COVID-19 în lume. 122 țări afectate, peste 138.000 de cazuri. Stare de urgență în SUA

×
Codul embed a fost copiat

COVID-19, declarată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pandemie, a afectat 122 de ţări din lume şi a cauzat mai mult de 5.080 de decese.

UPDATE 23:20 - Rusia îşi va reduce legăturile aeriene cu Uniunea Europeană, Norvegia şi Elveţia

Rusia a anunţat vineri că va reduce numărul legăturilor aeriene cu Uniunea Europeană începând de luni, pentru a reduce răspândirea pandemiei cauzate de noul coronavirus, informează AFP.

Restricţiile vor fi impuse "pentru a asigura securitatea ţării, pentru a proteja sănătatea publică şi pentru a preveni răspândirea contaminării de către noul coronavirus în Rusia", se arată într-un comunicat postat online de autorităţile sanitare ruse.

Zborurile cu Norvegia şi Elveţia, care nu sunt membre UE, sunt incluse în aceste măsuri.

Citește și
Mâncare mucegăită pentru pacienții aflați în carantină la Piatra Neamț
Mâncare cu mucegai pentru persoanele aflate în carantină la Piatra Neamț
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Rusia a înregistrat 45 de cazuri de Covid-19, dar niciun deces, potrivit datelor oficiale publicate vineri. Ea a închis deja graniţa cu China şi a restricţionat călătoriile din Iran şi Coreea de Sud pentru a preveni răspândirea virusului.

UPDATE 21:55 - Urgenţă naţională în Statele Unite

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat vineri urgenţă naţională în contextul epidemiei de coronavirus, transmite DPA.

„Pentru a oferi putere deplină guvernului federal, declar oficial urgenţă naţională”, a declarat Trump, vorbind de la Casa Albă.

Măsura, anunţată după ce iniţial preşedintele a minimalizat gravitatea pandemiei, va permite guvernului federal să folosească fondurile alocate în caz de catastrofe - 50 de miliarde de dolari pentru finanţarea răspunsului la coronavirus.

Trump a cerut spitalelor să-şi activeze planurile de pregătire pentru situaţii de urgenţă şi fiecărui stat să înfiinţeze centre pentru operaţiuni de urgenţă.

UPDATE 21:35 - Peste 3.000 de cazuri de infectare în Germania

Numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus confirmate în Germania a crescut cu 671 şi a ajuns la 3.062, a anunţat vineri Institutul Robert Koch pentru boli infecţioase, relatează Reuters.

Potrivit sursei citate, cinci persoane au decedat după ce fuseseră testate pozitiv pentru Covid-19.

UPDATE 21:30 - Danemarca închide frontierele pentru străini

Şeful guvernului danez, Mette Frederiksen, a anunţat vineri închiderea graniţelor ţării pentru străini începând de sâmbătă la prânz (11:00 GMT), în încercarea de a încetini propagarea pandemiei cauzate de noul coronavirus, transmite France Presse.

„Toţi turiştii şi străinii care nu pot dovedi că au un motiv imperios pentru a veni în Danemarca nu vor avea voie să intre”, a declarat Mette Frederiksen în cadrul unei conferinţe de presă, adăugând că circulaţia mărfurilor nu este vizată.

Danezii au încă voie să intre în regat.

„Danezii care locuiesc în străinătate pot rămâne acolo, dar cei care sunt în vacanţă în străinătate sunt rugaţi să revină acasă acum”, a declarat ministrul de externe Jeppe Kofod.

Controalele la frontieră vor fi menţinute până la 13 aprilie.

UPDATE 21:25 - Polonia a decis să-şi închidă frontierele pentru străini

Polonia a decis să-şi închidă frontierele călătorilor străini pentru a stopa răspândirea coronavirusului, a anunţat vineri seară premierul Mateusz Morawiecki, conform AFP şi Reuters.

De asemenea, guvernul a decis să impună o carantină de două săptămâni cetăţenilor polonezi care se întorc în ţară, a adăugat Morawiecki.

Ministrul de interne, Mariusz Kaminski, a declarat că măsurile vor intra în vigoare la miezul nopţii de sâmbătă.

De asemenea, premierul a mai anunţat că centrele comerciale vor fi obligate să închidă unele magazine şi restaurante, iar barurile şi cazinourile vor fi închise. Adunările publice vor fi permise doar pentru cel mult 50 de persoane.

Polonia - cea mai mare ţară din Europa Centrală - a confirmat 68 de cazuri de coronavirus până acum cu un singur deces.

UPDATE 21:20 - Ucraina va suspenda toate zborurile de pasageri din 17 martie

Ucraina va suspenda toate zborurile de pasageri din 17 martie, a anunţat vineri seara preşedintele Parlamentului, Dmytro Razumkov, citat de Interfax Ucraina, conform Reuters.

Anterior Kievul şi-a anunţat vineri intenţia de a-şi închide frontierele pentru străini pentru cel puţin două săptămâni, într-un efort de luptă împotriva răspândirii pandemiei de coronavirus, în contextul în care a înregistrat vineri primul deces de Covid-19.

UPDATE 18:30 - OMS: Europa este epicentrul pandemiei

Peste 5.000 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza coronavirusului, ''un prag tragic'', a anunţat vineri directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, confirmând bilanţuri centralizate şi publicate anterior de agenţiile de presă internaţionale.

Potrivit şefului OMS, Europa a devenit epicentrul pandemiei.

UPDATE 18:25 - Premierul Spaniei va decreta stare de urgenţă: „Ne aşteaptă săptămâni foarte grele”

Premierul spaniol Pedro Sanchez, a anunţat vineri decretarea stării de urgenţă pe întreg teritoriul Spaniei pentru a se putea lua măsuri împotriva progresiei epidemiei cu coronavirus, informează AFP şi EFE.

Un consiliu de miniştri extraordinar va adopta sâmbătă un decret prin care Spania este plasată ''în stare de urgenţă pentru o perioadă de 15 zile'', a precizat Sanchez într-o scurtă declaraţie televizată, după ce numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns în Spania la 4.209 şi cel al deceselor provocate de Covid-19 la 120, această ţară fiind, după Italia, a doua din Europa cea mai afectată de epidemie.

Premierul spaniol a avertizat că numărul infectărilor cunoscute ar putea ajunge săptămâna viitoare la peste 10.000.

''Ne aşteaptă săptămâni foarte grele'', a avertizat el în intervenţie şi le-a cerut cetăţenilor să ''rămână acasă''.

UPDATE 18:20 - Moscova va construi un spital cu ajutorul „experienţei Chinei”

Moscova, bazându-se pe experienţa Chinei de a construi spitale în timp record, a anunţat vineri că a început construcţia unui centru medical din prefabricate pentru a face faţă epidemiei de coronavirus, relatează AFP.

Într-un comunicat, Departamentul de lucrări publice al primăriei capitalei ruse a declarat că a început construcţia clădirii şi a drumurilor care duc la ea.

Cu o capacitate de 500 de paturi conectate la aparate de respiraţie, spitalul se va afla la circa 60 de kilometri sud-vest de centrul Moscovei şi se va întinde pe o suprafaţă de 43 de hectare.

Andrei Bochkarev, viceprimarul oraşului, a dat asigurări că va fi un „centru medical printre cele mai moderne” realizat „cu experienţa partenerilor noştri chinezi”. Cu toate acestea, el nu a menţionat o dată de finalizare a lucrărilor.

UPDATE 16:40 - Stare de alertă în Portugalia

Guvernul portughez a decretat vineri stare de alertă, pentru a putea mobiliza protecţia civilă, poliţia şi armata în vederea controlului epidemiei provocate de coronavirus, informează AFP.

Decizia a fost luată de miniştrii sănătăţii şi internelor şi se aplică pe tot teritoriul Portugaliei, a anunţat cabinetul socialist de la Lisabona după o şedinţă care s-a prelungit până joi noaptea.

Până acum, starea de urgenţă a mai fost declarată în Portugalia în special pentru stingerea incendiilor de vegetaţie sau pentru evitarea penuriei de carburanţi în timpul unei greve a şoferilor de cisterne auto.

Guvernul portughez a luat deja circa 30 de măsuri împotriva epidemiei de COVID-19, printre care închiderea creşelor, şcolilor şi universităţilor timp de o lună, începând de luni; sunt afectaţi peste două milioane de copii, elevi şi studenţi.

La Lisabona a început să se resimtă în unele supermarketuri lipsa fructelor şi legumelor, a conservelor şi a hârtiei igienice.

Potrivit unui bilanţ oficial de joi, în Portugalia s-au raportat 637 de cazuri suspecte şi 78 de îmbolnăviri provocate de coronavirus, însă niciun deces.

UPDATE 16:30 - Republica Moldova suspendă toate zborurile către destinaţii europene

Republica Moldova va suspenda toate zborurile către destinaţii europene începând de duminică, timp de două săptămâni, în încercarea de a preveni răspândirea noului coronavirus, a anunţat vineri premierul Ion Chicu în cadrul unui briefing, potrivit Reuters.

Până în prezent în această ţară est-europeană au fost raportate şase cazuri confirmate de COVID-19, fără a fi înregistrate decese.

UPDATE 16:27 - Preşedinta Comisiei Europene se declară împotriva închiderii graniţelor

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat vineri împotriva închiderii frontierelor decisă de unele state membre ale UE pentru a-şi proteja populaţia de pandemia de coronavirus.

„Interdicţiile generale de călătorie nu sunt considerate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind foarte eficiente”, a invocat şefa executivului comunitar la o conferinţă de presă. 

„Mai mult, ele au consecinţe sociale şi economice importante, ele perturbă viaţa populaţiei şi a companiilor (...) Orice măsură luată trebuie să fie proporţională”, a mai susţinut Ursula von der Leyen.

Ea a pledat în schimb pentru controale sanitare, despre care a spus că „pot avea loc la frontierele externe (ale UE) sau interne, sau pe teritoriul statelor membre”, iar recomandări ale UE la acest capitol urmează să fie prezentate miniştrilor europeni de interne, reuniţi vineri la Bruxelles.

UPDATE 16:25 - 85 de noi decese în Iran, bilanţul a crescut la 514 morţi

Iranul a anunţat vineri 85 de noi decese cauzate de noul coronavirus, acesta fiind cel mai ridicat bilanţ zilnic de la începutul epidemiei în această ţară, una dintre cele mai afectate din lume, informează AFP.

„Din păcate, 85 de persoane infectate cu Covid-19 şi-au pierdut viaţa în ultimele 24 de ore”, aducând numărul de decese provocate de această boală în Iran la 514, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului sănătăţii. Kianouche Jahanpour, în cadrul unei conferinţe de presă televizate.

Jahanpour a adăugat că „în toată ţara au fost infectate cel puţin 1.289 de persoane (noi). Numărul total de cazuri de Covid-19 a ajuns în prezent la 11.364”.

Autorităţile iraniene depun eforturi pentru a combate răspândirea noului coronavirus în Iran, una din ţările cele mai afectate de epidemia de pneumonie virală, după China şi Italia.

Mai mulţi deputaţi, oficiali guvernamentali sau foşti responsabili au fost contaminaţi, iar unii dintre aceştia au murit.

Forţele de securitate iraniene vor goli străzile oraşelor iraniene în următoarele 24 de ore şi vor patrula pentru a se asigura că toţi cetăţenii vor rămâne în casă, măsuri luate pentru a stopa răspândirea coronavirusului, a anunţat vineri agenţia iraniană IRNA, transmite Reuters.

UPDATE 16:20 - Ucraina anunţă primul deces şi îşi închide frontierele pentru străini

Ucraina şi-a anunţat vineri intenţia de a-şi închide frontierele pentru străini pentru cel puţin două săptămâni, într-un efort de luptă împotriva răspândirii pandemiei de coronavirus, în contextul în care a înregistrat vineri primul deces de Covid-19, relatează AFP.

„În 48 de ore, ţara noastră îşi va închide frontierele pentru cetăţenii străini”, a declarat secretarul Consiliului de securitate naţională şi de apărare, Oleksii Danilov.

Cetăţenii ucraineni care au fost într-o ţară cu o răspândire acută a coronavirusului vor primi permisiunea de a intra în Ucraina, dar trebuie să respecte procedurile legale de monitorizare, relatează media de stat. Guvernul va reevalua situaţia în timpul perioadei de două săptămâni.

În acelaşi timp, adjunctul ministrului sănătăţii a anunţat vineri că Ucraina a înregistrat primul deces provocat de noul coronavirus.

Este vorba despre o femeie de 71 de ani spitalizată cu o zi înainte în regiunea Jitomir (nord-vest) cu pneumonie, după ce s-a întors recent din Polonia, a anunţat Viktor Liaşko, adjunctul ministrului sănătăţii.

Ucraina, ţară cu o populaţie de 37,3 milioane de locuitori, anunţase până vineri doar trei cazuri confirmate de coronavirus.

UPDATE 15:00 - Estonia a declarat stare de urgență

Estonia a declarat stare de urgenţă în contextul în care coronavirusul continuă să se răspândească pe teritoriul său.

Guvernul de la Tallinn a precizat că măsurile speciale vor dura până la 1 mai. Şcolile şi alte instituţii educaţionale vor fi închise începând de luni.

Autorităţile interzic de asemenea toate evenimentele publice. La graniţe, în aeroporturi şi în porturi vor fi introduse controale de sănătate, iar vizitatorii vor trebui să ofere detalii despre locurile pe unde au călătorit.

Impactul la nivel global

 

Din totalul de cazuri confirmate, începând cu finalul anului 2019, când coronavirusul a fost depistat în China, peste 65.000 au fost tratate, potrivit News.ro.

Italia (peste 15.000 de cazuri), Japonia (peste 13.000 de cazuri), Iran (peste 10.000 de cazuri), Coreea de Sud (peste 7.800 de cazuri) şi Spania (peste 3.100 de cazuri) urmează Chinei (81.000 de cazuri) ca număr de persoane infectate.

Viteza cu care se răspândeşte boala a făcut ca numeroase ţări să îşi închidă frontierele, mai întâi cu China şi Iran, apoi şi cu Italia şi Spania, între altele, dar şi ca unele state să declare stare de urgenţă.

Statele Unite au decis ca, de vineri, să interzică pentru 30 de zile deplasările din spaţiul Schengen, cu excepţia Marii Britanii.

Maroc a decretat, joi noapte, închiderea frontierei terestre cu oraşele autonome Ceuta şi Melilla, din cauza crizei provocate de COVID-19.

Situația din Spania

 

Guvernul spaniol va declara vineri „stare de alertă”, după ce numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns în Spania la 4.209 şi cel al deceselor provocate de Covid-19 la 120, potrivit televiziunii La Sexta, transmite Reuters.

Conform relatării acestui post de televiziune, „starea de alertă” reprezintă primul din cele trei niveluri ale stării de urgenţă şi poate fi instituită pe o perioadă de 15 zile, timp în care guvernul poate lua o serie de măsuri excepţionale.

Presa spaniolă mai scrie că toate restaurantele, barurile şi magazinele din regiunea capitalei Spaniei, Madrid, cea mai afectată de epidemie (cu peste 2.000 de infectări şi 64 de decese), vor fi închise. Vor rămâne deschise doar supermarketurile şi farmaciile. Potrivit postului TVE, această măsură ar urma să se aplice începând de sâmbătă.

Informaţiile vin dinspre surse guvernamentale şi nu sunt deocamdată confirmate oficial.

Înainte cu câteva ore, ţara a suspendat traficul aerian şi maritim. În total, 62 de ţări au restricţionat călătoriile cetăţenilor spanioli. Venezuela, Columbia şi Bolivia sunt alte ţări care au suspendat traficul cu Spania.

Frontierea Tarajal (Ceuta) este una dintre cele mai aglomerate ale Uniunii Europene şi este prima dată când este luată o astfel de decizie în regiune.

Maroc a înregistrat şase cazuri de COVID-19, patru fiind cetăţeni străini. O femeie în vârstă de 89 de ani, care călătorise în Italia, a decedat. Au fost interzise evenimentele cu peste 1.000 de persoane şi toate meciurile de fotbal au loc cu porţile închise.

COVID-19 în Africa

 

COVID-19 a ajuns recent şi în Africa. Zece ţări din regiunea subsahariană au confirmat cazuri de îmbolnăvire. Ghana şi Gabon au raportat joi seară primele cazuri. Aici este vorba despre persoane care au călătorit recent în Europa.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Declarația lui Musk ce duce acţiunile Tesla la 1.000 $ pe unitate. Ce a spus miliardarul
Declarația lui Musk ce duce acţiunile Tesla la 1.000 $ pe unitate. Ce a spus miliardarul

Declarația lui Musk ce duce acţiunile Tesla la 1.000 dolari pe unitate. Ce a spus miliardarul

Mâncare cu mucegai pentru persoanele aflate în carantină la Piatra Neamț
Mâncare cu mucegai pentru persoanele aflate în carantină la Piatra Neamț

Mai multe persoane care au fost băgate în carantină, miercuri seara, 11 martie, la unul din centrele special amenajate pentru astfel de situaţii, din Piatra-Neamţ, au reclamat că au fost întâmpinate, de autorităţi, cu mâncare mucegăită.

Numărul donatorilor de sânge a scăzut dramatic din cauza fricii de coronavirus
Numărul donatorilor de sânge a scăzut dramatic din cauza fricii de coronavirus

Îngrijorarea cu privire la răspândirea noului coronavirus reduce stocurile de sânge. Numărul donatorilor a scăzut drastic în ultimele zile.

Măsuri speciale în cele mai aglomerate spitale, la Galați, de teama coronavirusului
Măsuri speciale în cele mai aglomerate spitale, la Galați, de teama coronavirusului

La Galați, autoritățile medicale au luat măsuri speciale pentru a limita răspândirea coronavirusului.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.