Cum arată Afganistanul la o lună și jumătate de când talibanii au preluat puterea
La o lună și jumătate de când talibanii au preluat puterea, în Afganistan revin legile islamice dure. Jurnaliștii locali sunt bătuți, amenințările cu moartea sunt tot mai dese și mulți localnici caută să fugă din acest iad.
139 dintre ei au fost salvați de curând de autoritățile române iar astăzi - unii ne-au spus povestea. Atenție, urmează detalii și imagini care vă pot afecta emoțional.
Patru cadavre au fost atârnate în inima oraşului afgan Herat, într-un semn sumbru că talibanii revin la tacticile brutale din trecut. În urmă cu o săptămână, unul dintre lideri anunţase că mişcarea va face din nou execuţii şi amputări de mâini - pentru a-i descuraja pe infractori.
A trecut o lună şi jumătate de când gruparea a preluat puterea în Afaganistan şi controlează cu arma în mâna pe toată lumea.
Noul regim le-a interzis bărbaţilor să se râdă şi să pornească muzica în frizerii. Cine încalcă regula este pedepsit după legea islamică - Sharia - şi nu are dreptul să se plângă.
Fetele nu mai au voie să meargă la şcoala din clasa a 6-a până în 12-a.
Femeie: "Nu am aceleaşi drepturi ca şi un băiat. Nu însemn nimic pentru ei".
Pe străzi nicio femeie nu iese fără să fie acoperită din cap până în picioare şi să fie însoţită de un bărbat, membru al familiei.
Doi jurnalişti afgani care au filmat protestele femeilor care îşi cereau drepturile au arătat televiziunii SKY NEWS corpurile pline de vânătăi - după ce au fost arestaţi şi bătuţi.
Oamenii care se tem pentru vieţile lor aşteaptă, cu bagajele făcute, să plece din ţară.
Fost Jurnalist în Afaganistan: "Cred că dacă mă arestează din nou de data asta mă vor ucide."
Zaker Ershad a infintat prima universitate particulară din Kabul. Este unul dintre cei 139 de afgani care au fost salvaţi din teritorul controlat de talibani cu ajutorul autorităţilor române.
Zaker Hussain Ershad, Profesor Universitar: "Când am ajuns la poarta principală a aeroportului din Kabul, dintr-odată s-a produs o explozie. Acolo erau sute de oameni. Mulţi au fost ucişi sau răniţi. Printre ei şi doi sau trei dintre copiii mei, care studiau la Universitatea Avicenna. Au fost ucişi!”
Nesiguranţa şi teama - sunt cuvintele cel mai des întâlnite în rândul celor rămaşi în Aganistan. Zidurile clădirii unde a funcţionat Ambasada Statelor Unite au fost pictate cu lozinci ale talibanilor.
Ameninţările cu moartea sunt ordinea zilei. Pe telefonul mobil o tânără arată mesajul primit de la talibini de mama ei, directoare la o şcoală. ”Scopul nostru principal este să ucidem toţi elevii şi profesorii şi directorul."
De când talibanii au preluat controlul - pe 15 august - presa liberă nu mai există. Mulţi jurnalişti au fugit din ţară, alţii s-au ascuns şi caută o ieşire din Afganistan.
Peste o sută de companii media locale şi posturi de radio au încetat să funcţioneze.
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, afganistan, reguli, talibani, amputare, executare,
Dată publicare:
27-09-2021 19:19