Țara cu 800.000 de locuitori pe care mizează Warren Buffett. Are cea mai rapidă creștere economică din lume
Miliardarul american Warren Buffett va avea o expunere indirectă la mica țară Guyana, economia cu cea mai rapidă creștere din lume și o superputere petrolieră emergentă, datorită achiziției planificate de către Chevron a companiei Hess.
Gigantul petrolier Chevron a anunțat săptămâna aceasta un acord de cumpărare a rivalului său mai mic, pentru 53 de miliarde de dolari, sub formă de acţiuni. Portofoliul Hess include o participație de 30% în blocul Stabroek, un zăcământ de petrol în largul coastelor Guyanei, unde operatorul Exxon Mobil a descoperit până în prezent echivalentul a peste 11 miliarde de barili de petrol, potrivit Business Insider.
Într-un comunicat de presă, Chevron a transmis că zăcământul de petrol este un „un activ extraordinar cu marje de numerar de top în industrie și o intensitate scăzută a emisiilor de carbon, care se așteaptă să genereze o creștere a producției în următorul deceniu”.
Alegeri 2024
08:00
Cum a explicat Curtea Constituțională validarea primului tur la prezidențiale, fără o renumărare completă a voturilor
21:03
Cum arată buletinele de vot pentru al doilea tur de scrutin de la prezidențiale. FOTO
20:58
Pîrvulescu: Sunt convins că Ciolacu vrea să fie premier. Matematica, favorabilă lui Georgescu. Lasconi depinde de votul PSD
19:42
Kelemen Hunor: UDMR o susține pe Elena Lasconi în turul 2 al alegerilor prezidențiale
Compania Berkshire Hathaway a lui Buffett deținea 123 de milioane de acțiuni la Chevron la 30 iunie, ceea ce îi conferă o participație de 6,4% în cadrul gigantului energetic. Poziția valorează aproximativ 20 de miliarde de dolari, pe baza prețului actual al acțiunilor Chevron și presupunând că Berkshire nu și-a modificat poziția în ultimul trimestru.
Prin urmare, compania celebrului investitor are de câștigat de pe urma fuziunii Chevron-Hess și a profiturilor pe care le generează din Guyana, dacă acestea cresc valoarea acțiunilor Chevron sau dacă compania le returnează acționarilor prin dividende sau răscumpărări.
Graba de a exploata rezervele de petrol ale Guyanei și de a dezvolta națiunea sud-americană pentru a deveni unul dintre cei mai mari producători de țiței din lume a contribuit la o creștere reală a PIB-ului de neegalat, de 62% în 2022, conform Fondului Monetar Internațional.
Economia acestui stat va crește cu încă 38% în acest an, ajungând la un PIB de aproximativ 16 miliarde de dolari - adică a șaptea parte din averea personală a lui Buffett, care se ridică la 113 miliarde de dolari.
Se estimează că Guyana - unde locuiesc doar 800.000 de persoane - va produce 400.000 de barili pe zi în acest an și 1,2 milioane până în 2028, adică 1,2% din oferta globală, conform Agenției Internaționale pentru Energie.