Klaus Iohannis, dupa sedinta CSAT: "Daca UE ne impune mai multi refugiati este posibil sa folosim fonduri europene"

Ultima actualizare: 20-09-2015 07:02

Romania renunta la pozitia de forta adoptata in criza migrantilor si anunta ca ar putea sa primeasca un numar mai mare de refugiati. Aceasta declaratie a fost facuta de Klaus Iohannis, la finalul sedintei extraordinare a CSAT.

Presedintele a recunoscut ca Uniunea Europeana ne-ar putea obliga sa preluam mai mult de 1.785 de persoane, numarul maxim la care se angajase tara noastra.

La finalul reuniunii CSAT, seful statului a recunoscut ca Romaniei i-ar putea fi impusa o cota mai mare de refugiati. Iar daca nu va accepta, ar putea suporta sanctiuni financiare, anunta in urma cu cateva zile ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu.

In fata unei decizii de forta venita de la Bruxelles, presedintele, membrii Guvernului si sefii serviciilor de informatii au cautat solutii pentru a caza si integra mai multi migranti.

Decizia cu privire la numarul exact de persoane pentru Romania va fi luata la Consiliul European, convocat pentru saptamana viitoare. Pana acum, Romania a sustinut ca nu poate caza mai mult de 1.785 de persoane in cele sase centre pe care le avem la dispozitie. Insa Comisia Europeana ar vrea sa ne repartizeze 6.351 de migranti din 160 de mii, lucru cu care si Parlamentul European este de acord.

Sinteza declaratiilor presedintelui Klaus Iohannis:

- Au fost pe ordinea de zi materiale legate de prezenta romaneasca in cadrul NATO. Si aici toata lumea a fost evident de acord sa participam cum se cuvine la fortele de interventie NATO, la diferitele actiuni care se fac in acest context. Un punct mai aparte s-a referit la participarea Romaniei la fortele de mentinere a pacii sub egida ONU si toata lume a convenit ca ar trebui sa avem o contributie mai mare.

- In fine, tematica cea mai asteptata, cea a migratiei. Am avut informari foarte bune in acest sens. S-a discutat de felul in care Romania se va prezenta la Consiliul JAI de saptamana viitoare, care este pozitia Romaniei. In speta, ministrul de Interne va avea un mandat foarte asemanatoar cu cel de la ultima sedinta JAI, ca Romania este solidara cu statele UE, insa nu este de acord cu cotele obligatorii.

- Insa, noi am vrut sa discutam si ce se intampla si dupa acest Consiliu, pentru ca Parlamentul European a votat o hotrare in acest sens, care, din pacate, contine cote obligatorii. Este posibil ca printr-o procedura care va fi aplicata saptamana viitoare Uniunea Europeana sa ne oblige sa primim mai multi refugiati decat am oferit noi locuri. Este un scenariu pe care noi ni-l dorim. Este un scenariu care nu cred ca ajuta la rezolvarea problemei refugiatilor, dar este un scenariu care cel putin teoretic este posibil. Si am discutat acest context, daca se intampla asa ceva, si atunci este clar ca trebuie sa intreprindem ceva. O posibila solutie ar fi sa folosim fonduri europene pentru extinderea facilitatilor pentru refugiati.

- In fine, in timpul CSAT-ului, pe media a aparut o stire pe care vreau sa o comentez foarte pe scurt, ma refer la trimiterea in judecata a primului ministru in dosarul in care este acuzat de anumite fapte penale. Situatia dupa parerea mea este din ce in ce mai problematica pentru primul-ministru, pentru Guvern si pentru PSD. Dar trebuie sa recunoastem ca imaginea Romaniei are foarte mult de suferit de pe urma acestei situatii. Parerea mea nu s-a schimbat, cea mai simpla solutie ar fi cu sigurantea cea pe care am propus-o si in iunie.

Conform unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, pe ordinea de zi a sedintei conduse de catre presedintele Klaus Iohannis s-au aflat urmatoarele teme:

- planul de implementare a Strategiei Nationale de Aparare a Tarii pentru perioada 2015 - 2019;
- intensificarea fenomenului imigrationist la frontiera Romaniei - masuri privind gestionarea situatiei;
- Carta Alba a Apararii;
- Strategia Nationala de Ordine si Siguranta Publica 2015 - 2020.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO