Taxa pe chipsuri aduce sume "grase" la buget. Nu la noi, ci in Ungaria

Dată publicare: 12-07-2011 12:38
Dată actualizare: 27-10-2012 06:25


La vecini, se poate! Parlamentul de la Budapesta a votat cu o larga majoritate instituirea, incepand din septembrie, a unei asa-numite "taxe pe chipsuri".

Aceasta tinteste cu precadere alimentele si bauturile cu un continut ridicat de sare, zahar ori cofeina.

Este un demers, prin care guvernul spera sa amelioreze starea de sanatate a populatiei. Sau macar sa adune niste bani in plus la buget.

Primele "victime" ale noii legi vor fi chipsurile, batoanele de ciocolata, gustarile sarate ori cu diverse arome, biscutii dulci, bauturile carbogazoase si prajiturile pre-ambalate. Ar urma ca intr-o etapa ulterioara sa intre sub incidenta legii si produsele de tip fas food, precum hamburgherii.

Cuantumul taxei va varia intre 5 forinti pe litrul de suc si 250 de forinti pentru un litru de bautura energizanta, adica aproape un euro.

Chipsurile vor fi taxate cu 200 de forinti pe kilogram, ceea ce va insemna scumpirea cu 10 procente a unei pungi, odata cu intrarea in vigoare a legii.

Opozitia de la Budapesta crede totusi ca taxa nu merge suficient de departe si acuza guvernul conservator ca a cedat in fata grupurilor de lobby. Ungurii au una dintre cele mai mici sperante de viata din Uniunea Europeana.

Un proiect similar a fost discutat si in Romania anul trecut, insa deocamdata, adoptarea taxelor a fost amanata, pe motiv ca Romania n-ar fi pregatita.

Tags: fast food, taxe,


VIDEO PROTVPLUS.RO