Test de depistare a coronavirusului cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Cum funcționează

Ultima actualizare: 13-03-2020 18:32

De la declanşarea crizei COVID-19, a fost limpede că identificarea şi izolarea celor infectaţi este vitală în lupta cu epidemia, devenită între timp pandemie.

Dar chiar ţări de anvergura Statelor Unite ori a Germaniei duc lipsă de kituri de testare, ceea ce îngreunează enorm misiunea.
O companie sud-coreeană de biotehnologie a pus la punct un test rapid cu ajutorul inteligenţei artificiale.

În Coreea de Sud, care a fost o vreme a două cea mai afectată ţară de epidemie după China, centrele de testare de tip drive-in, unde nici nu e nevoie să cobori din mașină, au accelerat simțitor procesul.

Așa se face că sud-coreenii au testat deja peste 220.000 de oameni. Asta a fost posibil și datorită unui nou kit , dezvoltat de compania de biotehnologie Seegene.

Chun Jong-yoon, fondator și director execuție Seegene: „Când am început, nu ne aşteptam ca epidemia să ia asemenea amploare, de altfel nimeni nu anticipa aşa ceva.”

Compania Seegene concepe și vinde kituri care testează zeci de boli diferite. La mijlocul lunii ianuarie, fondatorul companiei a cerut cercetătorilor să inventeze un nou tip de test pentru coronavirus, care atunci făcea deja prăpăd în China.

Ivan Watson, corespondent CNN: „Deci voi lucraţi deja înainte să apară primul caz în Coreea de Sud?”

Lee Dae-hoon, director Seegene: „Da, cum am aflat despre ce se întâmplă în China ne-am gândit că şi Peninsula Coreea se va confrunta cu asta şi am considerat că este o urgenţă.”

Secialistii în microbiologie moleculară au început lucrul fără măcar să aibă o mostră a virusului. S-au bazat în schimb pe amprenta genetică a noului virus distribuită de Organziația Mondială a Sănătății, ce scotea în evidență trei gene anume. Experții Seegene au căutat o metodă care să identifice genele COVID-19 înviitoare prelevări de la potențiali pacienți.

Ivan Watson, correspondent CNN: „S-a lucrat sub o presiune mai mare decât de obicei?”
Lee Dae-hoon, director Seegene: „Da, pentru că virusul se răspândea rapid, inclusiv în ţara noastră.”

În mod normal, Seegene ar fi avut nevoie de 2-3 luni pentru a concepe un test nou, dar, cu ajutorul inteligenței artificiale:

Pe 12 februarie, guvernul de la Seul a aprobat în regim de urgență noul kit de testare pentru COVID-19.

Ivan Watson, Corespondent CNN: „Cu aceste şase eprubete micuţe, fiecare conţinând o picătură dintr-o soluţie, pot fi testate 100 de persoane.”

Iar rezultatul vine în patru ore. La Seegene se lucrează acum peste program, iar unii angajați cu doctorat au fost mobilizați la linia de asamblare.

Ivan Watson, corespondent CNN: „Aşa de mare e cererea în acest moment?”
Noh Si-won, director de strategie Seegene: „Da, e o nebunie. Nu doar pe piaţa internă, dar şi în străinătate.”

Iar comenzile sunt urgențe, pentru că identificarea COVID-19 este una dintre cele mai bune metode de a limita și opri răspândirea bolii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO