Sute de TIR-uri romanesti sunt blocate de-o parte si de alta a granitei dintre Grecia si Bulgaria. Multi soferi au ramas fara alimente si medicamente, iar marfa din masini, in special legume si fructe, s-a stricat deja.

Traficul este oprit de fermierii greci, furiosi ca li s-au taiat subventiile de la stat, in cadrul masurilor de austeritate luate de guvernul de la Atena, la presiunile creditorilor internationali.

La Kulata, principalul punct de trecere a frontierei dintre Bulgaria si Grecia, coloana de camioane depaseste 20 de kilometri. Printre ele, multe masini din Romania.

Viorel Busoi, reprezentant Federatia Operatorilor Romani de Transport: "Sunt o groaza de soferi care ne-au contactat ca deja au medicamentele la limita, doua persoane care au avut nevoie de insulina si care au beneficiat de ajutorul Consulatului de la Salonic, sunt lipsiti inclusiv de normele minime de igiena, nu mai vorbim de hrana."

Printre masinile blocate se numara si autobuze si microbuze.

"Noi, bulgarii, suferim in mod constant pagube enorme din cauza celor care protesteaza in Grecia si au blocat frontiera", spune un sofer bulgar.

Aceleasi probleme le intampina toate tarile care fac comert cu Grecia.

"Eu vin din Ucraina si stau deja de doua zile aici. Pentru noi e rau. Grecii vor sa isi pedepseasca guvernul, dar provoaca suferinta unora care n-au nicio vina", este indignat alt sofer.

Iar finalul protestului este incert.

Viorel Busoi, reprezentant Federatiei Operatorilor Romani de Transport: "Federatia a luat legatura inclusiv cu unul dintre liderii fermierilor greci care ne-a comunicat ca va dura, se pare, pana luni, dar dansii nu sunt decisi sa cedeze, deci nu poate sa ne spuna exact cand se va incheia aceasta actiune de protest."

Initial, fermierii greci care protesteaza impotriva taierii subventiilor, dar si impotriva reformei pensiiilor, au permis autoturismelor si autobuzelor sa traverseze frontiera. Au aparut insa altercatii cand bulgarii au incalcat intelegerea si au fortat trecerea, asa ca acum blocajul este complet si pe termen nedefinit.