Un bărbat de 44 ani din comuna Chețani, Mureș, este acuzat de ţinerea unor persoane în stare de sclavie, după ce a forțat trei tineri să muncească în folosul său timp de opt ani.

Victimele erau din familii sărmane sau din centre de plasament. Cazul a intrat în atenția DIICOT după ce unul dintre tineri și-a făcut curaj și a mers la poliție.

Zilele cumplite au început în 2014, când bărbatul de 44 de ani le-ar fi oferit adăpost celor trei tineri aflaţi în situaţii dificile. Dar victimele au fost forţate să muncească în beneficiul său, sub teroare și amenințări, spun procurorii, în timp ce erau ținuți în condiții inumane, în sclavie.

Sătean: „Era un băiat aici care făcea cumpărăturile, mergea la magazin, venea. Orfanu îi ziceam. Așa îi ziceam. Anul trecut nici nu știu...Prin primăvară-vară nu l-am mai văzut.”

Reporter: Și muncea?

Sătean: „Păi dacă stătea acolo, bineînțeles că ceva a trebuit să facă dacă a vrut să mănânce sau ceva..”

Tinerii aflați în sclavie, duși și în străinătate

Tinerii ar fi fost duşi inclusiv la muncă în străinătate, o perioadă. Totul a ieșit la iveală după ce unul dintre copii s-a dus la Poliție. A povestit chinul prin care trece și a cerut ajutor.

Aurica Sabău - purtător de cuvânt IPJ Mureș: „Un bărbat ar fi recrutat trei tineri, toți de condiție socială modestă, pe care i-ar fi exploatat prin muncă și constrâns prin violență, lipsire de libertate, ținere în stare de sclavie și îngrădire a libertății de voință să lucreze în gospodărie."

La percheziții, procurorii DIICOT au găsit acte de identitate, săbii și cuțite. Inițial, la audieri au fost duse trei persoane, însă doar individul de 44 de ani a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Acesta este acuzat de trafic de persoane și exploatare prin muncă.