Țara în care Rusia a început să recruteze tineri șomeri pentru a lupta în Ucraina
Poliţia din Nepal a reţinut 10 persoane despre care afirmă că au cerut tinerilor şomeri sume uriaşe de bani pentru vize de călătorie, apoi i-au trimis pentru recrutare ilegală în armata rusă, a declarat miercuri un oficial, relatează Reuters.
Nepalul a cerut Moscovei în această săptămână să nu-i mai recruteze cetăţenii în armata rusă şi să trimită înapoi acasă orice soldat nepalez din forţele sale armate, după ce şase dintre cetăţenii săi care servesc în armata rusă au fost ucişi. Nepalul, ţară care se află între China şi India, a cerut Rusiei să despăgubească familiile cetăţenilor nepalezi ucişi.
Şeful poliţiei din districtul Kathmandu, Bhupendra Khatri, a declarat că 10 persoane se află în custodia poliţiei după ce au fost reţinute în ultimele zile în urma unor ponturi. "Discutăm cu avocaţii guvernului despre acest caz şi îi vom prezenta în faţa instanţei", a declarat Khatri pentru Reuters. El nu a precizat când vor apărea în instanţă, potrivit News.ro.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Khatri a declarat că deţinuţii au taxat în mod ilegal fiecare persoană cu până la 9.000 de dolari şi i-au trimis în Rusia cu "vize turistice", în principal prin Emiratele Arabe Unite. Ei au fost apoi recrutaţi în armata rusă. "Este un caz de trafic de persoane, crimă organizată", a adăugat Khatri.
Soldaţii nepalezi, numiţi Gurkha, sunt cunoscuţi pentru curajul şi abilităţile lor de luptă şi au servit în armatele britanică şi indiană după independenţa Indiei în 1947, în baza unui acord între cele trei ţări. Nu există un astfel de acord cu Rusia.
Milioane de nepalezi sunt angajaţi în activităţi civile - în principal ca muncitori în industrie şi pe şantierele de construcţii - în Coreea de Sud, Malaezia şi Orientul Mijlociu.