Țările de Jos își vor cere scuze pentru anii de sclavie. De ce fostele colonii consideră momentul nepotrivit
Guvernul olandez este așteptat să-și ceară scuze pentru rolul Țărilor de Jos în sutele de ani de sclavie. Trecutul colonial al țării va fi renegat pe 19 decembrie.
Rolul Țărilor de Jos în 250 de ani de sclavie urmează să fie asumat prin scuze publice ale actualului guvern, care vrea astfel să repare modul în care Țările de Jos au exploatat peste 600.000 de oameni care lucrau ca sclavi în fostele sale colonii, transmite AlJazeera.
Momentul anunțat pentru scuzele publice nu este însă pe placul reprezentanților unor foste colonii, cum ar fi Surinam din America de Sud, care pretind că nu au fost consultați cu privire la această dată și, de asemenea, au simțit că decizia a fost luată într-o manieră „întâmplătoare și grăbită”.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Reprezentanții Surinam ar prefera ca scuzele să fie emise pe 1 iulie 2023 – o zi care marchează 150 de ani de la abolirea sclaviei în fostele sale colonii de către Țările de Jos, dar premierul olandez Mark Rutte a declarat reporterilor de la Haga, săptămâna trecută, că un „moment semnificativ” în această problemă va avea loc pe 19 decembrie.
Johan Roozer, președintele Comitetului Național de Comemorare a Sclaviei din Surinam, a declarat săptămâna trecută că Rutte a vrut probabil să rămână la această dată din cauza „situației politice în schimbare” din Țările de Jos, cu partidele politice olandeze de extremă dreaptă împotriva unor scuze publice în această chestiune.
Potrivit presei olandeze, guvernul intenționează, de asemenea, să anunțe un fond de 200 de milioane de euro pentru a promova conștientizarea publică cu privire la rolul Țărilor de Jos în menținerea sclaviei și alte 27 de milioane de euro pentru deschiderea unui muzeu al sclaviei.
„Toate acestea oferă, cu siguranță, o formă de recunoaștere a faptului că, în sfârșit, țara, care este încă o monarhie constituțională, este gata să vorbească despre trecut. Practic, tot ceea ce Olanda a furat de la fostele colonii, în special Surinam, a realizat prin sclavie. Deși această recunoaștere este o privire spre trecut, este, de asemenea, important să ne întrebăm care va fi următorul pas privind viitorul. Va investi guvernul în țările din care au furat bani? Care sunt planurile lor de a sprijini toți descendenții foștilor sclavi?”, a spust Colin de Bie, în vârstă de 27 de ani, cu rădăcini olandeze și surinameze, pentru Al Jazeera.