă "World Air Quality Report 2018 - Region & City PM2.5 Ranking", publicat în acest an de platforma IQAir.

De altfel, în rezumatul raportului se mai arată că aerul poluat reprezintă cea de-a patra cauză care duce la înregistrarea deceselor precoce şi, mai mult, împovărează economia globală cu un cost anual de 225 miliarde de dolari.

În acest context, una dintre ierarhiile prezentate în document în care se face referire la cele mai poluate ţări din lume, grupul statelor membre ale Uniunii Europene (UE) este deschis de Bulgaria (locul 24 - indice de poluare 25,82), urmată de Polonia (locul 29; indice 22,39), Croaţia (locul 30; indice 22,18), Cehia (locul 35; indice 20,18) şi România (locul 37; indice 18,65).

Totodată, la nivel general, Europa este reprezentată la poziţia 14 de Bosnia Herţegovina, cu un indice al poluării atmosferice cu particule în suspensie din aer, respectiv parametrul PM2,5, de 39,97 (nesănătos pentru persoane sensibile), urmată de Macedonia de Nord (locul 15) - indice 35,47 (poluare moderată) şi Kosovo (locul 19) - indice 30,40 (poluare moderată).

Topul mondial de pe platforma IQAir este condus de Bangladesh, cu un indice al poluării atmosferice cu particule în suspensie din aer, respectiv parametrul PM2,5, de 97,10 (nivel nesănătos), în 2018, la o populaţie totală de 166,368 de milioane de persoane. Locurile următoare de pe podium sunt ocupate, în ordine, de Pakistan (indice de poluare de 74,27 şi o populaţie de 200,813 milioane de locuitori) şi India - indice 72,54 şi populaţie de 1,354 miliarde de locuitori.

În ceea ce priveşte topul oraşelor la nivel mondial, valabil pentru anul 2018, acesta este condus de Gurugram (India), cu 135,8 indice, Ghaziabad (India) - indice 135,2, respectiv Faisalabad (Pakistan) - indice 130,4. De altfel, topul primelor zece oraşe este dominat de localităţi din India şi Pakistan, doar la locul 8 figurând Hotan din China, cu un indice de poluare a aerului de 116 de unităţi.

Conform raportului IQAir, printre oraşele enunţate în clasament, primele din Europa apar la poziţiile 92 (Lukavac din Bosnia Herţegovina, indice de poluare de 55,6), 102 (Zivinice - Bosnia Herţegovina, indice 54) şi 168 (Tetovo - Macedonia, indice 44,6).

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), poluarea atmosferică reprezintă cel mai mare risc legat de mediu pentru sănătatea umană în Uniunea Europeană (UE), iar anual acest tip de poluare cauzează moartea prematură a circa 400.000 de persoane.

Particulele în suspensie, dioxidul de azot şi ozonul de la nivelul solului constituie poluanţii atmosferici consideraţi răspunzători pentru cea mai mare parte dintre aceste decese premature.

Concentraţiile de particule fine (PM2,5), de dioxid de azot (NO2, emis de motoarele diesel) şi de ozon (O3) au scăzut uşor în aerul din Europa, potrivit cifrelor din 2015 pe care se bazează şi un studiu al Agenţiei Europene de Mediu (AEM).

Particulele în suspensie PM2,5, cu un diametru de 2,5 micrograme sau mai mici, sunt periculoase deoarece pot pătrunde foarte adânc în plămâni.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit un prag zilnic al calităţii aerului la 25 micrograme de PM2,5 în metrul cub de aer.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Topul celor mai poluate țări din UE. Pe ce loc se află România Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Riscam „sa mancam” 100 de pahare de plastic intr-un an. Avertismentul cercetatorilor
Riscam „sa mancam” 100 de pahare de plastic intr-un an. Avertismentul cercetatorilor
Semnal de alarmă: 40000 de sticle de plastic sunt aruncate în fiecare minut în Mediterană
Semnal de alarmă: 40000 de sticle de plastic sunt aruncate în fiecare minut în Mediterană
Poluare pe Dunăre. Video cu tonele de deșeuri strânse la Galați, după inundații
Poluare pe Dunăre. Video cu tonele de deșeuri strânse la Galați, după inundații
Decizie istorică în UE: tacâmurile și farfuriile din plastic și bețișoarele pentru urechi, interzise
Decizie istorică în UE: tacâmurile și farfuriile din plastic și bețișoarele pentru urechi, interzise
VIDEO PROTVPLUS.RO
donald trump
SUA pedepsesc Turcia după ce Erdogan a cumpărat rachete ruseşti S-400
Rusia refuză să acorde vize unor profesori la o școală în limba engleză din Moscova
Reacția lui El Chapo după ce și-a aflat sentința. Gestul făcut către soția sa
Un lichidator de la Cernobîl s-a sinucis după ce a văzut serialul HBO
Un băiat de 14 ani, batjocorit la școală, s-a sinucis în fața colegilor lui
Locul de pe Terra unde nivelul radiațiilor e de 1000 de ori mai mare decât la Cernobîl
el chapo
Sentința primita de El Chapo în Statele Unite
Bătaie brutală pe o plajă în Barcelona. 10 turiști s-au atacat cu pumni și picioare. VIDEO
Proiectul care leagă creierul uman de computer. Anunțul făcut de Elon Musk
Atac armat într-un restaurant, cel puțin 3 diplomați turci au fost uciși
Experiment: Orașul care a înlocuit transportul în comun cu Uber
Decizia luată în cazul unui bărbat care a intrat cu mașina în pietoni, la Londra