Tinerii francezi fug in alte tari: "Franta se duce de rapa, de tot, toate mintile stralucite pleaca"

03-07-2013 08:09


Franta

Tinerii intreprinzatori abandoneaza Franta pentru alte locuri mai prietenoase, precum Marea Britanie sau Statele Unite. Aici se bucura de taxe mai mici si gasesc mai usor oameni dispusi sa le sustina financiar proiectele.

Si tinerii absolventi se grabesc sa lase Franta pentru tari cu mai multe oportunitati, mai ales ca a doua economie a zonei euro are un somaj ingrijorator:10,4 %.

Cifrele arata ca in ultimii trei ani, numarul francezilor care au dat "Turnul Eiffel" pe "Turnul Londrei" a crescut cu 25%.

"Practic, astazi, in 2013, Franta exporta talente si importa saracia lumii." Aceste cuvinte grele ii apartin lui Didier Delmer, un francez stabilit in Marea Britanie, care acum isi ajuta concetatenii sa inceapa o viata noua dincolo de Canalul Manecii.

Didier Delmer, director "Business Booster Limited": "Vin aici fiindca Franta a devenit un cosmar fiscal."

Altii prefera Statele Unite. Este si cazul unui inventator francez, care nu a reusit sa gaseasca un investitor pentru ideea lui de afacere. El a creat un sistem special, care, instalat sub trotuar sau sub sosea poate genera energie electrica la fiecare pas al trecatorilor sau la trecerea masinilor. Electricitatea poate fi apoi folosita pentru alimentarea stalpilor de iluminat.

Laurent Villerouge: "Toti mi-au spus ca este o idee extraordinara, fantastica, insa nimeni nu a vrut sa bage nici macar un dolar in acest proiect."

Un alt exemplu ingrijorator il ofera un tanar care a terminat de curand o facultate de afaceri. Nu si-a gasit un loc de munca in domeniu, asa ca acum invata sa faca clatite, in speranta isi va deschide propria afacere - in alta tara.

Gilles Saraf: "Este pacat ca Franta pierde oameni cu spirit intreprinzator."

Oficialii de la Paris se consoleaza cu gandul ca tinerii francezi plecati peste hotare se vor intoarce la un moment dat in Franta si vor aduce cu ei bogata lor experienta. Deocamdata insa, tinerii sunt cu gandul doar la dus.

Didier Delmer, director "Business Booster Limited": "Franta se duce de rapa, de tot, toate mintile stralucite pleaca. Da-mi un motiv pentru care sa ramana in Franta. Sa fie bucataria frantuzeasca? Putem gati oriunde in lume!"

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO