Tensiunile dintre Washington si Moscova ating o cota nemaiintalnita de la apogeul Razboiului Rece. "Nu mai exista reguli"

06-10-2016 13:41

Dupa recentele suspiciuni cu privire la spargerea unor baze de date si chiar a sistemului american de votare, de catre hackeri angajati de Kremlin, Departamentul de Stat investigheaza noi demersuri de intimidare atribuite rusilor.

Kremlinul este infuriat dupa ce Radio Europa Libera, agentie finantata de Washington, a lansat o poveste incendiara despre doi diplomati americani, care ar fi fost drogati anul trecut intr-un bar din Sankt Petersburg.

Celor doi li s-ar fi strecurat in pahare asa-zisul drog al violului, iar unul dintre ei a avut chiar nevoie de ingrijiri medicale ca sa-si revina.

 Mark Toner, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat: "Verificam asta, investigam, asa cum facem cu orice ipoteza credibila".

Rusii se arata scandalizati de aceste acuzatii, pe care le neaga categoric. Intr-un comunicat in doi peri, adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, a ripostat provocator: "Daca pur si simplu au intrecut masura cu bautura in barul unui hotel, nu pot da vina decat pe ei insisi".

Totusi, Departamentul de Stat evoca un tipar al demersurilor de intimidare practicate de rusi.

Mark Toner, purtator cuvant Departamentul de Stat: "Vorbim de intrari prin efractie in apartamente si semne lasate anume, ca sa fie clar ca cineva a trecut prin locuintele diplomatilor nostri. Lucruri de genul asta".

Recent, cotidianul The Washington Post relata ca diplomatii americani din Rusia au fost nevoiti sa-si reamenajeze locuintele, dupa ce unul dintre ei a gasit excremente pe podeaua sufrageriei.

In luna iunie, un diplomat american a fost trantit la pamant si batut de un paznic rus, pe cand incerca pur si simplu sa intre in ambasada. Kremlinul a explicat ca agentul de securitate isi facea doar datoria, protejand ambasada de o potentiala amenintare.

Matthew Rojansky, Centrul Woodrow Wilson: "Mesajul este ca nu mai exista reguli. Daca America ne-a declarat razboi economic si politic, daca ne izoleaza, ne pedepseste si ne da de inteles ca nu ne mai ia in seama, atunci facem uz de orice arme dispunem, chiar si asimetrice daca e cazul, ca sa ripostam".

Manevrele de hartuire s-ar fi intensificat dupa ce Rusia a anexat Crimeea in 2014, demers urmat de sanctiuni occcidentale.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO