Tensiunile dintre Washington si Moscova ating o cota nemaiintalnita de la apogeul Razboiului Rece. "Nu mai exista reguli"

×
Codul embed a fost copiat

Dupa recentele suspiciuni cu privire la spargerea unor baze de date si chiar a sistemului american de votare, de catre hackeri angajati de Kremlin, Departamentul de Stat investigheaza noi demersuri de intimidare atribuite rusilor.

Kremlinul este infuriat dupa ce Radio Europa Libera, agentie finantata de Washington, a lansat o poveste incendiara despre doi diplomati americani, care ar fi fost drogati anul trecut intr-un bar din Sankt Petersburg.

Celor doi li s-ar fi strecurat in pahare asa-zisul drog al violului, iar unul dintre ei a avut chiar nevoie de ingrijiri medicale ca sa-si revina.

 Mark Toner, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat: "Verificam asta, investigam, asa cum facem cu orice ipoteza credibila".

Rusii se arata scandalizati de aceste acuzatii, pe care le neaga categoric. Intr-un comunicat in doi peri, adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, a ripostat provocator: "Daca pur si simplu au intrecut masura cu bautura in barul unui hotel, nu pot da vina decat pe ei insisi".

Citește și
obama, putin
Criza din Siria, tot mai alarmanta: Rusia a trimis sisteme de aparare antiaeriana S-300. SUA: "Examinam optiuni militare"
„În Rusia au apărut oameni-pește”. Cum i-a descris o celebră scriitoare rusă

Totusi, Departamentul de Stat evoca un tipar al demersurilor de intimidare practicate de rusi.

Mark Toner, purtator cuvant Departamentul de Stat: "Vorbim de intrari prin efractie in apartamente si semne lasate anume, ca sa fie clar ca cineva a trecut prin locuintele diplomatilor nostri. Lucruri de genul asta".

Recent, cotidianul The Washington Post relata ca diplomatii americani din Rusia au fost nevoiti sa-si reamenajeze locuintele, dupa ce unul dintre ei a gasit excremente pe podeaua sufrageriei.

In luna iunie, un diplomat american a fost trantit la pamant si batut de un paznic rus, pe cand incerca pur si simplu sa intre in ambasada. Kremlinul a explicat ca agentul de securitate isi facea doar datoria, protejand ambasada de o potentiala amenintare.

Matthew Rojansky, Centrul Woodrow Wilson: "Mesajul este ca nu mai exista reguli. Daca America ne-a declarat razboi economic si politic, daca ne izoleaza, ne pedepseste si ne da de inteles ca nu ne mai ia in seama, atunci facem uz de orice arme dispunem, chiar si asimetrice daca e cazul, ca sa ripostam".

Manevrele de hartuire s-ar fi intensificat dupa ce Rusia a anexat Crimeea in 2014, demers urmat de sanctiuni occcidentale.

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Întâmplare ireală la Hamburg! S-au auzit gemetele unei femei în timpul tragerii la sorți pentru grupele EURO 2024! Reacția sălii
VIDEO Întâmplare ireală la Hamburg! S-au auzit gemetele unei femei în timpul tragerii la sorți pentru grupele EURO 2024! Reacția sălii
Citește și...
Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, despre clipul care a starnit controverse:
Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, despre clipul care a starnit controverse: "A fost facut de prietenii nostri romani"

Videoclipul postat pe Facebook de catre Ambasada Rusiei, cu trimitere la campania pentru Cumintenia Pamantului, nu trebuie luat drept o declaratie oficiala semnata si parafata a Rusiei, spune ambasadorul rus la Bucuresti, Valeri Kuzmin.

Criza din Siria, tot mai alarmanta: Rusia a trimis sisteme de aparare antiaeriana S-300. SUA:
Criza din Siria, tot mai alarmanta: Rusia a trimis sisteme de aparare antiaeriana S-300. SUA: "Examinam optiuni militare"

Criza din Siria devine tot mai alarmanta in contextul intreruperii negocierilor dintre Rusia si SUA in legatura cu problema siriana. Anuntul Rusiei ca a trimis sisteme de aparare antiaeriana la Tartous i-a iritat pe americani.

Recomandări
Motivul pentru care un nou armistițiu între Israel și Hamas pare imposibil în acest moment. Planurile evreilor și dorința SUA
Motivul pentru care un nou armistițiu între Israel și Hamas pare imposibil în acest moment. Planurile evreilor și dorința SUA

Un nou armistițiu în Fâșia Gaza este tot mai îndepărtat, după ce Israelul și-a chemat acasă negociatorii care discutau cu Hamas, în Qatar, posibilitatea unei pauze în conflict.

"Doamne, fereste! Acum nu mai scăpăm". Mărturii din Bistrița-Năsăud, acolo unde viiturile au făcut prăpăd

Mai multe localități din Bistrița-Năsăud au fost lovite, sâmbătă, de viituri. A fost Cod Roșu de inundații în zonă, după ce ploile abundente și zăpada topită au umflat două râuri.

Atac armat în Paris. O persoană a fost ucisă, iar alte două rănite. Agresorul a strigat
Atac armat în Paris. O persoană a fost ucisă, iar alte două rănite. Agresorul a strigat "Allah Akbar" | VIDEO

O persoană a fost ucisă și alte două rănite, sâmbătă seara, în Paris, în apropierea Turnului Eiffel, într-un atac cu cuţitul şi ciocanul.