The Washington Post: Putin, paralizat și incapabil când a început revolta lui Prigojin. Elitele rusești, în derivă

Putin și Prigojin
Profimedia

Atunci când Evgheni Prigojin, şeful grupului de mercenari Wagner, şi-a lansat tentativa de rebeliune în dimineaţa zilei de 24 iunie, Vladimir Putin a părut paralizat şi incapabil să acţioneze decisiv.

În cea mai mare parte a zilei nu a fost emis niciun ordin, iar din acest motiv, oficialii locali au crezut că revolta are „binecuvântarea” Kremlinului, au arătat oficialii ucraineni citaţi de The Washington Post, scrie News.ro.

Cotidianul american relatează că Vladimir Putin „s-a ascuns” pur şi simplu şi nu a putut acţiona decisiv atunci când şeful grupului de mercenari Wagner şi-a lansat tentativa de rebeliune.

Informaţiile împărtăşite cu The Washington Post sugerează că Putin a fost avertizat de serviciile de securitate cu două-trei zile înainte că Evgheni Prigojin, fost apropiat al său, se pregăteşte de o posibilă revoltă.

Au fost luate măsuri pentru a spori securitatea în mai multe facilităţi strategice, inclusiv la Kremlin, unde personalul din garda prezidenţială a fost mărit şi au fost distribuite mai multe arme, dar în rest nu au fost luate măsuri, au declarat aceşti oficiali.

Citește și
Wagner
Un comandant al grupării militare Wagner a făcut dezvăluiri uimitoare despre tentativa eșuată a lui Prigojin de revoltă
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Putin a avut timp să ia decizia de a lichida (rebeliunea) şi de a-i aresta pe organizatori”, a declarat unul dintre oficialii europeni din domeniul securităţii cu care a stat de vorbă The Washington Post. „Apoi, când a început să se întâmple, a existat o paralizie la toate nivelurile. A existat o consternare şi o confuzie absolută. Pentru o lungă perioadă de timp, nu au ştiut cum să reacţioneze”, a spus oficialul, care a cerut să fie citat sub acoperirea anonimatului.

Cum se văd lucrurile la Moscova

Această relatare a impasului, coroborată cu ceea ce au spus şi alţi oficiali din guvernele occidentale, oferă cea mai detaliată privire asupra paraliziei şi dezordinii din interiorul Kremlinului în primele ore ale celei mai severe provocări la adresa preşedinţiei de 23 de ani a lui Putin. Corespunde, de asemenea, cu evaluarea publică făcută săptămâna trecută de directorului CIA, William Burns, potrivit căruia, în cea mai mare parte a celor 36 de ore ale revoltei, serviciile de securitate ruseşti, armata şi factorii de decizie „păreau să fie în derivă”.

De asemenea, inacţiunea pare să scoată la iveală teama lui Putin de a contracara în mod direct un războinic renegat care şi-a dezvoltat sprijinul în cadrul instituţiei de securitate a Rusiei de-a lungul unui deceniu. Prigojin devenise parte integrantă a operaţiunilor globale ale Kremlinului, gestionând ferme de troli care diseminau dezinformări în Statele Unite şi efectuând operaţiuni paramilitare în Orientul Mijlociu şi Africa, înainte de a căpăta oficial o poziţie de avangardă în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, reaminteşte The Washington Post.

Cotidianul a cerut un punct de vedere şi purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a declarat pentru The Post că evaluările serviciilor de informaţii sunt „prostii” şi sunt împărtăşite „de persoane care au zero informaţii”.
Aparenta inactivitate şi lipsa de direcţie din partea Kremlinului în timpul crizei l-a lăsat pe Putin semnificativ slăbit, potrivit criticilor săi, care spun că Putin şi-a pierdut de-acum reputaţia de „cel mai dur tip”.

Ghennadi Gudkov, un politician de opoziţie care trăieşte în exil, fost colonel în serviciile de securitate ruseşti, a declarat că Putin s-a dovedit a fi o persoană care nu este capabilă să ia decizii serioase, importante şi rapide în situaţii critice. El doar s-a ascuns. Acest lucru nu a fost înţeles de cea mai mare parte a populaţiei ruseşti, dar a fost foarte bine înţeles de elita lui Putin. El nu mai este acum garantul securităţii lor şi al păstrării sistemului, spune Gudkov.

Un important finanţist moscovit, cu legături cu serviciile de informaţii ruseşti, a declarat, la rândul său, că îi împărtăşeşte îngrijorarea lui Gudkov. „Rusia este o ţară cu reguli mafiote. Iar Putin a făcut o greşeală de neiertat”, a declarat acesta.

Oficialii locali au crezut că „revolta” este autorizată de Kremlin 

Potrivit oficialilor europeni din domeniul securităţii, lipsa de ordine de la comandamentul de vârf al Kremlinului i-a lăsat pe oficialii locali să decidă singuri cum să acţioneze, atunci când trupele Wagner ale lui Prigojin au uimit lumea intrând în oraşul Rostov pe Don din sudul Rusiei, în primele ore ale zilei de 24 iunie, şi preluând controlul asupra principalului centru de comandă al armatei ruse de acolo. Trupele s-au deplasat apoi în oraşul Voronej, înainte de a se îndrepta mai la nord, spre Moscova. În lipsa unor ordine clare, şefii militari şi de securitate locali au luat decizia de a nu încerca să oprească trupele puternic înarmate ale lui Wagner, au declarat oficialii din domeniul securităţii.

Multora la nivel local nu le venea să creadă că rebeliunea Wagner ar putea avea loc fără un anumit grad de acord cu Kremlinul, au declarat oficialii din domeniul securităţii - asta în ciuda discursului televizat al lui Putin către naţiune transmis în dimineaţa revoltei, în care a promis măsuri dure pentru a-i opri pe rebeli, şi în ciuda unui mandat de arestare emis pe numele lui Prigojin pentru „incitare la insurecţie” în ajunul marşului său către Moscova.

Autorităţile locale nu au primit niciun ordin din partea conducerii”, a declarat un înalt oficial ucrainean din domeniul securităţii. „Din punctul nostru de vedere, acesta este cel mai mare semn al situaţiei nesănătoase din interiorul Rusiei. Sistemul autoritar este format în aşa fel încât, fără o comandă foarte clară din partea conducerii, oamenii nu fac nimic. Atunci când conducerea este agitată şi dezbinată, este aceeaşi situaţie la nivel local şi chiar mai rău”, a arătat oficialul ucrainean.

Elite, în derivă

Dezordinea de la Kremlin reflectă, de asemenea, o divizare tot mai profundă în interiorul instituţiilor militare şi de securitate ale Rusiei în legătură cu desfăşurarea războiului din Ucraina, mulţi dintre cei mai importanţi membri ai serviciilor de securitate şi ai armatei susţinând demersul lui Prigojin de a înlătura conducerea militară de vârf a Rusiei, au declarat oficialii europeni din domeniul securităţii. „Unii l-au susţinut pe Prigojin şi ideea că trebuie curăţată conducerea, pentru că peştele de la cap se-mpute”, a declarat unul dintre aceşti oficiali.

Un oficial NATO de rang înalt spune că unele figuri de rang înalt de la Moscova păreau pregătite să se ralieze în spatele lui Prigojin, dacă acesta ar fi reuşit să îşi îndeplinească obiectivele. „Se pare că au existat persoane importante în structurile de putere care par chiar să fi aşteptat într-un fel acest lucru, iar dacă încercarea sa ar fi avut mai mult succes, s-ar fi alăturat şi ei” complotului, a declarat acest oficial.

Tiradele din ce în ce mai vitriolante ale lui Prigozhin, care acuzau corupţia şi proasta gestionare a comandamentului militar rus pentru eşecurile de pe câmpul de luptă şi numărul mare de victime în războiul împotriva Ucrainei, au avut ecou în multe sectoare ale societăţii ruse. Mulţi din rândurile armatei ruse doreau, de asemenea, ca Prigojin să reuşească să forţeze schimbări la vârful armatei ruse, considerând că atunci „le va fi mai uşor să lupte”, a declarat acest oficial.

Dar alţii din cadrul instituţiilor de securitate au fost îngroziţi de tentativa de revoltă şi de reacţia slabă a Kremlinului, convinşi că asta va duce Rusia spre o perioadă de tulburări profunde, au mai spus oficialii.

Membri ai elitei ruse au declarat că opiniile divergente în ceea ce priveşte desfăşurarea războiului şi gestionarea acestuia de către conducerea militară rusă vor continua, în ciuda unei campanii de imagine a Kremlinului pentru a demonstra că Putin deţine controlul şi a începerii unei campanii în rândurilor armatei ruse şi a ultranaţionaliştilor ruşi de epurare a criticilor şi a susţinătorilor lui Prigojin.

Vineri a fost arestat Igor Ghirkin, un fost comandant rus controversat, care a activat în Ucraina după anexarea Crimeei, dar care a denunţat în mod vocal conducerea militară rusă. Mai mulţi generali de rang înalt percepuţi ca fiind apropiaţi de Prigojin, inclusiv generalul Serghei Surovikin, care a fost adesea lăudat de liderul Wagner, au dispărut de pe scena publică.

Prigojin „a lucrat mai mult de 20 de ani pentru echipa lui Putin. A făcut multe pentru interesele lor într-o serie întreagă de ţări. El are o cantitate uriaşă de informaţii”, spune Vladimir Osecikin, militant rus pentru drepturile omului, aflat acum în exil.

Au creat un monstru pentru ei înşişi”, conchide unul dintre oficialii europeni din domeniul securităţii referindu-se la Prigojin.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Lukașenko i-a spus lui Putin că soldații lui Prigojin vor să meargă ”spre” Polonia: ”Să mergem spre vest, spre Varşovia”
Lukașenko i-a spus lui Putin că soldații lui Prigojin vor să meargă ”spre” Polonia: ”Să mergem spre vest, spre Varşovia”

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a primit duminică, la Sankt Petersburg, pe omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko, ocazie cu care a afirmat că contraofensiva ucraineană în curs pentru respingerea forţelor ruse a ”eşuat”.

Un comandant al grupării militare Wagner a făcut dezvăluiri uimitoare despre tentativa eșuată a lui Prigojin de revoltă
Un comandant al grupării militare Wagner a făcut dezvăluiri uimitoare despre tentativa eșuată a lui Prigojin de revoltă

Un mercenar al grupării militare Wagner, care a luat parte la tentativa de revoltă de luna trecută împotriva conducerii de la Moscova, spune că el şi camarazii săi "habar nu aveau" de ceea ce se întâmpla, relatează BBC, potrivit News.ro.

Prigojin și-a deschis o companie imobiliară în satul din Belarus unde se află tabăra Wagner
Prigojin și-a deschis o companie imobiliară în satul din Belarus unde se află tabăra Wagner

Comandantul Wagner, Evgheni Prigojin, a înregistrat o societate cu răspundere limitată în Belarus, potrivit Registrului de stat unificat al persoanelor juridice şi întreprinzătorilor individuali publicat de Ministerul Justiţiei din Belarus.

Șeful CIA crede că Putin se va răzbuna pe Prigojin.
Șeful CIA crede că Putin se va răzbuna pe Prigojin. "Dacă aş fi în locul lui, nu mi-aş concedia degustătorul de mâncare"

Directorul CIA, William Burns, a declarat că este probabil ca preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, să caute încă să se răzbune pe Evgheni Prigojin, după rebeliunea mercenarilor Wagner din luna iunie.

Prigojin, din nou în fruntea trupelor sale militare Wagner: ”În acest moment, ceea ce se întâmplă pe front este o rușine”
Prigojin, din nou în fruntea trupelor sale militare Wagner: ”În acest moment, ceea ce se întâmplă pe front este o rușine”

Evgheni Prigojin pare să se fi întors în Belarus. Șeful celebrului grup de mercenari Wagner a postat miercuri, pe rețelele de socializare, o înregistrare video care pare să fie realizată în noua bază a grupului aflat în exil.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.