Cine plateste pentru imaginea patata a Romaniei. Englezii descopera abatoarele-problema la ei acasa
Scandalul carnii de cal ne-ar putea afecta mai mult decat seceta. Dar daca nu am gresit cu nimic in acest caz, nici nu putem ramane vinovatii de serviciu ai Europei, spune premierul Victor Ponta.
Si asta pentru ca un scandal similar, cel cu castravetii de acum doi ani, ne-a produs pagube de milioane de euro. Asa ca Romania este indreptatita sa ceara si sa primeasca despagubiri, de la englezii si francezii care s-au jucat cu afirmatiile si au aruncat in aer o industrie intreaga.
Cu atat mai mult cu cat cei care au declansat acest scandal au descoperit nereguli in propria ograda. Britanicii au inchis in ultimele 24 de ore un abator si o fabrica, unde caii erau sacrificati si vanduti drept carne de vita.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Chiar daca prejudiciul economic adus Romaniei nu poate fi inca estimat, cel de imagine este unul imens.
Dupa zile intregi in care britanicii au aratat cu degetul spre abatoarele din Romania, pe motiv ca ar fi exportat carne de cal etichetata drept vita, englezii au facut in sfarsit verificari si la ei acasa. Iar neregulile se tin lant: aseara politistii si inspectorii de la Siguranta Alimentelor au inchis un abator din West Yorkshirre si o fabrica din tara Galilor pe motiv ca umblau cu cioara vopsita, adica tocmai englezii vindeau cai pe post de vaca.
Oficialii englezi se declara uluiti de descoperire, dar n-au pronuntat si cuvantul scuze pentru Romania.
"Este absolut socant ca am descoperit asa ceva in Marea Britanie" spune Owen Paterson, secretarul mediului.
"Este complet inacceptabil. Am convenit asupra unui regim de controale mai dur" spune si premierul David Cameron, premierul Marii Britanii.
Abatorul vizat trimitea carcase de cal unei uzine de procesare din Tara Galilor care o folosea la prepararea hamburgerilor si a kebab-ului. De aici produsele plecau mai departe, atentie, cu mentiunea ca sunt din carne de vita.
"Daca as fi distribuitor, m-as uita cu atentie si la produsele din miel" spune doctorul Mark Woolfe.
Pe ambele unitati s-a pus lacatul iar autoritatile britanice promit ca ancheta nu se va opri aici.
In paralel, oficialii romani anunta clar ca NU putem fi noi tapi ispasitori, cu atat mai mult cu cat din toate verificarile de pana acum rezulta ca nu am gresit cu nimic. Toate documentele de livrare la export atesta clar acest lucru. Romania a fost acuzata pe nedrept, pentru ca nu a gresit cu nimic
"Toata carnea vanduta carnea de cal a fost vanduta ca si carne de cal, bucati mari de carne de cal dezosata, nefiind tocata si nicio vita. Nu avem niciun amestec iar greseala de etichetare voita sau nevoita nu s-a facut la noi" spune Paul Soneriu, director al unui abator.
Si cum lucrurile asa par sa fie, scuzele nu tin de cald. Cine a gresit trebuie sa plateasca devreme ce industria romaneasca sufera un imens prejudiciu de imagine dupa campania denigratoare din ultima saptamana.
"E vorba de credibilitatea producatorilor romani. Daca nu e nimic ilegal in Romania, nu ramanem noi vinovatii de serviciu, in Europa" a tinut sa precizeze si premierul Victor Ponta.
Ba mai mult decit atit! Producatorii trebuie sa puna mana pe creion si sa inceapa sa numere pagubele ca sa nu mai patim ca acum doi ani cind Romania a pierdut milioane de euro intr-un scandal similar, cel al castravetilor.
Scandalul carnii de cal pare tras la indigo cu cel al castravetilor contaminati cu E coli de acum 2 ani, cand Romania si Bulgaria au fost victime colaterale in criza legumelor din europa. Din cauza blocarii exporturilor si a epidemiei cu E coli care nu avea legatura cu noi, producatorii romani au pierdut milioane de euro.
"Toate tarile prin care au trecut exporturile de carne, bineinteles ca sunt suspecte. Cand spun "tari", ma refer la companiile din tarile care au avut de-a face cu acest produs din carne" spune Tonio Borg comisar european pentru Sanatate si Protectia Consumatorului.
Si cum criza a luat amploare europeana la aceasta ora la Bruxelles, are loc reuniunea ministrilor agriculturii din Marea Britanie, Polonia, Franta, Luxembrug si Romania.
In ceea ce ne priveste, noi avem de aparat blazonul exporturilor de carne care se ridica pe primele 8 luni ale anului trecut la 309 milioane de euro.