The Economist: Disputa romano-ungara pe tema gardului de la granita, motivata mai degraba de chestiuni politice interne

gard sarma frontiera Ungaria - Agerpres

Anuntul premierului ungar Viktor Orban privind o posibila prelungire si la frontiera cu Romania a gardului de sarma ghimpata de la granita cu Serbia a provocat o disputa intre Romania si Ungaria.

Aceasta pare insa una artificiala si motivata in ambele state mai degraba de ratiuni de politica interna decat de criza provocata de valul de imigranti, releva un articol publicat de The Economist, care considera ca adevarata problema este incapacitatea liderilor europeni de a gasi impreuna o solutie in fata crizei refugiatilor.

Prin acest anunt, Orban a dus izolarea Ungariei la un nou nivel, dar in timp ce gardul de la granita sarba delimiteaza frontiera externa a Uniunii Europene, cel ce ar putea fi construit la granita cu Romania va separa doua state membre ale UE.

Drept urmare, Romania a reactionat vehement, MAE de la Bucuresti atentionand Ungaria ca un asemenea demers contravine spiritului european, in timp ce premierul Victor Ponta a declarat ca Ungaria are 'decidenti politici cu nimic mai buni decat cei din Siria, Libia sau alte tari din care fug respectivii refugiati'.

Premierul Viktor Orban, un nationalist care a spus ca nu crede in democratia liberala, a mai fost criticat si de alti lideri europeni, dar comparatia cu Bashar al-Assad pare sa aduca aceste critici la un nou nivel, noteaza The Economist.

Citește și
croatia
Imigrantii au rupt barajul politiei croate si au luat cu asalt un tren. Presedintele cere Armatei sa fie pregatita
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

De fapt, criticile venite dinspre Romania sunt in principal o chestiune de oportunitate politica, apreciaza publicatia financiara britanica, amintind ca Ponta se afla intr-o situatie dificila din cauza dosarului in care este investigat de DNA. In aceste conditii, o confruntare cu Orban, care a reusit sa-si atraga antipatia tuturor vecinilor, este un avantaj politic clar ce permite in plus Romaniei sa se prezinte drept un campion al respectarii regulilor si valorilor europene, un gest binevenit intr-un moment in care statele est-europene au fost criticate la Bruxelles pentru respingerea cotelor de refugiati.

Astfel, poti in acelasi timp sa profiti de o oportunitate politica si sa-ti asumi meritele, sansa care nu apare prea des, continua The Economist, citandu-l pe analistul Radu Magdin.

Dar si motivatiile lui Orban tin in egala masura de politica interna, noteaza mai departe publicatia financiara britanica, subliniind ca partidul acestuia, Fidesz, a pierdut din popularitate in favoarea formatiunii soviniste de dreapta Jobbik.

In consecinta, refuzul de a permite imigrantilor musulmani sa intre in Ungaria, chiar si pentru a traversa aceasta tara in drumul lor catre Germania, l-a ajutat pe Orban sa-si recastige popularitatea. Mai mult decat atat, electoratul conservator maghiar priveste cu ostilitate Romania, remarca The Economist, amintind despre deceniile de neintelegeri generate de minoritatea maghiara din Romania.

Deci, pentru Orban, daca politica sa populara de a trata sever imigrantii a provocat si o disputa inutila cu Romania, aceasta poate fi un bonus suplimentar. Totusi, imaginea unui gard care sa separe Ungaria si Transilvania ar putea sa nu fie de bun augur pentru Orban, se estimeaza in articolul ce aminteste ca unitatea etnicilor maghiari din Romania cu tara lor mama a fost de mult timp un cal de bataie al Fidesz.

De altfel, Orban a rostit faimosul discurs in care a mentionat ca nu crede in democratia liberala chiar in timpul unei calatorii efectuate anul trecut in Transilvania. Dar realizarea efectiva a acestui gard este putin probabila, mai ales ca, potrivit ultimelor informatii, imigrantii par sa aleaga ocolirea Ungariei prin Croatia si Slovenia, iar traversarea Bulgariei si apoi a Romaniei este mai dificila, intrucat si Bulgaria a ridicat un gard la frontiera cu Turcia si Dunarea este un mare obstacol.

Insa in timp ce gardul a condus la o disputa artificiala intre Bucuresti si Budapesta, motivata mai mult de ratiuni de politica interna in ambele state, incapacitatea Europei de a gestiona criza refugiatilor este una reala si alimentata de tentatia liderilor nationalisti de a obtine puncte acasa jucand cartea conflictelor cu Bruxelles-ul sau a disputelor intre ei, se arata in incheierea articolului.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Klaus Iohannis, dupa sedinta CSAT:
Klaus Iohannis, dupa sedinta CSAT: "Daca UE ne impune mai multi refugiati este posibil sa folosim fonduri europene"

Romania renunta la pozitia de forta adoptata in criza migrantilor si anunta ca ar putea sa primeasca un numar mai mare de refugiati. Aceasta declaratie a fost facuta de Klaus Iohannis, la finalul sedintei extraordinare a CSAT.

Imigrantii au rupt barajul politiei croate si au luat cu asalt un tren. Presedintele cere Armatei sa fie pregatita
Imigrantii au rupt barajul politiei croate si au luat cu asalt un tren. Presedintele cere Armatei sa fie pregatita

Coplesita de numarul urias de refugiati care ii trec granitele, Croatia se pregateste pentru ce e mai rau. Sefa statului a cerut Armatei sa fie pregatita sa apere granitele statului de "imigrantii ilegali".

Reuters: Ungaria a anuntat arestarea a 29 de migranti, printre care un
Reuters: Ungaria a anuntat arestarea a 29 de migranti, printre care un "terorist identificat". Criticile aduse de ONU

S-au inflamat spiritele la frontiera maghiara, unde au loc confruntari dramatice intre refugiati si fortele de ordine.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.