Un comandant al grupării militare Wagner a făcut dezvăluiri uimitoare despre tentativa eșuată a lui Prigojin de revoltă

Wagner
Profimedia

Un mercenar al grupării militare Wagner, care a luat parte la tentativa de revoltă de luna trecută împotriva conducerii de la Moscova, spune că el şi camarazii săi "habar nu aveau" de ceea ce se întâmpla, relatează BBC, potrivit News.ro.

Luptătorii Wagner vorbesc rareori cu presa, dar BBC Rusia a reuşit să discute cu un comandant de rang mai mic, care s-a aflat în mijlocul acţiunii.

În decurs de doar 24 de ore, liderul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a organizat luna trecută o insurecţie, trimiţându-şi trupele în oraşul Rostov pe Don din sudul ţării şi anunţând apoi un marş spre Moscova.

Gleb - nume fictiv dat de BBC interlocutorului cu care a stat de vorbă - fusese implicat anterior în luptele pentru oraşul Bahmut din estul Ucrainei.

În momentul în care a început revolta, el se odihnea cu unitatea sa în cazarma din regiunea Luhansk ocupată de ruşi. Dis-de-dimineaţă, pe 23 iunie, au primit apelul de a se alătura unei coloane de luptători Wagner care părăseau Ucraina.

Citește și
polonia
Polonia mută trupe aproape de graniţa cu Belarus, în contextul prezenţei mercenarilor Wagner
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Ordinul a venit de la un comandant Wagner - pe care Gleb nu a dorit să-l numească, din motive de securitate - dar care acţiona la ordinele lui Prigojin şi ale Consiliului de comandă Wagner.

"Este o desfăşurare completă", i s-a spus lui Gleb. "Formăm o coloană, să ne mişcăm", a transmis comandantul.

Gleb susţine că nu i s-a spus nimănui încotro se va îndrepta coloana, dar a fost surprins când şi-a dat seama că se îndepărtau de linia frontului.

Luptătorii Wagner nu au întâmpinat absolut nicio rezistenţă, confirmă el, în timp ce treceau graniţa rusă în regiunea Rostov.

"Nu am văzut niciun poliţist de frontieră", îşi aminteşte el. "Dar poliţia rutieră ne-a salutat pe drum", adaugă mercenarul.

Canalele Telegram asociate cu Wagner au susţinut chiar, ulterior, că poliţiştii de frontieră de la punctul de control din Bugaevka au depus armele la sosirea luptătorilor lui Wagner.

Aceste canale au distribuit o fotografie care ar fi fost făcută de la faţa locului şi care arată peste 20 de indivizi neînarmaţi, îmbrăcaţi în camuflaj.

Sediul FSB (Securitatea) din Rostov, închis și părăsit 

Pe măsură ce se apropiau de Rostov pe Don, luptătorii au primit ordin să înconjoare toate clădirile agenţiilor de aplicare a legii din oraş şi să ocupe aeroportul militar. Unităţii lui Gleb i s-a spus să preia controlul asupra birourilor regionale ale Serviciului Federal de Securitate (FSB).

Dar în timp ce se apropiau de clădire, aceasta părea să fie complet închisă şi goală. Au verificat-o cu o dronă, pentru a vedea dacă există vreun semn de viaţă.

În cele din urmă, după o jumătate de oră, o uşă s-a deschis şi două persoane au ieşit în stradă. "Au spus: Băieţi, hai să facem o înţelegere", povesteşte Gleb. "Eu am spus: Despre ce să facem o înţelegere? Acesta este oraşul nostru. Aşa că am convenit să ne lăsăm în pace unii pe ceilalţi. Au ieşit să fumeze din când în când", a relatat Gleb.

Jurnaliştii din Rostov au raportat o situaţie similară cu multe clădiri guvernamentale din oraş şi din împrejurimi.

Luptătorii din Wagner le survolau mai întâi cu drone şi apoi le înconjurau. Nimeni nu avea voie să iasă, dar curierii de livrări au fost lăsaţi să intre cu mâncare.

În timp ce se întâmplau toate acestea, liderul Wagner Prigojin se afla la sediul central al Districtului Militar Sudic al armatei ruse, unde s-a întâlnit cu ministrul adjunct al apărării, generalul-locotenent Iunus-bek Evkurov, şi cu şeful adjunct al Statului Major General, generalul-locotenent Vladimir Alekseev.

Prigojin le-a cerut să îi predea pe şeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, şi pe ministrul apărării, Serghei Şoigu. Dar în timp ce Prigojin discuta cu oficialii ruşi, o altă coloană de luptători Wagner se afla în mişcare.

"Am aflat ce se întâmpla de pe Telegram”

Gleb a confirmat informaţiile din presă potrivit cărora această coloană era condusă de fondatorul Wagner, Dmitri Utkin, un fost ofiţer al forţelor speciale care este văzut rar în public. Această coloană se afla pe autostrada principală spre Voronej şi se pare că se îndrepta spre Moscova, spune el.

Aşadar, ştia Gleb planul - ce intenţiona sau ce plănuia să facă Prigojin? El jură că nu şi spune că nu avea nici cea mai mică idee. "Am aflat ce se întâmpla de pe Telegram, la fel ca şi dumneavoastră", susţine luptătorul Wagner.

Pe măsură ce ziua trecea, imagini cu ceea ce se întâmpla în Rostov erau transmise în întreaga lume. Oamenii au fost surprinşi să vadă localnicii şi chiar jurnalişti locali zâmbind aparent şi discutând cu unii dintre luptătorii Wagner - de obicei foarte rezervaţi - care le ocupau oraşul. "Erau foştii deţinuţi. Nimeni nu le-a spus să nu o facă, nimănui nu-i pasă de ei", explică Gleb.

Oricine va vorbi cu presa va fi "anulat"

Pentru luptătorii vechi precum Gleb, care au fost angajaţi cu mult înainte de războiul din Ucraina, regulile sunt mult mai clar înţelese.

El a declarat pentru BBC că, în primăvară, li s-a spus de către comandamentul superior că oricine va vorbi cu presa va fi "anulat", adică ucis.

În seara zilei de 24 iunie, Gleb a fost contactat de unul dintre superiorii săi şi i s-a spus, fără nicio explicaţie, că el şi unitatea sa ar trebui să se întoarcă acum la baza din Luhansk. În timp ce se îndreptau înapoi spre cazarmă, urmăreau ştirile pe Telegram.

Au citit că împotriva lui Prigojin fuseseră iniţiate acuzaţii penale, apoi retrase, şi că urma să plece în Belarus. Apoi au citit că luptătorii Wаgner nu vor fi traşi la răspundere pentru rolul lor în revoltă datorită "meritelor lor de luptă".

Pentru Gleb şi unitatea sa, viitorul lor este acum neclar. Li s-a spus să rămână în barăcile lor din Luhansk şi să aştepte noi ordine.

Gazdele lor, autorităţile aşa-numitei Republici Populare Luhansk, militanţii separatişti pro-ruşi din estul Ucrainei, sunt nerăbdătoare să afle mai multe despre planurile lor de viitor şi despre ce se va întâmpla cu echipamentul şi muniţia lor, spune el.

Când este întrebat de ce nu pleacă din Wagner, Gleb are un răspuns simplu: "Contractul meu nu a expirat încă".

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
Prigojin și-a deschis o companie imobiliară în satul din Belarus unde se află tabăra Wagner
Prigojin și-a deschis o companie imobiliară în satul din Belarus unde se află tabăra Wagner

Comandantul Wagner, Evgheni Prigojin, a înregistrat o societate cu răspundere limitată în Belarus, potrivit Registrului de stat unificat al persoanelor juridice şi întreprinzătorilor individuali publicat de Ministerul Justiţiei din Belarus.

Polonia mută trupe aproape de graniţa cu Belarus, în contextul prezenţei mercenarilor Wagner
Polonia mută trupe aproape de graniţa cu Belarus, în contextul prezenţei mercenarilor Wagner

Polonia a decis să mute formaţiuni militare din vestul ţării în est, din cauza potenţialei ameninţări pe care o reprezintă prezenţa mercenarilor Wagner în Belarus, informează Reuters, citată de News.ro.

Șeful CIA crede că Putin se va răzbuna pe Prigojin.
Șeful CIA crede că Putin se va răzbuna pe Prigojin. "Dacă aş fi în locul lui, nu mi-aş concedia degustătorul de mâncare"

Directorul CIA, William Burns, a declarat că este probabil ca preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, să caute încă să se răzbune pe Evgheni Prigojin, după rebeliunea mercenarilor Wagner din luna iunie.

Putin, ironizat după rebeliunea Wagner. Șeful MI6:
Putin, ironizat după rebeliunea Wagner. Șeful MI6: "Prigojin a început ziua ca un trădător și a fost iertat la cină"

Moscova avertizează că, începând cu miezul nopții, va considera navele care se îndreaptă spre Ucraina drept potenţiale transporturi de încărcături militare şi, implicit, potenţiale ţinte militare.

Prigojin, din nou în fruntea trupelor sale militare Wagner: ”În acest moment, ceea ce se întâmplă pe front este o rușine”
Prigojin, din nou în fruntea trupelor sale militare Wagner: ”În acest moment, ceea ce se întâmplă pe front este o rușine”

Evgheni Prigojin pare să se fi întors în Belarus. Șeful celebrului grup de mercenari Wagner a postat miercuri, pe rețelele de socializare, o înregistrare video care pare să fie realizată în noua bază a grupului aflat în exil.

Recomandări
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea

Trupurile neînsuflețite a doi dintre cei trei tineri români care au dispărut în apele râului Natisone după ce, vineri, au fost luaţi de ape sub podul Romano din Orsaria di Premariacco (Udine).  

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.

ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”
ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, şi-a exprimat public opinia despre donarea de organe, întrebat despre acest subiect în emisiunea la care participă cu regularitate, la un post de radio.