Dezastru pentru România, din cauza toamnei prea călduroase. 2 râuri au dispărut de pe hartă
Dacă noi ne bucurăm de soare, în aceste zile incredibile de octombrie, pământul are de suferit și este tare ca piatra.
Seceta prelungită a pârjolit câmpurile, iar utilajele răzbesc cu greu. În Dobrogea, a fost atât de cald, încât floarea soarelui a înflorit din nou, iar în alte zone, au secat râuri întregi.
Specialiștii avertizează că este afectată cea mai mare parte a țării.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Peste tot în țară se ridică astfel de perdele de praf în urma utilajelor. Pământul suferă după apă.
Fermierii își hrănesc animalele cu lucernă sau cu cerealele pregătite pentru iarnă, pentru că și pășunile sunt uscate.
Fermier: „Oile nu mai au ce să mănânce în perioada asta. O să începem să furajăm cu lucernă baloții care erau pregătiți pentru ianuarie, cu porumbul care era pregătit tot așa, pentru sfârșitul lui decembrie, ianuarie."
În Vest, nu a mai plouat sănătos din august. Situația este asemănătoare cu toamna trecută, când grâul a încolțit greu, iar plantațiile de rapiță au fost distruse complet.
Fermier: „Dacă în perioada următoare, 2-3 săptămâni, nu vom avea măcar 2 litri pe metrul pătrat, din nou vom avea mari probleme cu cultura de grâu."
În Dobrogea, a fost atât de cald, încât floarea soarelui a răsărit iar, spre uimirea specialiștilor. Gheorghe Lămureanu este unul dintre cei mai mari fermieri din județul Constanța, cu o experiență de peste 40 de ani în agricultură.
Agricultor: „A înflorit, a legat. Avem și sămânță de obicei în această perioadă. Noi semănăm îmbrăcați cu haine groase, cu șube, haine îmblănite. Vedeți că avem 21-22 de grade de câteva zile.”
Adică temperaturi mult peste cele normale.
Corina Mutis, specialist Centrul Meteorologic Dobrogea: „În această perioadă a anului, ar trebui pe timpul zilei, termometrele să indice între 13-16, 17 grade la orele prânzului"
În județul Gorj, ultima ploaie zdravănă a fost în iunie. Sursele, din care orașul se aprovizionează cu apă, au scăzut.
Locatară: „De 2-3 săptămâni să fie, în fiecare seară, în fiecare zi la 10 jumătate și pe la 8 jumătate seara. E program fix în care se ia apă, da”.
Două râuri au dispărut complet, după ce albia lor a secat pe porțiuni de kilometri.
Ion Călinoiu, șef Serviciul de Gospodărire a Apelor Gorj: „Râurile Amaradia și Pojaru sunt complet seci. Nu mai există, nu mai există apă. Pe cel mai principal curs de apă, râul Jiu, azi, s-a înregistrat un curs de 5,8 mc/s, față de media multianuală de 21,4 mc/s.”
Mureșul, care străbate Aradul, are un debit de 36 de metri cubi pe secundă, față de 80, câți au fost în octombrie anul trecut.
Localnic: „Țin minte că eram copil când a fost așa mic Mureșul.”
Potrivit ANM, rezerva de umiditate din sol, la suprafață, se încadrează în limite scăzute și deosebit de scăzute. Avem secetă în cea mai mare parte a regiunilor. Cele mai afectate zone sunt vestul și sudul țării.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!