Teroarea din Afganistan: Cadavre atârnate în mijlocul unui oraș, drept exemplu. Mărturiile unor afgani salvați de români
La o lună și jumătate de când talibanii au preluat puterea în Afganistan revin legile islamice dure.
Jurnaliștii locali sunt bătuți, amenințările cu moartea sunt tot mai dese și mulți localnici caută să fugă din acest Iad. 139 dintre ei au fost salvați de curând de autoritățile române, iar unii ne-au spus povestea.
Zaker Ershad a înființat prima universitate particulară din Kabul. Este unul dintre cei 139 ce afgani care au fost salvați din teritorul controlat de talibani cu ajutorul autorităților române.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Zaker Ershad, profesor universitar: "Când am ajuns la poartă principala a aeroportului din Kabul, dintr-odată s-a produs o explozie. Acolo erau sute de oameni. Mulți au fost uciși sau răniți. Printre ei și doi sau trei dintre copiii mei, care studiau la Universitatea Avicenna. Au fost uciși!”
Nesiguranță și teamna - sunt cuvintele cel mai des întâlnite în rândul celor rămași în Aganistan. Zidurile clădirii unde a funcționat Ambasada Statelor Unite au fost pictate cu lozinci ale talibanilor.
Amenințările cu moartea sunt ordinea zilei. Pe telefonul mobil o tânăra arată mesajul primit de la talibini de mama ei, directoare la o școală. "Scopul nostru principal este să ucidem toți elevii și profesorii și directorul".
De când talibanii au preluat controlul - pe 15 august - presa liberă nu mai există. Mulți jurnaliști au fugit din țară, alții s-au ascuns și caută o ieșire din Afganistan.
Peste o sută de companii media locale și posturi de radio au încetat să funcționeze.
Cadavre atârnate în mijlocul orașului
Patru cadavre au fost atârnate în inima orașului afgan Herat, într-un semn sumbru că talibanii revin la tacticile brutale din trecut. În urmă cu o săptămână, unul dintre lideri anunțase că mișcarea va face din nou execuții și amputari de mâini pentru a-i descuraja pe infractori.
A trecut o lună și jumătate de când gruparea a preluat puterea în Afaganistan și controlează cu arma în mâna pe toată lumea.
Noul regim le-a interzis bărbaților să se radă și să pornească muzica în frizerii. Cine încalcă regula este pedepsit după legea islamică - Sharia - și nu are dreptul să se plângă.
Fetele nu mai au voie să meargă la școală din clasa a 6-a până în 12-a.
Pe străzi nicio femeie nu iese fără să fie acoperită din cap până în picioare și să fie însoțită de un bărbat, membru al familiei.
Doi jurnaliști afgani care au filmat protestele femeilor care își cereau drepturile au arătat televiziunii SKY NEWS corpurile pline de vânătăi - după ce au fost arestați și bătuți.
Oamenii care se tem pentru viețile lor așteaptă, cu bagajele făcute, să plece din țară.