Analiză Telegraph privind „mișcarea toxică anti-vax din România”. „Vaccinurile poartă cuțite minuscule care îți taie venele”

protest parlament
Agerpres

Într-o dimineață răcoroasă în București, în ciuda temperaturilor sub zero, o mulțime furioasă de câteva mii de oameni s-a adunat pe străzi în fața parlamentului, scrie Telegraph.co.uk.

Participanții s-au opus unui proiect de lege care introduce un certificatul verde Covid-19 pentru lucrători. Unii purtau paltoane și pălării tradiționale din piele de oaie și aproape toți erau fără măști, scandând „libertate” în timp ce blocau traficul și încercau să escaladeze zidurile Parlamentului.

Cu toate acestea, în ciuda afirmațiilor organizatorului și politicianului George Simion, nu a existat nicio mișcare în parlament pentru a vota prelungirea permiselor Covid în acea zi. De fapt, în prezent nu există deloc un astfel de proiect de lege pe agenda legislativă, ci doar o discuție între coaliția de guvernare.

Acest lucru nu l-a împiedicat pe domnul Simion, co-liderul partidului de extremă dreaptă Alianța pentru Uniunea Românilor (AUR), să declare că marșul din decembrie a avut succes în amânarea măsurii. Afirmația falsă a fost reluată ulterior într-o postare adresată celor un milion de urmăritori ai săi de pe Facebook, scrie Telegraph.co.uk.

În România, unde ratele de alfabetizare sunt scăzute și nivelurile de dezinformare ridicate, conspirațiile Covid proliferează. Alimentați de puternica biserică ortodoxă, oportuniști politici precum domnul Simion și teama de a reveni la controlul de stat din perioada comunistă i-au lăsat pe oameni foarte suspicioși cu privire la orice încercare a autorităților de a le spune ce să facă.

Guvernul a făcut prea puține pentru a câștiga oamenii sau pentru a contracara problema furnizând informații demne de încredere și accesibile. Drept urmare, țara are a doua cea mai scăzută rată de vaccinare din Uniunea Europeană, după Bulgaria, cu mai puțin de 41 la sută dintre oameni cu două lovituri, scrie presa engleză.

În timp ce în Bucureștiul, 62 la sută dintre oameni sunt complet vaccinați – cu mult peste media țării – cel mai scăzut este județul Suceava, în nord, unde cifra este sub 30 la sută. Mulți de acolo cred că Suceava a dobândit imunitate de turmă în urma unui focar precoce și agresiv de Covid, așa că nu este necesar să fie vaccinați, dar majoritatea deceselor din România continuă să fie printre cei nevaccinați. Multe studii au arătat că imunitatea anterioară nu se potrivește cu cea mai recentă variantă de omicron.

Doar 23% dintre persoanele de peste 80 de ani au fost vaccinate cu două doze. Reticența față de vaccin este, de asemenea, puternică în rândul comunității de romi din țară, care reprezintă puțin peste 8% din populație, unele ziare susținând o teorie discriminatorie și falsă că susține că sun imuni la virus, mai informează presa britanică.

Într-o declarație publicată pentru The Telegraph, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19, un organism interministerial înființat pentru a se ocupa de campania de vaccinare, a declarat că facilitarea accesului la informații este importantă pentru educarea publicului cu privire la necesitatea pentru vaccinuri, astfel încât aceștia lucrează pentru a crește vizibilitatea informațiilor fiabile și pentru a combate dezinformarea.

Medicii spun că nevaccinarea îi costă viața pe oameni și a fost un factor decisiv în al patrulea val de Covid-19 în România, la începutul lunii noiembrie, care a înregistrat aproape 24 de decese zilnice la 100.000 de oameni la apogeul său. Aceasta este cu o cincime mai mare decât în timpul celei mai grave creșteri din Marea Britanie din ianuarie și era cea mai proastă rată a mortalității din lume la acea vreme.

Acum, pe măsură ce infecțiile cu Omicron cresc pe tot globul, guvernul român a prezis o nouă creștere la jumătatea lunii februarie. Totuși, medicii de la principalul spital de urgență din București spun că reticența față de vaccin rămâne atât de puternică, încât chiar și cei care au pierdut un membru apropiat al familiei din cauza virusului nu se vaccinează.

Protestatară din România: „Vaccinurile conțin un strat de grafen care poartă cuțite minuscule care îți taie venele din interior”

Mai multe persoane nevaccinate au declarat pentru The Telegraph că nu cred că vaccinurile sunt cea mai bună modalitate de a combate răspândirea Covid, în ciuda numeroaselor studii științifice care arată că vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a infecției, spitalizării și decesului.

Citând ratele de infecție încă ridicate în țările cu rate puternice de vaccinare, ei au spus că nu merită să riște posibilele efecte secundare, care au fost extrem de exagerate de grupurile sceptice online.

Ei susțin, de asemenea, că, deși cunoșteau personal oameni care au murit din cauza virusului, ei cred că decesele lor au fost cauzate de complicațiile legate de vaccin, mai degrabă decât de virus.

Mai mult, oamenii cred că virusul este o armă biologică creată de SUA pentru a depopula planeta sau un instrument de control al maselor, în timp ce vaccinurile sunt împletite cu substanțe care te pot face infertile sau chiar te pot ucide.

„Vaccinurile conțin un strat de grafen care poartă cuțite minuscule care îți taie venele din interior”, a spus protestata Ioana Banda Claudia, din estul orașului Timișoara.
 

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Citește și...
A murit Shane MacGowan. Solistul trupei punk The Pogues a murit la vârsta de 65 de ani
A murit Shane MacGowan. Solistul trupei punk The Pogues a murit la vârsta de 65 de ani

Shane MacGowan, solistul trupei punk britanice The Pogues, a murit la vârsta de 65 de ani după o perioadă îndelungată în care s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate, a anunţat, joi, soţia artistului irlandez.

 

Elon Musk blestemă agenţii de publicitate care au părăsit X din cauza conținutului antisemit. „Să se ducă la naiba”
Elon Musk blestemă agenţii de publicitate care au părăsit X din cauza conținutului antisemit. „Să se ducă la naiba”

Miliardarul Elon Musk le-a spus agenţilor de publicitate care au părăsit platforma sa de socializare X din cauza conţinutului antisemit „să se ducă la naiba”, într-un interviu înflăcărat de miercuri.

Motivul pentru care au fost eliberate joi cele două ostatice înaintea altora rămâne un mister
Motivul pentru care au fost eliberate joi cele două ostatice înaintea altora rămâne un mister

Două ostatice israeliene au fost deja eliberate joi, dar de ce s-a întâmplat asta separat şi înainte să fie eliberaţi şi ceilalţi ostatici prevăzuţi pentru schimbul cu deţinuţii palestinieni rămâne neclar.

 

Recomandări
Hamas i-a îngrozit. Calvarul copiilor evrei eliberați din Gaza continuă:
Hamas i-a îngrozit. Calvarul copiilor evrei eliberați din Gaza continuă: "Mănâncă puțin și nu-și pot închide ochii"

Mia Shem, tânără israeliană care a apărut în prima înregistrare cu ostatici difuzată de Hamas, la zece zile după atac, a fost eliberată, joi după-amiază, împreună cu o altă femeie.

Surse Reuters: Ucraina a aruncat în aer o linie de cale ferată rusă în Siberia
Surse Reuters: Ucraina a aruncat în aer o linie de cale ferată rusă în Siberia

Agenţi ai serviciilor secrete ucrainene (SBU) au aruncat în aer o linie de cale ferată din Siberia pe care Rusia o foloseşte pentru a cumpăra arme din China şi Coreea de Nord.

 

Aglomerație mare la ieșirile din țară. Românii pleacă în străinătate de Ziua Națională
Aglomerație mare la ieșirile din țară. Românii pleacă în străinătate de Ziua Națională

Sunt destui românii care se vor cinsti de Ziua Naţională în alte țări. Unii au fugit de temperaturile scăzute în destinații calde cu palmieri, flori şi apă călduţă în piscină.