Tara unde oficialii gasiti vinovati de marea coruptie ar putea primi pedeapsa capitala
Oficialii thailandezi gasiti vinovati in cazuri de coruptie privind sume mai mari de 1 miliard de bahti (28 milioane de dolari) ar putea fi condamnati la moarte, potrivit unui proiect legislativ aprobat luni.
Proiectul, in favoarea caruia au votat 155 din cei 162 de membri ai comitetului, mai prevede si ca oficialii condamnati pentru acte de coruptie implicand sume mai mici de 1 miliard de bahti pot primi pana la cinci ani de inchisoare.
Noile propuneri mai trebuie aprobate de guvern, parlament si comitetul constitutional, procedura care poate dura destul de mult. Potrivit analistilor, introducerea pedepsei cu moartea pentru coruptie reprezinta un nou pas al juntei aflate la putere pentru a-si tine sub control oponentii, inclusiv pe aliatii fostului premier Thaksin Shinawatra, alungat de la putere prin puciul din 2006.
Alegeri 2024
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
Thailand considers death penalty for officials convicted of graft https://t.co/pvVqPrcT2v pic.twitter.com/8ymwcN4f2Z
— Reuters Top News (@Reuters) January 9, 2017
Actuala junta a preluat puterea in 2014, dupa luni de proteste care au dus la demisia premierului civil Yingluck Shinawatra, sora mai mica a Thaksin. De atunci, militarii au incercat sa-si consolideze reputatia anticoruptie prin actiuni impotriva retelelor clientelare, fara a se apropia insa de monarhie, armata si religie, cele mai puternice institutii ale tarii. Au fost vizati in schimb indeosebi oponentii juntei, inclusiv sustinatori ai fostilor premieri Yingluck si Thaksin Shinawatra, prin restrangerea libertatii de adunare si arestarea unor membri ai opozitiei.
Un analist a precizat pentru Reuters ca noul proiect reprezinta mai curand o masura de prevenire a actelor de coruptie si un "foc de avertisment" si nu ar urma sa aiba vreun impact asupra procesului in care Yingluck Shinawatra a fost pusa sub acuzare pentru neglijenta penala intr-o schema de subventionare a producatorilor de orez. Pedeapsa capitala pentru coruptie a figurat si pana acum in legislatia thailandeza, dar pana acum niciun oficial nu a fost executat pentru astfel de acte.