Primele reacții după ce România nu a fost primită în Schengen. Ciolacu: Este un cadou gratuit pentru Vladimir Putin
Au început să apară primele reacții după ce Austria și Olanda au blocat aderarea României la Zona Schengen.
Austria a votat joi în Consiliul JAI împotriva admiterii României în Schengen, iar Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei care e cuplată cu România fiind evaluate împreună. S-a înregistrat însă unanimitate pentru acceptarea Croaţiei.
Comisarul european pentru afaceri europene, Ylva Johansson, a anunţat joi că România şi Bulgaria nu au fost admise încă în Spaţiul Schengen.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Îmtrebată de jurnaliştii români dacă problema aderării României şi Bulgariei la Schengen ar putea ajunge în cele din urmă pe agenda Consiliului European de săptămâna viitoare, ea a declarat că ar fi surprinsă dacă s-ar întâmpla acest lucru, dar a precizat că susţine orice demers pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen.
Liderul PSD Marcel Ciolacu a afirmat că votul Austriei împotriva aderării României la spaţiul Schengen arată faptul că Austria s-a decuplat de Europa şi vor fi consecinţe pentru acest stat, „în urma acestui vot absurd”. El a adăugat că „opoziţia nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin”.
Iar liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că este ”o decizie mizerabilă”. „Veto-ul Austriei este o atitudine incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil”, a transmis, joi, Kelemen Hunor.
„Decizia Consiliului JAI este profund nedreaptă. Românii merită să intre în Schengen. Și-au câștigat acest drept cu multă muncă și seriozitate”, a comentat și președintele USR Cătălin Drulă.
România ar fi trebuit să solicite vot separat de Bulgaria, această zi fiind una nefastă pentru români, pe care nu o merită, a afirmat europarlamentarul Pro România Corina Creţu, fost comisar european.
Europarlamentarul REPER Dragoş Pîslaru a afirmat că Austria s-a opus aderării României la Schengen "într-un joc dur care nu ţine cont de criterii, ci de raţiuni politice".
La rândul său, europarlamentarul PMP Eugen Tomac a transmis că respingerea aderării României în Schengen este „cea mai mare umilinţă la care suntem supuşi în calitate de stat membru al Uniunii Europene”.